Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakkkkk

mamy karmiące piersią jak sie zabezpieczacie?

Polecane posty

Gość jakkkkk

mam 3 miesięczne dziecko, ale wole nie ryzykowac że niby jestem nieplodna, bo mój synek spi po 6h bez karmienia a podono tylko sie jest nieplodnym karmiac do 4h odstępu czego uzywacie? tableki, gumki...?

ja stosuję npr; wieloobjawową, z resztą przed porodem teżpóki co - karmię ale jak skończę dalej będę stosować w/w

Gość x.ii.x
ale glupoty gadasz!!! normalnie ciemnogrod - "podono tylko sie jest nieplodnym karmiac do 4h odstępu"" hahahaha

Ja od samego początku (tj od 6 tyg po porodzie) tabletki azalia. Nie mam problemów z bólami głowy rozdrażnieniem czy tyciem.....ale u każdej może być inaczej ...Ja polecam. Podobno to jest ten sam skład co cerazette - tylko tańsze

Gość mama klaudii
jak karmiłam cezarette - ale zle sie czułam wiec zostały gumki teraz wróciłam do yasmin

Gość pytanie do ngLki
ngLko podziwiam Cię, że stosujesz npr. Od kiedy stosujesz tą metodę i w ogóle jak sobie radzisz? Pozdrawiam!

Stosuję ją "w teorii" od grudnia 2005 a w praktyce od lutego 2006, gdzie teoria oznaczała oswajanie się z metodą już bez tabletek, zapoznawałam się z regułami - a od lutego restrykcyjne pomiary. Pierwsze miesiące zabezpieczałam się dodatkowo z braku zaufania do (przede wszystkim) własnych interpretacji objawów. Potem, gdy poczytałam trochę o skuteczności, ryzyku, hormonach i ich odzwierciedleniu na wykresieoraz czułam się pewnie w interpretacji - zaufałam. Nie mam z tym żadnego problemu. W zasadzie ja bardziej MŚP stosuję niż NPR (Metody Świadomej Płodności czyli NPR bez podszewki ideologicznej - dowolnośc w kwestii stosowania ew. zabezpieczeń dodatkowych, np w dni najwyższej płodności).Najtrudniej było zacząć. potem okaząło się, że pomiaru dokonuję nawet nie rejestrując tego (przez sen) a z wyniku pozostałego w pamięci termometru wnioskowałam, że mierzyłam ;) Śluz obserwuję przy okazji niemalże każdorazowego pobytu w toalecie - ot, na papierze toaletowym. Badam jeszcze szyjkę raz dziennie kiedy zauważam, że zaczynają pojawiać się objawy płodności (po śluzie).

NPR nidy bym sie na to nie zdecydowała i możesz mówic jakie to rewelacyjne ciagle ogladac sluz wkąłdac palucha by badac szyjke i jakie to cudowne zanc oragnizm ale to jest mega ryzyko tyle

Gość pytanie do ngLki
dzięki za odpowiedź:)

Myszko, owszem, to jest ryzyko dla tych, ktrzy nie znają zasad albo / i nie chcą ich poznać ;) Natomiast gdy sktoś się do nich stosuje to ma takie samo ryzyko wpadki jak restrykcyjny tabletkowicz (polecam lekturę WHO i FDA).

npr nie ufam, nie mam czasu na liczenie, mierzenie temperatury i sprawdzanie śluzu (fuuu)... kiedy karmiłam, brałam cerazette

Gość uppp
dziewczyny a co wam do tego jaką ktoś stosuje metodę !!! tak samo jak wy bierzecie tabsy tak samo ngLka ma prawo do swoich przekonań i stosowania metod, które jej odpowiadają. To że wy nei macie czasu na mierzenie, nei ufacie tej metodzie to tylko wasza opinia i wasza sprawa nikt wam nei każde jej stosować

mam 2 dzieci 4 latka i teraz drugie 4 mies. Starszego synka karmiłam 1,5 raku i przez 3 mies stosowałam cerezette. Niestety ciągłe były plamienia i zrezygnowałam z nich na rzecz prezerwatywy. Po urodzeniu drugiego szkraba nawet nie myślę o tabsach. Po rozmowie z ginem zdecydowałam się na spiralkę . Drogo bo 500 zł ale na 5 lat mam z głowy. Dodam ze nie planujemy trzeciego bobasa.

Gość justyska23
ziomka>> jakiego rodzaju jest ta spirala? i jak ją znosisz? Ja też mam dwoje dzieci i nie planujemy więcej.