Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fim_fam

czy ktoś był w Izraelu?

Polecane posty

Gość Fim_fam

Chcemy wybrać się z mężem do Izraela. Ponieważ nie jest to ani blisko, ani tanio chcemy dobrze wybrać biuro, któremu zawierzymy nasze pieniądze i nasz czas. Czy możecie jakieś polecić? Gdzie się rozglądać?

Gość Ja byłam xppp
Ale nie z biurem bo miałam mieszkanie u kloezanki. Mieszkalam i pracowałam pól roku. Niesamowity kraj z niesamowitą kulturą. Planuje w te wakacje z moją 3-letnią coreczką i mężem wyjechać :-)

mam w planach wybrać się do Izraela, tylko do Jerozolimy pod Scianę Płaczu, i chyba rozpocznę od skontaktowania się z jakimś rabinem, i pojadę razem z wyznawcami judaizmu.

Gość ja byłam xpppp
Są organizowane wycieczki z różnych ggmin żydowskich. Najczęściej koło Rosz Ha-szany lub święta Pesach. Pamietam jak do Jerozolimy przybylam w sobotę by pozwiedzac (normalnie pracowałam w Tel Avivie) i przechodzilam wieczorem koło Sciany Placzu. Istny obled! Mezczyzni tanczyli kobiety z dziećmi po drugiej stronie śpiewali. Było jedzenie i wino. A ja zawsze myślałam ze Żydzi to takie smutasy :-)

Gość xsdkwjedmfkedjfweeee
ja byłam,,,,, i to nie jest tak ze jak juz tam bedziesz to cie wpuszcza.... wogole jest tam niebezpiecznie. Trzeba miec porzadnego przewodnika, ktory powie co mamy mowic na wszystko trzeba odpowiadac Nie, zero dziwnych ruchow bo cie nie wpuszcza .... przy mnie gosciowi wypad futeral i sie schylil a tam odrazu reakcja byla taka ze gosc skierowal bron w jego strone

Gość ja byłam xpppp
Fakt z tym przewodnikiem. Jeden chłopak z Grupy chciał iść sam do dzielnicy muzulmansiej co przewodnik tam podsumował "dziwie się bo na samobojce nie wygladasz". Co do wszechobecnej atmosfery policyjnej to odczowalna jest najmocnej własnie w Jerozolimie ale jzeli weźmiemy pod uwagę sytuaje polityczną tamtego regionu nie powinno to nas dziwić. Wogole tamtejsi Arabowi nikogo nie lubią jeżeli chodzi o turystów bo swoim kapitałem wspomagamy izraelską gospodarkę. Z językiem nie ma problemów. Dziwilam się ze angielski nie jest tam jednym z urzędowych bo już małe dzieci mają go obowiązkowo aż do końca edukacji tzn nie jetem pewna ale chyba w szkołach rabinicznych go nie wykladają

Gość upupupupu
jw

Gość hgbhkbhb
up

Rok temu byliśmy w Egipcie w Sharm i tam w Alfa Starze wykupiliśmy 2 dniową wycieczkę do Izraela. Mamy super wspomnienia, bo mieliśmy super fajnego przewodnika i bardzo dużo dzięki niemu zobaczyliśmy bo wiedział jak godzinowo ustawić zwiedzanie poszczególnych miejsc, żeby omijać największe tłumy i nie tracić czasu na stanie w kolejkach. Był bardzo dobrze przygotowany i mial talent do opowiadania. Oczywiście czujemy niedosyt bo sama Jerozolima jest miejscem, gdzie można by było zostać o wiele dłużej ale planujemy już następny wyjazd też z Alfa Starem w przyszłym roku i jeszcze jedną wycieczkę do Izraela.

Gość timmeka
Moim marzeniem jest podróż do Izraela. Obecnie jestem na etapie poszukiwań biura któremu mogłabym zaufać. Moja znajoma była w zeszłym roku na jakiejś objazdowej wycieczce z alfa starem. No szczerze, to powiedziała, że to była wyprawa jej życia.

Gość Miłosz pytanie
szczerze to o Izraelu nie myślałem... a może powinienem?? Z tym, że to już chyba jest wyższa cena? Ile taka wycieczka kosztuje w alfie czy tui?

Gość majencia
Byłam, polecam! Chciałam lecieć prosto do Izraela, ale ta opcja okazała sie dla mnie za droga; polecam biuro tui; organizuje wyjazdy do Izraela; cena obejmuje właściwie wszystko oprócz własnych wydatków (jak dla mnie jednk - singla - jest za wysoka); wejdź na stronę biura i sprawdź sobie! http://www.tui.pl/izrael/ Ja wybrałam opcję oferowaną przez biuro alfa star - 14 dni podzielone na egipt (pobyt w sharm), jordanię i izrael (jest też chyba opcja egipt + izrael); podobało mi się, choć tempo zwiedzania nawet jak dla mnie było zabójczo szybkie:) pozdrawiam i życzę udanej podróży!;)

Gość Fim_fam
Ale mnie nie zupełnie o taką wycieczkę chodzi. Bo wy to jako turyści tam jechaliście zwykli. A ja to na wycieczkę do swojej prawdziwej Ojczyzny chciałam jechać, do kraju moich braci i sióstr. To będzie wielkie duchowe przeżycie dla mnie postawić swoje stopy na ziemi przodków. I wiecie nie wiem jak to jest z przewozem krwi. Bo wiecie my Żydzi dodajemy krew chrześcijańskich dzieci do macy i chciała bym w Izraelu przygotować sobie taką tradycyjną Żydowską macę na krwi chrześcijańskich dzieci i nie wiem jak to jest z zabranie krwi do samolotu, tak z butelkę półtora litrową bym chciała wziąć. A może lepiej pociągiem albo PKSem jechać bo tam chyba nie kontrolują co się przewozi?

Gość Julljo
Ja się dopiero mam zamiar wybrać. Mój znajomy z pracy był. Widziałem zdjęcia z wycieczki, no coś niesamowitego. Zresztą to co on opowiadał, podobno wycieczka życia. Co prawda trochę trzeba za nią zapłacić, ale jak już się ktoś zdecyduje to wraca bardzo zadowolony. Trzeba tylko popatrzeć jakie biuro ma gwarancję niezmienności ceny i można rezerwować!

Gość Kaga86
Byłam w Izraelu 2 lata temu. Szczerze to bardzo chciałabym jeszcze raz pojechać. Z tym, że ja byłam z alfa starem na objazdowej wycieczce. Mówiąc krótko - podróż życia. Tego nie da się opowiedzieć, to trzeba zobaczyć! :)

Gość Izraellllllll
No to trzeba zobaczyć, te wysokie betonowe mury, druty kolczaste wokół palestyńskich miast, ci ortodoksyjni żydowcdy fanatycy w czarnych kapeluszach z pejsami i długimi czarnymi brodami...to koniecznie trzeba zobaczyć, ostatni rasistowski kraj na świecie (dawniej była jeszcze RPA)...

Bylam a tym roku w Egipcie 14 km od granicy z Izraelem, grzechem było nie pojechać tam na dwódniową wycieczkę. Wspaniały kraj, zreszta tak jak i Egipt, jest po prostu inaczej niz u nas w Polsce inaczej niz w Europie. Pojechałabym tam na dłużej gdyby tylko była taka możliwość. Wiele rzeczy mnie tam zaskakiwalo, dziwiło, oczarowało. bardzo polecam, mieliśmy wspaniałego przewodnika, zainteresował mnie ten kraj i w miare możliwości czytam o nim, poznaję, dowiaduję sie coraz więcej Izrael ziemia gdzie łączą sie 3 potężne religie! Polecam wiem, że dwa dni to stanowczo za mało

Gość wiesz co niewielka
poszukaj w papierach bo pewnie masz żydowskiuch przodków, kiedys w TV było o facecie którego przechowali w czasie wojny Polacy, miał wtedy 4 lata i nie pamietal swoich rodziców, polska rodzina go adoptowała i wychowywała jako swoje dziecko ale on zawsze się dziwnie fascynował zydostwem, jako chlopak z zawodówki latał na cmetarze żydowskie a aparatem fotograficznym, czytał, czytał o Żydach az wreszcie odkrył prawadę. Jakby piorun w niego wtedy strzelił . Rozwiódł się z kobieta, wyjechał do Izraela i słuch po nim zaginął. W TVP1 był ten reportaż :) żydostwo w genach ma skłonności do żydostwa 🖐️

Gość jedna piąta
a czy biura które oferują takie wycieczki mają gwarancję niezmienności ceny? Wiem, że alfa ma, a jak jest np z triadą?

Gość anooo
Moja kuzynka była niedawno z Alfą w Izraelu i nie poleca...

Gość jestes jaki jestemm
nie polecam, bo potem trzeba paszport wymienic, ale tylko wtedy gdybys chcial pojechac do kraju arabskigo, np Egipt. Zobaczą wbitą visę z Izraela, nie wjedziesz.

Gość justka0a
Ja byłam w Izraelu ale na takiej wycieczce objazdowej, mąż mi ufundował taki wyjazd. Muszę przyznać, że było wspaniale - niesamowite zabytki, naprawdę jest co zwiedzać, polecam :)

Gość pierdoły na zmiane z głupotami
wiem ze to stary temat ale może teraz w sezonie turystycznym odżyje:) wiec jak ktos był i coś wie na ten temat niech pisze;)

Gość gosciowkaq
Byłam tam dwa tygodnie, klimat rewelacyjny, egzotyka - w porównaniu do Polski, oderwanie od rzeczywistości, sam pobyt w hotelu to istny raj na ziemi, kultura również zachwycająca, architektura wspaniała, Izrael jak dla mnie jest najfajniejszym krajem jaki udało mi się w swoim życiu zwiedzić. Ale przyznać trzeba, że niebezpiecznie jak było tak jest, szczególnie narażone na różnego rodzaju niebezpieczne akcje są kobiety o blond włosach, tam KAŻDY facet w każdym wieku zaczepia, raz w miły sposób, raz w bardzo agresywny, ponadto na wszelkich przejściach granicznych czy lotniskach jesteśmy dogłębnie przetrzepywani i traktowani jak terroryści, wystarczy Twój jeden fałszywy ruch a cała grupa turystyczna ma do czynienia z izraelskimi żołnierzami. Jest niebezpiecznie i czasami nieprzyjemnie, ale piękno Izraela wszystko rekompensuje.