Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wierzacy janusz

Z KRZYZAMI NIKT NIE WYGRA ! ! ! ! ! !

Polecane posty

Gość mkhjiy
symbol protestancki ??? o.O

Gość yhyyy
dla wiadomosci... najpierw krzyz byl symbolem poganskich narodow a potem chrzescijanstwo przejelo krzyz by nawroceni poanie dobrze sie czuli w tej religii by mieli swoj symbol :) a w PL pojawil sie w roku 960 gdy mieszko przyjal chrzest i mieczem nawracal wszystkich polakow na chrzescijanstwo i nie byla to sprawa wolnej woli....

Gość slamon
wy ten krzyż rozumiecie i widzicie jako jakiś rodzaj wynoszenia chrześcijaństwa na pierwsze miejsce, jako jedyny symbol prawdziwej wiary itp a to jest tradycja, historia. historia rozlewu krwi zapomniales dopisac :)

Gość wolnomysliciel
a dlaczego nie nosicie pistoletu na szyji albo nie wieszzacie na scianach to tez symbol tak samo jak krzyz tez jest narzedziem zbrodni na ktorym zginelo mnostwo ludzi, poza tym krzyz kojarzy mi sie z torturami i meczenstwem a nie jakims swietym symbolem, prawem krzyz jest uzywany za symbol chrzescijanstwa ???

Gość mkhjiy
[zgłoś do usunięcia] slamon wy ten krzyż rozumiecie i widzicie jako jakiś rodzaj wynoszenia chrześcijaństwa na pierwsze miejsce, jako jedyny symbol prawdziwej wiary itp a to jest tradycja, historia. historia rozlewu krwi zapomniales dopisac tak jak gwiazda dawida która może być też symbolem rozlewu krwi np dla arabów, zresztą jak wszystkie symbole o wielowiekowej tradycji tak na marginesie

nie, nie zapomniałem. historia jak jest każdy wie ale to element tradycji. Te wiszące krzyże. rozumiem jakby dziecko w szkole musiało się modlić do tego krzyża, nie wiem, przed wyjściem z sali ucałować na znak szacunku czy coś, wtedy ok. ale tak to nic o tym krzyżu(poza nieobowiązkowymi lekcjami religii) się w szkole nie mówi. krzyż sobie wisi obok np godła Polski i już. Bo taka jest tradycja państwa polskiego. pytanie do tych co wypowiadali się powyżej...jak byliście w szkole(jesteście może nadal) w gimnazjum, LO to ten kawałek drewna wam aż tak przeszkadzał? że nie mogliście skupić się na lekcji czy coś?:) mnie się wydaję raczej iż to nawoływanie do zdjęcia krzyży to wynika z niechęci do KK i próby dania pstryczka w nos środowisku kościelnemu...

Gość to wielce znamienne
w Bibli jest napisane że " krzyz Pański będzie odrazą dla ludzi" I tak się własnie dzieje.

Gość znawce
podaj gdzie to pisze bo zaraz padne ze smiechu :D:D:D:D

Gość mkhjiy
To jest próba laicyzacji społeczeństwa. Religia, rodzina, te wszystkie wartości mają stracić na znaczeniu pod płaszczykiem tolerancji, zanosi się na powtórkę z historii, teraz nie rodzina, kościól ma mieć wpływ na jednostkę lecz jedynie państwo

państwo może być laickie w pełni, zero religii i być państwem dobrobytu gdzie podstawowe wolności i prawa są przestrzegane. religia nie jest tak bardzo ludzkości potrzebna. niektózy twierdzili że wręcz szkodliwa. mniejsza z tym. tu chodzi o robienie dymu i problemu z niczego:) krzyż to element tradycji i jak wisiały tak wisieć powinny. konstytucji nie łamią.

Gość to znamienne
masz naprzykład List do Filipian 3:18 gdzie jest mowa o "nieprzyjaciołach krzyżaChrystusowego"

Gość krzyże jako takie nie łamią
jako taki obowiązek uczestniczenia w mszach z okazji świąt w szkołach, pisanie wyjaśnienia dlaczego nie chodzę na religię też nie. Rzecz w tym że wielu ateistów i innowierców woli nie protestować, często ze zwykłego lenistwa obywatelskiego i stąd ten stan rzeczy. Złamaniem konstytucji będzie natomiast, jeśli krzyż zawiśnie w klasie mimo sprzeciwu uczniów i rodziców. Kto z Was zwrócił sie z prośbą do szkoły o zdjęcie krzyża?

Gość apatiiiiiiiiiiiiiiiia
NIE MACIE PRAWDZIWYCH PROBLEMOW I JE WYMYSLACIE,ZE KRZYZE WAM PRZESZKADZAJA W SZKOLACH.... zalosne to jest.....Nawet jesli ktos nie jest katolikiem -a dobrym czlowiekiem ,to powinien miec szacunek do czegos co jest wazne dla innych. Zaden krzyz nie robi nikomu nic zlego.

Gość znawce
sek w tym ze nigdzie w bibli nie pisze zeby czcic krzyz :)

Gość mkhjiy
mnie osobiście denerwuje że obce państwo po raz kolejny dyktuje nam co my mamy robić, wcześniej robiły to komuchy teraz UE. a my jak te barany bez swojego zdania mamy się ich słuchać

nie wiem czy z lenistwa czy raczej obojętności. do puki ktoś innowiercy,ateisty nie zmusza do modlitwy, mszy św , lub jego dzieci np do komuni św czy chrztu..to w ogóle nad tym się nie zastanawia bo ma tysiące ważniejszych problemów na codzień

Gość lllllllllllluuuuuuuuuuu
ciekawe czy bedziesz mial lub miala ten usmiech na twarzy jak okaze sie ze Bog faktycznie jest.......

Gość taaaa
ciekawe kto by poslucha zwyklego ucznia i by zdjeli krzyz :o dlatego jest takie cos jak sad w strasburgu i dopuki nikt nie wnosi pozwu jest ok ale jak sie zacznie to bedzie lamaie konstytucji bo krzyze wisza pomimo tego ze komus to przeszkadza :)

Gość masz tutaj
Galatów 6:14 "Co do mnie to niedaj Boże bym miał sie chlubić z czego innego jak tylko z Krzyża Pana naszego..."

Gość przeszkadza wam ze UE
mowi wam co macie robic ? po co sie pchaliscie do UE ? co chcieliscie to macie :D:D hahahaha zyjemy w swiecie gdzie nie ma niezaleznosci jedno panstwo jest zalezne od drugiego i basta :)

Gość i ja nie mówię
że jest napisane o tym by czcić ten krzyż

Gość innowierca
jeszcze troche i dozyjemy takich czasow ze ONZ zdelegalizje wszystkie religie i bedzie spokoj :):)

Gość znawce
ale tu nie chodzi ze krzyz bedzie odraza dla wielu ludzi ale oto ze nauki chrystusowe beda odraz dla wielu ludzi

Gość też wierząca
wierzacy janusz..................................zgadzam się🌼

Gość polecammm
przeczytac kontekst tego wersetu :) dowiesz sie co pawel mial na mysli mowiac o krzyzu :)

"dopuki nikt nie wnosi pozwu jest ok ale jak sie zacznie to bedzie lamaie konstytucji bo krzyze wisza pomimo tego ze komus to przeszkadza" na tej zasadzie będzie złamaniem konstutucji że komus przeszkadza że na cmentarzu komunalnym jest krzyż🖐️ :P przecież to nie decyduje o tym czy konstutacja została złamana:D od tego jest specjalny organ ktory ma kompetencje odpowiednie. i sąd w strasburgu nie decyduje czy konstytucja została złamana czy nie... jakoś nie wierzę w masowe pozwy:) ok zdejma krzyże bo będą skuteczne pozwy o to że kawałek drewienka wisi bez ICH zgody to ja do strasburga pozew o to że krzyże zdjęto bez MOJEJ zgody! D i żądam zadośćuczynienia:classic_cool:

Gość Matko droga szok po prostu
masz tutaj ----> Galatów 6:14 "Co do mnie to niedaj Boże bym miał sie chlubić z czego innego jak tylko z Krzyża Pana naszego..." Ty rozumiesz sens zdania?? :D O szok :D myślałam,że z myśleniem jest jednak trochę lepiej u Polaków :D