Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomalowane na czerwono

Nie posłałam syna do przedszkola, teraz teściowa mnie irytuje

Polecane posty

Mój synek ma 7 lat. Do przedszkola nie chodził, zerówkę miał w domu z nauczycielka. Teraz również nie posłałam go do szkoły tylko ma nauczanie w domu z prywatną nauczycielka. Mimo że powinien chodzić do pierwszej klasy jest już na poziomie 3. Ma tylko troche problemy z czytaniem ale na pewno się nauczy. Uczęszcza również na wiele zajęć dodatkowych na których poznaje nowe osoby wiec szkoła nie jest mu potrzebna. Moja teściowa strasznie z tego powodu rozpacza. Mówi że wyrośnie na głupka i bedzie grabarzem. Czy waszym zdaniem powinnam małego dac jednak do szkoły? Myślałam żeby poszedł za 2 lata do 3 klasy normalnie do szkoły jakiejś na wysokim poziomie. Przez ten czas nie bedzie tracił czasu na nauke po 6 h w szkole gdzie nauczy sie mniej niz przez 2 h w domu.

Gość pedides
A dlaczego Twoje dziecko nie chodzi do szkoly? Wydaje mi się, że pozniej wyrosnie na jakiegos dziwolaga majacego problemy z nawiazywaniem kontaktow... Uwazasz, ze towarzystwo dzieci na kursach mu wystarczy? Mysle, ze powinnas go posłac do normalnej szkoly, niech sie dziecko uczy obcowac z innymi... niech ma normalne dziecinstwo - jak jego rowiesnicy.

pewnie, ze ma rację. Dziecko musi przebywać z rówieśnikami, socjalizować się, uczyć sie współpracy i życia między ludźmi... wszystkie dzieci chodzą do szkoły,a on dojdzie do niej w 3 klasie, przez co zawsze będzie "inny". Robisz wielką krzywdę dziecku.

Gość cierpisz na przerost ambicji
a dziecko za to zapłaci :P:P:P

A jaka to różnica, czy nauczy się w 6 czy w 2 godziny? Nauka polega nie tylko na teorii, ale tez na praktyce. Rzeczywiście jakiś dziwoląg wyrośnie. Może i mądry, ale ciekawe, gdzie go do pracy przyjmą, jak nie będzie umiał współpracować w grupie. Albo będzie chciał "szefować" - skoro od małego wszystko kręci się wokół niego (prywatna nauczycielka? Na wykładach z pedagogiki wychowawczej pedagodzy stanowczo to odradzali)

Gość pedides
Wcale nie jest obowiązkowe. Dziecko może mieć indywidualny tok nauczania... Tylko po co?

Może macie troche racji ale on ma kontakt z równieśnikami. Chodzi na takie zajęcie świetlicowe w domu kultury 2 razy w tyg. Ma przyjaciół - sąsiadów. Bawi się z nimi na placach zabaw i w domu. Ma kontakt z równieśnikami.

pierwsze slysze ze dziecko ktore ma nauczanie indywidualne jest na wyzszym poziomie niz rowiesnicy w szkole ..takie nauczanie jest zarezerwowane dla ucznow odstajacych od poziomu ...moge sie jednak mylic :)

Dziecko może mieć indywidualny tok nauczania jeśli rodzic sobie tego życzy. Tylko musi 2 razy w roku w szkole do której jest zapisany zdać test. Dzieci posłane do szkoły chodza tam 5 razy w tyg. na ok 6 h . Mój uczy się w domu 4 razy w tyg po 3 h. Dodatkowo ja rozwiazuje z nim czasem jakiś test w ramach zadania domowego. Ma wiecej czasu wolnego który pożytkuje na zabawe i dokształcanie.

Gość magmads
to jakiś fikcyjny temat albo jakaś komplenie nienormalna matka...

Dziecko powinno uczęszczac do szkoły! Wyjatek jest wtedy gdy na cos szczególnego choruje . Poslij do szkoły małego, teściowa ma racje.

to nie rodzic i nie jego zyczenia o tym decyduja kto sie nadaje do indywidualnego nauczania :) tylko poradnia psychologiczna :) wiec to porowokacja :) i cienka 1/10

Gość taka trochę
Wcale nie uważam za zły pomysł uczenie dziecka w domu. Ci, którzy protestują głośno, chyba nie bardzo wiedzą, o czym mowa i jakie są przepisy... Problem rzeczywiście może być z socjalizacją. Wydaje mi się, że syn mógłby chodzic do szkoły na kilka godzin w tygodniu, np. na muzykę, plastyke, w-f, język obcy. To są dość luźne lekcje, a on poznałby uczniów swojej klasy i lepiej by się czuł, gdy do nich kiedyś dołączy...

Teściowa ma rację, moja droga. Możesz sobie mówić, ze w szkole nic nie uczą, panuje przemoc, itp ale niestety - ŻYJEMY W SPOŁECZEŃSTWIE A NIE NA BEZLUDNEJ WYSPIE!! No chyba, że chcesz go wychowac na dziwoląga.

Głupoty gadasz. Poslij dzieciaka do szkoły!! ja tez bym sie wkurzała n amiejscu tesciowej, bo to nie jest normalne by zdrowy dzieciak siedizał w chałupie. Tam z kolegami sie pobawi. A tak bedzie cały czas z dorosłymi...Ech...

Gość pedides
To nie do końca tak jest. Właśnie to od rodzica zalezy czy dziecko będzie chodziło do szkoły czy nie - poradnia psychologiczna nie ma tutaj nic do gadania. Indywidualny tok nauczania to nie to samo co szkoła w domu, a tutaj chyba tak jest, prawda autorko? Indywidualny tok nauczania mają dzieci chore lub takie, które z różnych przyczyn nie mogą uczęszczać na zajęcia szkolne. A syn autorki jest zdrowym, normalnym dzieckiem.. Więc nie wiem dlaczego pozbawia się go bardzo ważnej rzeczy... a mianowicie uczęszczania do szkoły, obcowania z dziecmi... Tego mu nie zastąpisz żadnymi kursami...

Taka trochę- poczytaj sobie ustawę zanim coś powiesz. Poza tym jaki jest sens trzymac dziecko w domu, podczas gdy jego koledzy są w szkole, i on tez mógłby tam być. No, chyba, że poradnie stwierdziła, że już jest dziwolągiem :D

To nie do końca tak jest. Właśnie to od rodzica zalezy czy dziecko będzie chodziło do szkoły czy nie - poradnia psychologiczna nie ma tutaj nic do gadania." czy to jakisz zart ? gdyby tak bylo to 3/4 uczniow siedzialo by w domkach a nauczuciele biegali by do nich ...tak dlugo jak panstwo placi pensje nauczucielom tak dlugo poradnia bedzie miala decydujacy glos :) jak zaczna placic rodzice wtedy beda mogli decydowac

Gość taka trochę
Oj, panterka, panterka... My tu chyba mamy dyskutować, a nie udowadniać, kto ma rację? Więc po co te emocje?

wszystko co rodzic moze zrobic to ie zgodzic sie na idwywidualne nauczanie i wtedy nauczuciele beda sie meczyc z takim uczniem w klasie probujac go podniesc do poziomu ucznow w klasie :)

Oj taka trochę - autorka wyraźnie zapytała - "Czy waszym zdaniem powinnam małego dac jednak do szkoły?" Nie wiem, czym się kierują rodzice tak postępujący. Pewnie jeszcze jedynak, ech :o

Gość pedides
Nie kochani. Szkoła w tym momencie za nic nie płaci. Jeżeli ktoś decyduje się uczyć dziecko w domu -sam ponosi koszty i tak jak dziecko autorki ma prywatną nauczycielkę. Co innego, kiedy dziecko ma indywidualny trok nauczania, wtedy owszem - przychodzą nauczycielki ze szkoły.

Gość prowokacja czy nie
temat jest ważny, ja nie mam jeszcze dzieci wprawdzie ale kiedy będę je miała chciałabym żeby uczyły się w domu, przynajmniej przez pierwsze kilka lat, potem jak zechcą. Szkoła uczy głównie konformizmu. Kontakt z rówieśnikami naprawdę można zapewnić dziecku w inny sposób, nie skazując go na "kontakt" z różnymi łobuzami, którzy np. włożą mu głowę do sedesu, a on o tym nie powie, żeby nie mieć łatki skarżypyty. To ma być uczenie życia? Postaw społecznych?

Gość pedides
W każdym razie jestem za tym, aby dziecko chodziło do szkoły.

Gość nie chłopak
nie mylcie indywidualnego toku nauczania z edukacją w domu, bo to dwie różne rzeczy. I o ile w indywidualnym nauczaniu do dziecka przychodzą szkolni nauczyciele do domu, a tyle w domowej edukacji to rodzice, lub też prywatni, opłacani przez rodziców nauczyciele uczą dzieci. Dzieci uczone w domu muszą tylko zdać egzamin z obowiązującego w danej klasie materiału. Nauka jest w Polsce obowiązkiem, ale to rodzice tak na prawdę decydują o tym, czy dziecko będzie się uczyć w szkole czy w domu. http://nauka.trojmiasto.pl/Nauczanie-w-domu-trojmiejscy-rodzice-sa-ostrozni-n29663.html

Głowę do sedesu włożą najprędzej właśnie takiemu paniczkowi, który dołączy do nich z postawami hrabiego wać pana i nienagannym wychowaniem w 3 czy 4 klasie.... Tak czy inaczej będzie musiał sie z tym zmierzyć, a im dłużej będziesz trzymac dziecko pod kloszem, tym gorzej dla niego...

Gość magmads
dla mnie podejście idiotyczne ....z całym szacunkiem... ale po pierwsze autorka napisała że dziecko się mniej uczy w domu i dzięki temu ma czas żeby sie jeszcze dokształcać....( nie wydaje wam się dziwna ta myśl?) dziecko się mniej uczy , żeby mieć czas uczyć się wiecej....hehehe a poza tym jaki to dziecko ma kontakt z rówieśnikami skoro kiedy ono siedzi w domu i sie nudzi jego rówieśnicy są w szkole.... na noc dziecko wypuszczasz z domu do tych rówieśników? a poza tym skoro dziecko jest takie zdolne to poślij go do szkoły niech się sprawdzi w większej grupie, jesli jest wybitny to będzie miało przynajmniej to poczucie że jest wyjątkowe i lepsze od reszty....teraz pewnie nawet nie potrafi docenić swoich umiejętności i nie sądzę że czuje się lepszy...chyba raczej gorszy bo mama trzyma go w domu jak małpe w klatce....żałosne