Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marceliniMarcel

Boże Narodzenie vs Wielkanoc

Polecane posty

Gość marceliniMarcel

Które świeta wolicie i dlaczego? Ja Wielkanoc! Jest wiosna, ptaszki śpiewają, ciepło się robi, słoneczko świeci... chce sie żyć. A w boze nar. zazwyczaj chlapa, brudno, zimno, wietrznie, ponuro. Szybko robi sie ciemno. Eee. nic fajnego

Gość marceliniMarcel
i jeszcze dlatego wolę Wielkanoc bo wtedy mogę na legalu mojemu chłopakowi pomalować jajka

Gość yyuyuy
wybierz razacy kolor

ja tam wole boze narodzenie :) po pierwsze, obchodzone jest bardziej uroczyscie niz wielkanoc, towarzyszy mu swiateczna atmosfera, prezenty, mikolaj, choinka, jest to bardzo radosne swieto. poza tym lubie bardzo ogladac filmy swiateczne :) generalnie swieta bozego narodzenia kojarza mi sie z radosnym dziecinstwem co do wielkanocy, to u mnie w domu nie bylo to nigdy swieto szczegolnie celebrowane.

lubie ito ito dla kosciola wazniejsze jest wielkanocne ale ja jakos wole bozego narodzenia jest weselej wdomu cieplo i wogole lecz za oknem mroz bialo duzojest atutow a wielkanoc to powazniejsza ale na dworzu zywo!

Gość hkarfv
Wiecie, gdybym mieszkała w USA pewnie wolałabym Boze Narodzenie. U nas przygnębiają mnie te nasze nieszczesne kolędy- moja babcia jest obużona jak to mówię :P Ale przyznacie, że polskie kolędy w wiekszości brzmią grobowo. A w stanach tak wesolo podchodzi sie do BN.

Ja wolę Boże Narodzenie:) Jest zupełnie inna atmosfera, czuć święta, w domu tysiąc róznych potraw, zapachów, gdy jest śnieg to już wogóle jest magicznie. Za Wielkanocą nie przepadam :)

Gość BN MA SWOJ KLIMAT
zbieraj PUNKTY odbieraj NAGRODY www.zaproszenialockerz.eu Odbierz ZAPROSZENIE i Zobacz jakie to PROSTE! Nie wierzysz? Wejdź i sie przekonaj!

Gość do hkarvf
a potrafisz odroznic kolędy od piosenek swiatecznych?😴

Gość kiiiicha
No właśnie. Śnieg! Tylko problem w tym, że od lat na Boze Narodzenie nie ma sniegu. No, chyba tylko w górach :(

polskie spoleczenstwo generalnie jest bardzo powazne, nawet powiedzialabym ze dretwe, duzo mamy powaznych kolend, ale sa tez wesle, ktore bardzo lubie np przybiezeli do betlejem :)

Gość hkarfv
Tak potrafie. A słyszales ich koledy? Widzisz różnice? U nas z piosenkami swiatecznymi raczej trudno sie spotkac. Chyba, ze ktoś przetlumaczy cos na polski.

wydaje mi sie, ze klimat tak sie zmienil, ze snieg na swieta bedzie juz rzadkoscia, u mnie ostatni raz bylo bialo chyba 5 lat temu :(

mamy sporo piosenek swiatecznych! np jest taki dzien, a kto wie, z kopyta kulig rwie, swiateczny czas, ding dong, mozna by wymieniac i wymieniac, zajrzyj na you tube ;)

Gość ja2332
ciotella Dokładnie. Strasznie drętwi jesteśmy. Za granicą ludzie potrafią ze wszystkiego czerpać radość. A my? U nas wszystko sprowadza sie do wystąpień prezydenta- na tle choinki/ flagi/ kwiatków i do obowiązkowego uczestnictwa we mszy. :( Jak byłam bardzo mała myślałam, że 11.11 to swieto poległych na wojnie. :P Na szczescie szybko mi rodzice to wytłumaczyli.

BOże Narodzenie uwielbia, choinka,pierniki snieg ...we wish you a merry christmas and happy new year ;)

gdyby kolendy mialy oddawac sens bozego narodzenia to byly by w wiekszosci szybkie i radosne, bo przeciez jest to wesole swieto!

Nie wiem co macie do polskich kolęd ale według mnie są piękne. No chyba, że słuchacie ich w wykonaniu jakiejs starej, smędzącej baby :P

Gość hukujhl
Luuuulajze Jezuuuniu... smędy Oj maluśki maluśki maluśki kieby rękawicka albo li tes jakoby jakoby kawołecek smycka... wiocha Przybieżeli do Betlejem pasterze... szczekanie psa Gdy śliczna panna syna kołysała..... monotonne smędy Nie lubie świąt. I jeszcze ta przekleta pasterka. Zawsze jak do katedry szedłem, to taki syf...! Ludzie "wesoło" kolędują, a w powietrzu taki odór trawionej wódy, że nos wykręcało- jako dziecko nie znosiłem pasterki. Teraz sie nie wygłupiam, tylko ide spać. Nie łażę po kościołach.

nie rozumiem tylko po co na czas adwentu powinnismy wstrzymywac sie od zabawy. przeciez oczekujemy przyjscia Jezusa, dlaczego mielibysmy sie nie bawic? rozumiem poszczenie przed Wielkanoca, ale nie pojmuje rezygnowanie z np tancow przed Bozym narodzeniem

Gość oj medza medza
Ja też polskich kolęd nie lubię. Najbardziej wpieprza mnie jak te nasze gwiazdeczki biorą się za ich przerabianie. Steczkowska np. mogłaby we Wszystkich Świętych kolędy na cmentarzu śpiewać. Takie smędzenie odchodzi. Golców nie znosze, ale przyznaję, że chyba tylko oni kolędy spiewają z życiem.

Gość na ten temat dywagacje
prowadził juz w latach 70 XX wieku znany satyryk (niestety już nieżyjący) Profesor Stanisławski w cyklu audycji ZEZEM

Gość riku...
ciotella=> bo to jest Płolska moja droga. Tu sie trzeba umartwiać, przeżywać, zachować powagę i umiar. Nieelegancko jest skakać jak małpa kiedy tak wielkie święto się zbliża. Oczywiście ironizuję. Ale cóż. Południowcami nie jesteśmy. Zawsze bedziemy ponurym narodem. Tylko czemu młodzi nie starają się tego zmienić?!

ale oczekuje sie na radosne wydarzenie wiec czemu nie mozna sie bawic??? nie rozumiem tego :O podobno kosciol zdjal juz ten zakaz, ale ludzka mentalnosc nie zmienia sie z dnia na dzien wiec praktycznie nic sie nie zmienilo