Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Otóż wiele się naczytałam w internecie nt. tego, że w ciąży nie powinno się jeść jajek gotowanych na miekko bo grozi to salmonellą. Strasznie mnie to zdziwiło bo całe życie uczono mnie, że salmonella może znadować się tylko na skorupce i to na nią należy uważać. Co więcej salmonella ginie już w temp. 65 stopni celsiusza. Także jeśli gotujemy jajko to wrzucamy je do wrzątku a jak wiadomo ten ma 100 stopni. Nie ma szans by jakakolwiek salmonella przeżyła. Co więcej czytałam nawet jak dziewczyny sobie radziły, że jak skoropka pęknie w czasie gotowania to salmonella może wejść do środka jajka. Mogłaby -martwa. Skąd więc te bzdury, że nie można jeść jajka na miekko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jajka trzeba umyć, zalać wrzątkiem na chwilke, potem na gotującą się wodę i gotujesz tak jak lubisz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja slyszalam,ze salmonella moze znajdowac sie tez w zoltku jajek,nie tylko na skorupce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gogle ->http://www.food-info.net/pl/qa/qa-saf46.htm"W jaki sposób Salmonella zakaża jaja? Bakterię tą znaleźć można na powierzchni skorupki jaja. Wynika to z tego, że jajo wydalane jest tą samą drogą co odchody. Z tego powodu jaja myje się podczas ich przetwarzania. Niemniej jednak mogą one być tam ciągle obecne, stąd też odpowiednia obróbka termiczna, jak również mycie rąk są potrzebne by zapobiec zachorowaniom. Salmonella enteritidis może być również obecna wewnątrz niepękniętych, całych jaj. Wynika to z faktu, że bakteria ta jest obecna wewnątrz kurzego jajowodu, mogąc spowodować zakażenie jaja jeszcze przed wytworzeniem skorupki, nie powodują przy tym zachorowania samej kury. Żeby zapobiec namnożeniu się tych drobnoustrojów wewnątrz jaja, zalecane jest przetrzymywanie jaj w warunkach chłodniczych. Zakażone jaja powinny być gotowane przez 6 minut dla uczynienia ich bezpiecznymi. Nigdy nie serwuj w żadnej postaci na wpół miękkich jaj jeśli chcesz by były one bezpieczne."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I dośc istotna sprawa. piszesz czego uczono Cię całe życie.. bierz pod uwagę, że w kwestii biologii wartość mają informacje nie starsze jak dwuletnie (o ile jeszcze szybciej się ich nie obali nowymi dowodami).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a mialas kiedykolwiek
salmonelle ? Ciezarnym na dekiel pada. Tego nie, tamtego nie, tego nie wolno, a od tego sie umiera. Idz w pole ziemniory kopac to ci mozg zacznie lepiej pracowac, wiesz...... więcej tlenu jest bardzo zdrowe dla płodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×