Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xpdx

czy miał ktoś problem z grzybem w mieszkaniu?????

Polecane posty

Gość xpd
tylko odwagi nabiorę

Gość grzyyyyyyyyyyyyyyb
o kuźwa, to współczuję, mój grzyb był nieduży, a ja prawie nie choruję

Gość można za darmo
Mozesz isc tylko do Pana Boga, ja juz byłam wszedzie i nikogo to nie obchodzi.Poczytaj sobie ile w zimie jest smiertelnych zatruć czadem z powodu złej wentylacji, a Spółdzielnia ma podkładkę że jest wszystko prawidłowo i nie ma winnego.

Gość kosiarka z rosporka
jest taki płyn w sprayu na grzyba,nie pamiętam nazwy,bardzo silny,pryskasz na te miejsca i zostawiasz na ileś minut,samo znika,ale czasem zostawia żółte ślady,można je usunąć wilgotną ścierką,albo gąbką.Grzyb się robi jak nie ma stałej temperatury w pomieszczeniu np w dzień włączasz ogrzewanie,a w nocy nie lub odwrotnie i jak się rzadko wietrzy pomieszczenie,plastikowe okna temu sprzyjają.Pranie absolutnie nie powinno się suszyć w domu,a już w ogóle w pokojach na grzejnikach,wtedy grzyb jak nic.Najlepiej suszyć w suszarni,na strychu albo w łazience w ostateczności.

Gość xpd
a lekarze znowu zalecaja aby wieszać mokre rzeczy na kaloryferze aby bylo wilgotne powietrze do oddychania

Gość xpd
znajomy własnie i doradził abym złozyła podanie niech się tym sanepid zajmie ale nie wiem czy to dobry pomysł

Gość xpd
że to niby zagrożenie epidemiologiczne no i wtedy spółdzielnia będzie sie musiała tym zająć

Gość xpd
nie bardzo wiem jak to zrobić"przyjdźcie bo mam grzyba"

ja tam napisałam pisemko że mam grzyba na ścianie że proszę o zbadanie tego ponieważ dzieci mi chorują najlepiej gdybyś miała zaświadczenie od lekarza dziecięcego i tyle

Gość zbigi
Moja rada>Miałem grzybka w bloku więc po kilkuset interwencjach w Adm podjęli akcję że zdrapią ścianę, powleką szkłem wodnym i pomalują.Ja zabroniłem bo szkło wodne jest przecież pożywką dla pleśni.jesienią czy wiosną, zimą powietrze zimne wpada na klatkę schodową a od strony mieszkania jest ciepło więc powstaje tzw PUNKT rosy.Kazałem więc do wejścia klatki zabudować wiatrołap, sciane oczyścic,powlec specjalnym preparatem, zatynkować, pomalować.Wykonano.No i więcej pleśń się nie pojawiła

Gość kosiarka z rosporka
moja mama zastosowała wszystko i doszli z sąsiadami do wniosku,że wentylacja jest zapchana,zgłosili,okazało się że kanał wentylacyjny w kominie był czyszczony kilka lat temu.Przyszli i przeczyścili,to pomogło.W ogóle to kanały wentylacyjne powinny być czyszczone przed każdym sezonem grzewczym,u nas nawet straż pożarna daje ogłoszenia na kablówce ,żeby czyściły spółdzielnie,a spółdzielnie nic sobie z tego nie robią prawdą jest też to,że jak ściana jest na zewnątrz nie ocieplona np steropianem,a w środku jest mieszkanie ogrzewane,to woda się skrapla i powstaje grzyb

Gość zbigi
wypowiedx wyżej uzupełnię jak skąd wymysliłem wiatrołap, mianowicie odnalazłem dokumentację budynku (jest w Zarządzie S-pni oraz Biurze Projektów) i okazało się że w projekcie był tzw ganek czyli wiatrołap a wykonano tylko daszek na słupkach.W późniejszym czasie stwierdzono nieprawidłową technologię i wykonano zabudowę wejścia w całej Spółdzielni orza wykonano ocieplenie ścian zewnętrznych i stropów piwnic oraz prześwitów.

Gość kosiarka z rosporka
a ja dodam jeszcze,że okna plastikowe to prawdziwe dziadostwo.Mój teść miał firmę remontowo budowlaną i zawsze powtarzał,że z plastikowymi oknami,to jakby człowiek w puszce mieszkał,najlepsze są z prasowanego drewna.Wiem też że można wyciąć kawałek uszczelki w oknie żeby poprawić wentylację,ale najlepiej zapytać w firmie która zakładała okna,jak to zrobić żeby było prawidłowo wykonane

Gość boska Gosia...
też miałam starego grzyba w domu , rozwiodłam się z nim i wywaliłam go na zbity pysk :):P:D

Gość xpd
gosia tego grzyba tak łatwo się wygonić nie da

Gość xpd
na okna nie mogą mi zganiać bo jak powstał grzyb to były stare okna i wiało przez nie ze wszystkich stron

Gość zenek_D
Skoro nic nie pomaga to może sprawdź sobie ofertę z portalu www.dryart.pl . Mi oni zamontowali takie urządzenie, które raz na zawsze osuszyło mi dom. Żałuję, że wcześniej na nich nie trafiłem. Tanie, ekologiczne, zdrowe dla mieszkańców, z certyfikatami i atestami.

Gość gość
no niestety ciezko jest cokolwiek wywalczyc w wiekszosci spoldzielni. U nas bylo podobnie i w koncu odwolalismy cale towarzystwo i zatrudnilismy firme z zewnatrz do zarzadzania http://www.domena.gliwice.pl/ (zarzadzanie wspolnotami gliwice). Od tamtej pory nie ma zadnych problemow i caly czas cos jest robione w bloku

Gość mokra sprawa
U nas też był grzyb. Kilka razy usuwany, zawsze wracał. Winna była mokra elewacja budynku. Zamówiliśmy profesjonalne osuszanie - www.o3-o.pl (firma mieści się w Wieruszowie), usunęliśmy grzyba. Od tamtego czasu problem nie wrócił i mam nadzieję, że nie wróci.

Gość gość
najlepiej żeby jakiś fachowiec to sprawdził. U nas firma www.nawiewniki-szczecin.pl, pomogła i szybko uporała się z problemem.

Gość gość
od słowa grzyb w mieszkaniu wszyscy administratorzy uciekają biegiem

Gość gość
niestety to prawda, ale myślę że zawsze warto zacząć od założenia wspomnianych nawiewników, koszt nie jest duży a poprawa wentylacji naprawdę znaczna wiem o czym mówię bo właśnie tak było u nas. Też mogę polecić www.nawiewniki-szczecin.pl, świetni fachowcy.

Gość Aneta_99
Spróbuj na http://hydroizolacje.pro/ w zeszłym roku moja siostra zamówiła u nich naprawę pęknięć na skosach+odgrzybianie, pęknięcia zamaskowali a odgrzybianie rozpoczęli od znalezienia źródła wilgoci które za niego odpowiadało, teraz nie ma nawet śladu po grzybie i żadnych nowych zarodników.

Gość gość
Trzeba znaleźć źródło wilgoci, bo jak się go nie pozbędziesz to grzyb będzie wracał, albo się go nie pozbędziesz. U nas to było po prostu z winy okien (zbyt szczelne), nie było przewiewu. Ale grunt, że znaleźliśmy przyczynę, okna do rozszczelnienia, albo częściej wietrzyć (w zimie trochę problem). A żeby zlikwidować grzyba zamówiliśmy ozonowanie pokoju z firmy Airozone. Teraz grzyb już nie wraca 2 miesiące.

Gość gość
Drogie jest ozonowanie przez tą firmę? Bo środki na grzyba niby działają, ale tak śmierdzą, że teraz całe mieszkanie śmierdzi.