Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aks

od kiedy mleko krowie??

Polecane posty

Gość aks

Tak się zastanawiam od kiedy można podawać mleko krowie dziecku? Dziękuję za wypowiedzi, że jest niezdrowe, że przeznaczone jest dla cieląt, ma za dużo tego czy tamtego. Po prostu dz kiedy można bezpiecznie je podawać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zaczełam podawac przed rokiem i było wszystko dobrze...i to takie głupie gadanie że jest niezdrowe czy jakieś tam,nie słuchaj tego. Może na przykład miec alergię na niego ale jak spożywa inne artykuły mleczne to nie koniecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wg WHO - po ukończeniu 2 r.ż.Bo to, ze u kogoś było ok, gdy podawał młodszemu dziecku - nie jest wyznacznikiem, że będzie ok u Ciebie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zanim dziecko skonczylo
poltora roku... najpierw zrobilam budyn, bylo okey, potem kasza manna na mleku, pil codziennie do teraz, ma prawie 3 latka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co sie niby takiego moze
dziac... nie wierzcie w bzdury, ze to mleko szkodzi... kiedys niemowlaki dostawaly mleko od krowy i zyja jakos zdrowi ludzie, dorosli juz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tylko jakie mleko było KIEDYŚ
a jakie jest TERAZ?:O pomyślałaś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jakie jest teraz
bo nie wiem....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wg WHO po ukończeniu 1 roku życia Milk products are important sources of several key nutrients, such as protein, calcium and riboflavin. There has been concern about feeding animal milk such as unmodified cow’s milk to infants under 12 months of age because it has a relatively low iron content, may provoke occult gastrointestinal blood loss, and has a high potential renal solute load. However, recent studies on occult blood loss suggest that in the older infant the losses are very minor and not likely to affect iron status (Fuchs et al., 1993; Ziegler et al., 1999). The gastrointestinal response to cow’s milk that causes blood loss decreases with age and disappears by 12 months (Ziegler et al., 1999). Furthermore, heat-treated cow’s milk does not provoke blood loss (Fomon et al., 1981), so use of boiled or evaporated milk would eliminate this risk. Thus, the risk of iron deficiency provoked by occult blood loss appears to be low and can be further reduced by heat treatment or restrictions on the amount of milk consumed. Although the low iron content and bioavailability of cow’s milk can contribute to anemia, iron deficiency can be avoided by using iron supplements or fortified foods with adequate bioavailability. The remaining issue is the potential renal solute load of animal milk, which is high due to the relatively large amount of protein and several minerals (sodium, chloride, potassium and phosphorus). Potential renal solute load refers to the solutes coming from the diet that must be excreted by the kidney if none was used for growth and none was lost through non-renal routes (Fomon, 1993). A high potential renal solute load can lead to hypernatremic dehydration under conditions of water stress. During the first six months of life, when infants usually receive nearly all of their nutrients from a single source (breast milk or formula), it is important to ensure that the potential renal solute load of that product is appropriate. However, when infants begin to consume a mixed diet, the risks of providing a product with a relatively high potential renal solute load, such as undiluted cow’s milk, can be avoided if a sufficient amount of fluid is included in the overall diet (see #6 below). The greatest danger occurs when the child has diarrhoea and is losing far more water than usual. Continued use of foods with a high potential renal solute load during diarrhoea, without providing extra fluids, can exacerbate the situation. Thus, if animal milk is a significant part of the diet, special attention needs to be paid to ensuring adequate hydration during illness.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hehehe :) no tak bo krowy cały czas pewnie taką samą trawke wpierdzielają nie? :) justysia wiesz jak mleko u krówki powstaje? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak jak i u matki karmiącej-pokarm. Po za tym w dzisiejszych czasch prawie każdo jedzenie jest niezdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja ma 17 miesiecy
moja corcia ma 17 miesiecy od urodzenia byla na bebiko, jak skonczyla rok cos sie jej dowidzialo i wogole nie chce pic mleka , kupowalam zageszczone z kleikiem ryzowym i nic...wykrzywia sie a teraz rzuca butla, tak wiec przestala pic mleko, wprowadzilam krowie jak miala 14 miesiecy calkowicie, tez go nie pije tylko gotuje kaszke manne, kluski lane na mleku, platki kukurydziane to wtedy je... dziecku nic nigdy nie bylo, kiedys tylko bylo mleko krowie ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no tak, ale nie mów ze to brednie i ze mleko sie nie zmienia bo pleciesz kochana :) Moja córka przeszła na krowie w sensie z kartonika, od 2,5 roku :) Mleko to jej główny przysmak, woli od czekolady :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×