Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniolek22

czy warto kupic drogi fotelik samochodowy?

Polecane posty

Gość aniolek22

wlasnie szykuje sie do zakupu fotelika dla mojej corci i mam dylemat: czy kupic tanszy za 200- 300 zl czy moze warto jednak kupic taki drozszy za 800 zl? pytam sie bo chodzi opinia ze ten drozszy jest duzo bezpieczniejszy a taki za 300 to szajs jakie sa wasze doswiadczenia?

Gość To nie jest kwestia ceny ale
bezpieczeństwa. Wejdx na stronę, gdzie są testy bezpieczeństwa fotelików i tam wybieraj. Na foteliku nie ma co oszczędzać- tu chodzi o zdrowie, a może i życie Twojego dziecka

Gość aniolek22
wlasnie nie zalozylam za tansze to szajs, ale tak mowia niektorzy, a wy, chwalicie te tansze, uwazacie ze tez sa dobre czy mocno roznia sie jakoscia?

ale w tych testach biora udział znane marki ja mam foteliki PATTI i u nas sie sprwdził cena ok 300 zł

Gość no wiesz ale sorki
800zł za fotelik???? a często wyjeżdzacie w długie trasy?? bo wiesz fotelik ma duże znaczenie ale nie większe niż samochód którym jeździsz... bo jak masz kupić fotelik za 800zł do malucha....no to no coments....

Gość po co taki drogi
fotelik??? a ty myślisz że czym on się różni,że jest z tytanu i w nim twoje dziecko uniknie obrażeń :(?????????? choćbyś miała fotelik za 2tys to przy uderzeniu tira w samochód dziecko nie uniknie obrażeń lub przy dachowaniu itd Najważniejsze jest to aby było zapięte pasami.

Gość basaaa
ja mam za 300 zł i uważam, że na wyjazdy 1-2 razy w miesiącu nam wystarcza

Gość ja tez uwazam
ze drogi fotelik to nie oznacza,że lepszy i Twoje dziecko uniknie w nim obrażeń, może jest wykonany z lepszego materiału,tworzywa itd ,dużo płaci się też za firmę. Ja mam fotelik za 150zł z allegro i jestem bardzo zadowolona. Wystarczy aby zawieźć dziecko do przedszkola, pojechać do lekarza lub na zakupy:) no i na raz w roku na dłuższą trasę wystarczy.

Masz sporo informacji na tamtej stronie i przede wszystkim wyniki TESTÓW. Warto też obejrzeć kilka filmików z crash testów - na przykład taki http://www.youtube.com/watch?v=q1SmS3MaT8A W zderzeniu z tirem NIKT nie ma szans, więc taki agrument, że fotelik nie uchroni dziecka przy zderzeniu z ciężarówką jest z dupy wzięty (czytaj: oczywista oczywistość) "Ja mam fotelik X i jestem bardzo zadowolona. Wystarczy żeby pojechać na zakupy" Żeby pojechać na zakupy wystarczy dziecko na kolanach posadzić - nie trzeba fotelika :/ gorzej przy poważniejszej stłuczce.

Poza tym, i drogi fotelik nie pomoże jak się nie potrafi rozsądnie go umocować. Mijał mnie jakiś czas temu samochód, w którym małe dziecko jechało w foteliku z przodu - przy kierowcy przodem do kierunku jazdy...Niech wymowne milczenie posłuży za komentarz...

Poczytaj na profesjonalnych stronach na temat tych fotelików. Dowiedz sie jak najlepiej dobrać fotel, potem sprawdź tabelę z testami i wybierz taki, na jaki Ciebie stać. Może jakiś "ze środkowej półki" ? Może nie za 800, może tańszy ale z ATESTAMI. Kupno używanego jest stanowczo odradzane. Info znajdziesz na stronach.

Ustal kwote za jaką mozesz kupic fotelik i poszukaj w rankingach bezpieczeństwa. Sprawdź tez czy wybrany fotelik pasuje do waszego auta. Moim zdaniem lepiej wydac wiecej i mieć pewność, że dziecko podrózuje bezpiecznie. Jeśli ktos pisze, ze jest zadowolony z fotelika za 200 zł a nie widział żadnych testów to hmmmm ciekawa jestem czy byłby równie zadowolony jesli doszłoby do jakiejś stłuczki o poważnym wypadku nie wspominajać. I pamiętaj, że nie tylko Ty jeździsz i Twoja ostroznośc nie zawsze wystarczy. Mnie wczoraj mało co nie staranował jakiś idiota cięzarówą. Wyjeżdzał tyłem z parkingu- nie najwolniej zresztą i nawet nie zauwazył, że ktos jedzie :/ Przy okazji naderwałam zderzak niestety zobaczyłam dopiero w garażu :/ bezpiecznej jazdy zycze ;)

Przede wszystkim smieszne jest pytanie o nasze doswiadczenia, bo powinny wypowiedziec sie tylko te matki, ktore zaliczyly wypadek z takim fotelikiem. Tylko wtedy ktos ci moze powiedziec, czy jest zadowolony czy nie. Bo co rozumie przecietna matka pod pojeciem "zadowolona" w kwestii fotelika? Ze byl tani, ze da sie przewiezc dziecko bez problemu na zakupy, ze ma fajny kolor i ze dziecko jest podobno bardzo zadowolone (tylko skad to wiedza, jesli dziecko nic nie mowi?). Fotelik nie kupuje sie po to, zeby fajnie wygladal, ani zeby dziecko bylo zadowolone, tylko ze wzgledow bezpieczenstwa. A zeby sprawdzic, ktore foteliki spelniaja ta funkcje, trzeba sie poinformowac na stronie, gdzie wszystkie testy sa udostepnione. Jesli jakiegos fotelika tam nie ma, to nie byl testowany- a wiec jest kotem w worku. Tylko matka, ktora kupila jakiegos taniego badziewia moze twierdzic, ze lepsze marki sa tak samo dobre i ze placi sie tylko za tzw. firme. Niezle sie kobiety tlumaczycie same przed soba, ze oszczedzacie na bezpieczenstwie dziecka. Poinforujcie sie, poszukajcie w necie filmikow z testow fotelikow, to moze cos do was dotrze. Fotelik z ocena "dobry" chroni dziecko w radzi stluczki. Juz przy 50 km/h wypadek moze sie skonczyc tragicznie. Foteliki z marnymi ocenami za bezpieczenstwo sa niestabilne i nierzadko strzelaja przez okno, jak auto rabnie w cos centralnie. Tu moze chodzic o zycie waszych dzieci- wiec lepiej kupic towar, ktory zostal przetestowany. Jak jakas firma oszczedza na testach, to nie chce wiedziec, na czym jeszcze oszczdzila, zeby tanio sprzedac fotelik. I zeby nie bylo, ze drogi=bezpieczny. Sa tez foteliki w przystepnej cenie,ktore zostaly pozytywnie przetestowane. Zajrzyjcie na http://fotelik.info/