Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powazne pytanie24

w jakim celu bierzecie slub ???

Polecane posty

Może właśnie ze względu na liczne przypadki takich zachowań, słowo "konkubent" tak źle się kojarzy..

Gość anonimowaaaaaaaaa
Tylko szkoda, ze tych nietypwoych wyjatków jest dość dużo, a co do tych par z kronik to najczęsciej jest to patologia, więc tutaj nie ma znaczenia czy maja papierek czy nie

Gość Kajtus jestes niepoprawną
romantyczka, zapewniam cie,ze mimo wszystko stały formalny zwiazek jest z róznych , czesto przyziemnych wzgledów , co najmniej o oczko "stalszy" ( tak jak "moja racja jest mojsza":))

Przyszedłeś z pogadanki o cipach to tam wracaj, nie potrzebujemy cie tu. Guzik wiesz o czym tu mowa to milcz.

Gość i jeszce raz przypomne
ze jesli sie dalo (i to publicznie) slowo, nie wypada go łamac. Wiec przynajmniej zwiazek ludzi honoru, nie rzucajacych slwo na wiatr , bedzie trwalszyod zwiazku ludzi owszem, moze tez honorowych, ale ktore takiego slowa nie dawaly. Miłosc miłoscia, ale jest jeszcze cos takiego i tez waznego jak lojalnosc i odpowiedzialnosc w zwiazku.

Gość anonimowaaaaaaaaa
Powadasz taki związek jest stalszy hmmm ciekawe czemu :) Podaje prawdziwy przykład osoby z mojej rodziny Mają małego synka są młodym małzenstwem Ona całą kase wpakowała w remont i meble do jego- wspólnego mieszkania . Okazuje się, ze nie mogą się dogadać ( nie wnikajmy w szczegóły:) Ona się wyprowadza od niego -siebie (?) do rodziców Rodzice mają małe mieszkanie ona jest bez pracy. Niestety była zmuszona do powrotu do swojego męża. I dlatego takie związki są trwalsze, bo zamiast kobieta myśleć troszkę więcej o sobie polega wyłącznie na mężczyznie, a póżniej nie ma wyboru.

Gość anonimowaaaaaaaa
I żeby nie było nie jestem przeciwna ślubom. Moim zdaniem warto najpierw zainwestować w siebie, nauka, praca, pasje, przyjaciele itd

Gość ale anonimowa to jest
tzw wypadek przy pracy. Gdy przytomni ludzie biora slub to na ogol pozanja sie przedtem, wiele sytuacji staraja sie przewidziec . Zreszta gdyby ta osoba byla w konkubinacie losy jej moglyby sie przeciez doikladnie tak samo potoczyc. Kobieta ktora nie mysli, nie bedzie myslec w zadnym zwiazku , to charakter. Tak ma chociaz od biedy mozliwosc odzwyskania polowy majatku

No u mnei jest na odwrót, facet mieszka u mnie, meiszkanie jest na mnie wyłącznie. Nie zamierzam tu wprowadzac żadnych zmian w związku z małżeństwem - mieszkanie nadal będzie na moje nazwisko. Miłość jest zaufanie również ale w swojej pracy widywałam sytuacje naprawdę nieprzewidywalne..

Gość anonimowaaaaa
To ja chyba mam pecha bo znam mnóstwo podobnych par Wiesz, że ty jesteś szcześliwa w swoim małżenstwie to nie oznacza że wszyscy....

Miłość często przymyka nam oczy na pewne sprawy, a później jest płacz. Sami widzicie, że z powyższych postów wynika, że po ślubie człowiek może się całkiem zmienić. Nagle ludzie dochodzą do wniosku, że nic ich nie łączy. Nie wiem czemu tak się dzieje ale znam setki przypadków. Warto zachować ostrożność. Jeśłi nabywacie wartościowe przedmioty już w trakcie trwania małżeństwa to przed ich podziałem/utratą na wypadek rozwodu chroni jedynie sądownie ustanowiona rozdzielność majątkowa. Ale to takie nieromantyczne i wskazuje na brak zaufania. Myślę, że tylko desperat zgodziłby się na taki układ.

Nie po ch..j tylko jest kilka powodów logicznych: wspólne nazwisko żeby się dzieckow szkole nie wstydziło chociażby, wspólne rozliczanie się z podatków, opieka medyczna dla całej rodziny i obyczajowość społeczna.

Gość anonimowaaaa
a ja nazwiska nie mam zamiaru zmienić po sluubie :P

No tak nowoczesne dzieci w miastach się nie śmieją i nie śpiewają głupich piosenek tylko walą w ryj:)

Gość mistrz_cietej_riposty
dzis i tak 80% kobiet ma nazwisko dwuczlonowe, bo taka moda jest.

a slub masz koscielny?

branie slubu koscielnego w przypadku gdy jest sie niepraktykujacym to kolejna glupota. malo tego - to hipokryzja i POGANSTWO!

Cywilny ślub jest ok, kościół - nie oszukujmy się ( to obce mi miejsce), obietnicy Bogu nie złoże, złożę ją sobie samej.

Pamiętasz jak ci napisałam, ze jesteś nawozem? Nie byłam pewna na 100%, właśnie rozwiałeś moje wątpliwości.:). Może nieco taktu i wyczucia baranie? Potrafisz czy zawsze jesteś takim ordynarnym dupkiem przy kobietach? Nic dziwnego, że sędzasz noce przed kompem.. NAWÓZ

Gość do kajtuś
przejęłaś pół forum i krytykujesz wszystkich, mimo że sama mylisz się w zeznaniach i raz jesteś za raz przeciw.... piszesz właściwie już sama ze sobą i to nie sa jakieś mądrości. pisałaś coś że ludzie honor mają....chcesz mi teraz powiedzieć że jak facet cię zdradzi to ty będziesz na tyle honorowa i dobra dla niego że oddasz mu połowę waszego majątku? muszę cie rozczarować że nikt w to nie uwierzy. mieszkacie razem, facet pewnie wkłada w to mieszkanie kase, (np.jakiś remont czy dodatki do mieszkania) i co chcesz mi powiedzieć że jak się rozstaniecie to mu oddasz pieniadze za to? chuja prwda...mój były facet w moje mieszkanie włożył w chuj kasy...a potem mnie zdradził i wyleciał na zbity pysk, nie dostał nic bo do chuja tyle lat u mnie mieszkał za darmo to nie będe sie z nim teraz rozliczać. i został z niczym!!!! nie wiem czy to ty napisałaś że rozwody są straszne, wszystkie rozstania są straszne i zawsze ludzie walczą żeby jakoś wyjśc z tego z twarzą, tylko że jak mają ślub to maja prawo walczyć, a jak nie to won z gołą dupą!!! poza tym ktos dobrze prawił że małżeństwo ułatwia życie... mąż ginie w wypadku a matka z dziećmi nie ma do nieczego praw bo ślubu nie było i zonk!!! albo mąż w szpitalu trzeba mu życie ratowac, podjąć decyzję...wychodzi lekarz i pyta rodzinę o decyzję...wypowiada się jego matka, ojciec a Ty stoisz i chuja możesz zrobić!!! ślub to formalność która ułatwia życie!!!

Gość ja nie biore slubu dla
zadnego z podanych w tytulowym poscie powodow. Slub wezme (bo wcale nie mam zamiaru na razie) jak wpadniemy (jesli wpadniemy), pod warunkiem, ze uczucie jakie laczy mnie i mojego faceta bedzie niezmiennie trwalo. A slub wezme, by nazywac sie tak samo jak moje dziecko ;)

a ja w sobotę wzięlam ślub :) i jestem najszczęśliwsza na świecie :) Michał kocham Cię :*

Gość qpkaaa
przecież ci nieformalni jak przyjdzie do jakiejś katastrofy to dopiero przejrzą na oczy... ale pisać to potrafią o jakiś papierkach podziału majątku itd... ludzie w świetle prawa jesteście obcymi dla siebie osobami, a okłamywać to możecie ale siebie najwidoczniej.... zapewne większość z was w ogóle nie wie co to takiego jak papierek z podziałem majątku, żyjecie z dnia na dzień z jakimiś fiutami/babiszonami za których w nie jesteście w życiu pewni... Brzydula30 a ty czasem nie jesteś samotną matką z dzieckiem?? więc nie dziwię się, że masz podejście do ślubu jakie masz, większość osób które tak piszą mają jakieś problemy życiowe, są najczęściej nieszczęśliwe, nie zaznały smaku prawdziwej miłości i najczęściej natrafiały na ofermy życiowe albo same takimi ofermami są. Wyzywanie katolików od ciemnogrodu też naprawdę oznacza wasz poziom inteligencji... kto w co wierzy to kij wam do tego i jakie wartości w życiu posiada też nie powinno was to obchodzić.

Gość qpkaaa
dla was wesele to odwalanie szopki i nic więcej, widać, że żadnych wartości nie macie w życiu albo jedyne co dla was najważniejsze to kasa, seks i zabawa. Jak osły i marionetki podporządkujecie się nowej modzie, bez ślubu i kocia łapa. Manipulują wami jakieś stereotypy z dupy wzięte, obracacie się w takim środowisku to się nie dziwię....