Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobieta w rozterce

Domek na wsi, czy mieszkanie?

Polecane posty

Gość kobieta w rozterce
No ja pracuję po 6 godzin, mąż 8, więc ja od 14 a mąż od 16 jesteśmy w domu. A działkę mamy małą, bo tylko 450 mkw, bo to zabudowa bliźniacza.

Gość kobieta w rozterce
Pokażę te wypowiedzi mężowi, zobaczę co on na to :)

Gość Małrycyna
7 km to jest w moim wykonaniu 20minut rowerem, praktycznie nic. Zawsze wybrałabym wieś. Mieszkam na wiosce, ogromne podwórko, hamak, ogródek, skalniaki, meble ogrodowe. I miejsce na basen który powstanie w niedalekiej przyszłości ;) Wszystkich się zna, każdy siebie wzajemnie pozdrawia.. Achh... oprócz tego wielki dom. Wieś to raj.

nikt tu chyba nie mówi o wsi zabitej dechami w Bieszczadach, gdzie komórki nie działają, ale o wsi oddalonej od miasta kilka kilometrów oj, nie trzeba być w bieszczadach,by nie mieć zasięgu

tylko domek! Mieszkałem 10 lat w bloku,masakra. Dokuczliwi sąsiedzi, hałas, hałasy z ulicy od samochodów drących się gówniarzy wracających z dyskotek nad ranem. Teraz mieszkam za miastem,cisza,spokój, nieraz tylko pies gdzies zaszczeka,samochody tak nie jezdza,latem obiad na dworze na tarasie, kąpiel w basenie grill. Ogródek z warzywami. A w nocy jest taka cisza ze tylko świerszcze słychać na dworze. Zimą tez pięknie, zabawy na sniegu,kulig, ognicho z pieczeniem kiełbasek i grzane wino.Rano z okna piekny widok na zwierzyne leśną spacerującą przy lesie. Nigdy w zyciu nie zamienię tego na miasto i jeszcze w bloku.

Gość Godzina piąta
tylko mieszkanie. Ale to bardzo zależy od preferencji. Ja mieszkam na obrzeżach miasta, więc za oknami mam cicho i mogę je latem otworzyć na oścież i spać spokojnie. A do tego do centrum blisko, do pracy też, wieczorem można wyjść gdzieś połazić, do kina wyjść. Zimą spokój bo nie trzeba odśnieżać. A przez weekendy jest pretekst by pojechać do lasu, parku, w góry, do rodziców na wieś, a tak to byśmy ciągle u nas siedzieli :) więc mieszkanie na pewno :) jeśli kiedyś będę miała się przenieść do domu, to na totalne pustkowie, brak sąsiadów, nie będę musiała juz chodzić do pracy (albo praca w domu), wtedy to tak :)

Gość masz na mysli
zołza porównuj jabłka do jabłek: mieszkanie w Warszawie do domku 7 km od granic Warszawy, a nie mieszkanie w centrum stolicy do chatki w Bieszczadach.

Gość Godzina piąta
acha wiele się narzeka na sąsiadów w bloku, ale tak na serio to tylko tutaj jesteśmy anonimowi...a na wsi też nie bywa rózowo - moim znajomym sąsiad dokuczał ciągle, a to głośniki wystawiał do ogrodu, a to libacje latem przy ognisku, albo to ciągle palenie śmieci - jak jadę do mojej ciotki na wieś zimą, to przyznać muszę ale u mnie lepsze powietrze! Bo bloki małe, 2,3 piętrowe, wszędzie ogrzewanie gazowe :)

Gość kobieta w rozterce
Przez 5 lat mieszkałam (na studiach) w wielkim mieście, w takim to bym nie chciała na 100%. W sumie warto zaryzykować, spróbować. Jak nie wyjdzie to najwyżej się sprzeda ;) Dzięki za wszelkie porady, wpisy. Podniosły mnie na duchu :) Oby tyko kasiorki na remont starczyło i będzie super :)

Gość masz na mysli
:D sprawdź ceny na gratce, myśląca istoto i porównaj, a potem wróc tutaj. Domy pod miastem, z dobrym dojazdem są dużo droższe niż klatki w bloku. Udowadniasz tylko jak ludzie muszą robic dobrą minę do złej gry

Gość kobieta w rozterce
Na szczęście moi sąsiedzi mają dorosłe dzieci, więc najprawdopodniej będą nam przeszkadzać nasze ;) Jedno rosnące a drugie w planach ;)

Gość kobieta w rozterce
Ceny domków są astronomiczne, to prawda. My mamy domek, który kupiliśmy 4 lata temu za... 45 tysiecy :D A nowe to u nas kosztują 400-600 tysięcy, nigdy by mnie nie było stać na taki ;) Nie przy naszych pensjach ;)

Gość tylko domek blisko miasta
a utrzymanie takiego domku? Jestem samotna i nie mam problemu z utrzymaniem 110m2 domku.

No tak, zależy co kto lubi. Ja mieszkam na swoim, 160m2, utrzymanie kosztuje mnie tyle co znajomych we własnym mieszkaniu w bloku 38m2. Koszmar, tam się nie ma gdzie obrócić. Chyba najważniejsze to swoje podwórko, mnie u blokowców zawsze odpychało to, że tłumy obcych ludzi łażą pod drzwiami, jakieś psy szczekają az echo idzie po klatce, ktos piętro wyżej spuszcza wodę i słychać jak leci cudze g.. No może nie u wszystkich, ale bywa. A tu jak się komu chce to na kocyk, na taras, latem nura we własną wodę, do lasu 500m, dobry dojazd do miasta, jak się przyciśnie to 5 minut i w mieście. Drobna wada - kazdy dorosły musi mieć swoje auto. I jeszcze jedno mnie w mieście odstrasza - tam nie ma gdzie postawić samochodu na niektórych osiedlach, nie mówiąc już o tym żeby go umyć, czy sie trochę przy nim podłubać, a czasem i do nowego auta trzeba zajrzeć. Chyba naturalną potrzebą człowieka jest mieć kawałek wolnej przestrzeni tylko dla siebie, tą potrzebę niszczy mieszkanie w pudełku jakim jast blok.

czy Ty masz jakiś kompleks, Kobieto? napisałam Ci, sprzedaj swój domek i kupuj mieszkanie w wawie, mieszkasz 7 km pod stolicą? mnie nikt by nie wygonił na żaden pipidówek, ale rozumiem, że inni mogą takie życie lubić i duże miasto uważać za koszmar i nie piszę nikomu, że robi dobrą minę o złej gry uwzględnij kobieto zdanie inne niż Twoje, nie jesteś wyznacznikiem prawd wszelakich

Gość nmsdd
Nigdy w zyciu wies! Ludzie maja tendencje do idealizowania wsi. A ja ci powiem: mieszkam na wsi - jest to wies typowo agroturystyczna- nie ma tutaj lajna konskiego, rolnikow- sa góry, ladne widoki, ale.. ZIMY SA PASKUDNE-trzeba wstac 2 godziny wczesniej zeby odgarnac sobie droge, do sklepu daleko ( owsze, jest sklep na wsi, ale tak ubogo ze odechciewa sie tam chodzic!Do tegoc zesto przeterminowane rzeczy, bo malo kto tam kupuje. Domek- no super miec- gorzej, jak jestes piec lat po remoncie generalnym i wszystko zaczybna sie psuc, trzeba odmalowywac pomieszczenia, kosic trawe co dwa tygodnie- jak masz duzy ogrod to i duzo kasy tracisz na to. DOM to masa kasy i wyrzeczen. Wczesniej mieszkalam w bloku i narzekalam ze nie podoba mi sie mieszkaniue w bloku, ze nie lubie sasiadow, ze mnie wkurza ze nie ma sie gdzie poopalac- ale teraz widze duuuze zalety mieszkania w bloku i nie martwienia sie o podstawowe rzeczy! Chociazby to ze nie musisz kupowac wegla na zime i palic w piecu!

Gość kobieta w rozterce
Ja nie mieszkam 7 km pod stolicą. Mieszkam niedaleko zachodniej granicy ;) Mam 7km do większej miejscowości :)

Gość Rany Joelj
Poza tym- raczej w zyciu nie jest tak, ze mieszkasz tam gdzie chcesz, tylko tam gdzie masz prace i tam gdzie stac cie mieszkac. Mieszkanie na wsi- to tylko dla bogaczy. zona ma auto, moje dziecko ma auto, ja mam auto- na auta wydajemy miesiecznie okolo 900 zlotych. A gdzie inne rzeczy jeszcze.

Gość dobrze prawi dmsdd
Posluchaj kolezanki nmsdd. Tez mieszkalam na wsi przez 10 lat teraz mieszkam w miescie w nowym budownictwie- w miescie o wiele latwiej i taniej sie zyje. Naprawde taniej- nie wydajesz tak czesto na remonty, nie martwisz sie jak dach przecieka, jak rynna sie zepsuje.

Gość gość
Raczej domek, ale jednorodzinny na obrzeżach miasta. Ja z mężem kupiłam z http://www.mpd.net.pl/ i mamy dużo miejsca dla siebie, a przy okazji duży dostęp do sklepów, aptek, przedszkoli i lekarzy, o co jest jednak łatwiej i to o wiele niż na wsi

Gość gość
A ja mieszkam w Krakowie na 4 piętrze w niewielkim bloku mieszkaniowym od www.tecnos.pl i jestem bardzo zadowolona. Nie jest głośno, mieszkanie w wysokim standardzie i dobra okolica w której mam też bardzo blisko do przedszkola do którego odprowadzam moją córkę. :)

Gość gość
Zdecydowanie mieszkanie. Nie wyobrażam sobie jednak mieszkania na wsi, zdala od wszystkiego. Z mężem w zeszłym roku kupiliśmy mieszkanie na obrzeżach Warszawy od http://www.barc.com.pl/ i nie wyszło wcale tak drogo.

Gość gość
Może ja opiszę swój przypadek. Mam 35 lat i pochodzę z mniejszego miasta ale miasta . Kilka lat temu przyszedł mi do głowy pomysł by zbudować dom , tak dom . Działka już była . Owa działka została zakupiona przez moich rodziców 10 km od mojego miasteczka . Jest to wieś , wieś taka rasowa polska bez gazu i kanalizacji . I teraz się zacznie . Trzeba ze wszystkimi się wszystkim dzielić , wystarczy ,że się uśmiechniesz do kogoś to mówi ci ,że się z niego śmiejesz i juz masz wroga , nie pożyczysz klucza czy czegoś tam - masz wroga . Każdy tu tylko żyje życiem innym , pijaństwo to zmora. Braki prądu po 10 - 15 h co jakiś czas. Dojazd fatalny i z oku na rok coraz gorszy . Sąsiad jest tylko jak coś chce . Mam już dość życie tutaj i wchodzenia każdemu w 4 litery . Moje podwórko nie jest wspólne tylko MOJE i nich chłopstwo to zrozumie. Miasto to jest życie , są lokale sklepy , parki , szkoły a tu nie ma nic .

Gość gość
Z moim mężem zawsze chcdielismy domek na naszej działce. Zaczeliśmy od altanki z grilem. Aktualnie czekamy na firmę która wybudje nam https://pracownia-projekty.dom.pl/mt_best_dr-s_ce.htm . Juz nie moge się doczekac kiedy spędzimy tam pierwszy weekend:) może na jesień