Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiki 345

co bardziej wartsociowekaszka czy kleik dla niemowlaka

Polecane posty

Gość nie wiem co bardziej
wartościowe, na pewno obydwa tuczące i nie można dawać za dużo, ja dawałabym kaszkę z owocami, synek niestety nie lubił kaszek

Kaszka (jeśli mowa o kupnej, bo bogata także w witamniny).kleik neutralny, służy bardziej do zagęszczania.Choć i jedno i drugie to klasyczny zapychacz :-)

Gość wiki 345
Córka nie chce pić mleka - pije preparat mlekozastepczy Nutramigen) tylko zagęszczony kaszką. Zastanawiam sie ile razy dziennie (ma skonczone 5 m-cy)moze cos takiego pic? I czy lepiej do zageszczania kaszka (ryzowa z jablkiem) czy kleik? dzieki za rady

A tu nie pomogę, bo moje dziecko piersiowe, kaszkę zaczęłam wprowadzać po sporym czasie ale od razu napisze, że jesli twoje dziecko jest wagowo powyżej 50tego centyla, to lepiej uważać. Kaszka dodawana tak często do mleka może spowodować, że dziecko będzie zbyt wiele przybierało na wadze. wg mnie warto stosować kleik a dietę urozmaicać oddzielnie, np deserkiem owocowym.No a jeśli dziecko wagowo poniżej 50tego centyla, to możesz sprbować.Ile kaszki? Ciężko powiedzieć. Ja na 180 ml wody daję 10 czubatych łyzeczek i wtedy jest gęsta. Jeśli dajesz więcej ok 2-3 łyżeczki kaszki do każdej porcji mleka to tak, jakby dziecko dostało 1 porcję kaszki dodatkowo, prócz mleka.

Gość wiki 345
Karmię piersią, ale jak jestem w pracy, to córka pije Nutramigen 120ml+ 2-3 łyżeczki kaszki,oprócz tego podaję jej jabłko (ok 1 dziennie) a teraz zaczynam marchewkę.Chciałabym wyeliminować Nutramigen na rzecz zupki warzywnej. Czasem na noc tez pije Nutramigen z kaszką, bo nie zawsze ma ochotę ssać pierś i jej nie zmuszę.

Gość wiki 345
Samym jabłkiem się nie najada,pije po tym mleko. Pierś je bardzo często, średnio co 2 godz. Ma skończone 5 miesięcy.

Gość wiki 345
Dziękuję 🌼 Nie wiem ile powinno zjadać5-miesięczne dziecko. Dodam, że w nocy je ok 4 razy (ssie pierś). karmię ją na żądanie, tylko ze stałymi pokarmami mam problem. Na piersi ładnie przybiera, nie jest gruba, ale już chyba czas na urozmaicenie diety.

Piersiowym wprowadza się po szóstym miesiącu, chyba, że lekarz zaleci inaczej.Możesz sobie na razie odpuścić urozmaicanie diety na siłę.

Gość wiki 345
Dzięki. Przysłali mi nowe schematy żywnienia i wynika z nich, że dziecko karmione piersią już po 4 miesiącu powinno mieć urozmaicona dietę.Ja zaczęłam dopiero po 5.