Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kot filemon23

Allegro - przesyłka

Polecane posty

Gość 3 po 3
ale ty musiałaś coś podpisać przy odbiorze? Bo ja miałam prawie dwa miesiące temu taki przypadek że osoba wysłała mi bluzkę listem zwykłym poleconym tylko z R na kopercie i znalazłam to w skrzynce, a że jestem uczciwa to nie mieszałam i napisałam jak dostałam tę rzecz i koszt tej przesyłki to było 2,60 i do tego w porwanej kopercie to było. Przecież w takiej sytuacji jeśli ktoś chce być złośliwy to może udawać że nic nie dostał.

Gość Klienci to małpy
koperta bąblowa kosztuje 2 zł, albo i 2,5 zł Do aukcji można sobie doliczyć i wiek babci, byle to podać. Paczki listonosz nie musi przynieść, jesli wazy więcej niż ileś tam, list polecony musi zawsze. Teraz jest rozgraniczenie na alegro list i paczka, dawniej była przesyłka i było lepiej. List może kosztowac więcej niż paczka, jak wpadnie w tzw. gabaryt B i jeszcze wazy więcej niż 0,5 kg NIE KUPOWAĆ NA ALLEGRO - kupować w sklepach internetowych!!!

Gość kot filemon23
List przyniósł dzis listonosz, nie zginął, listonosza mamy ok, nie robi problemu i nie zostawia avizo, zeby nie nosic wiekszych listow. nie zrozumialam wypowiedzi "i żaden klient nie daje", jak płacę wiecej niz bylo w aukcji - płace tyle ile jest podane w aukcji, tylko dostaję gorszy zamiennik - zamiast paczki o terminie dostarczenia max 2 dni, list, ktory szedl równo tydzień.

3po3 - albo list zwykły albo polecony; list polecony nie jest zwykłym a zwykły nie jest poleconym, chyba, że miałaś na myśli przesyłkę ekonomiczną (nie priorytetową).Jeśli nie podpisywałaś umowy z pocztą na zostawianie przesyłek w skrzynce, to śmiało można zgłosić jej zaginięcie, sprzedawca dostaje odszkodowanie a ty zwrot kasy, obie strony zadowolone, bo polecona musi być podpisana, to był błą listonosza, nie sprzedawcy.Polecony nie mógł kosztować 2,60, najtańszy to 30,30 czyli dostałaś listem zwykłym (nie poleconym) a to już wina sprzedawcy.olejna sprawa:"Jakoś żadnej lasce z kafeterii nie przyjdzie do glowy by zwrócic pieniądze, jak zapłacisz więcej za przesyłkę, a o pare groszy będą wywoływac aferę na pół Polski!!!!!"Bzdura. Zwracam, jesli koszt okazuje się rażąco zaniżony, choć to sie nie zdarza, bo zazwyczaj dopłacam (dobrze wyceniam przesyłkę, na tyle, by Klient płacił zgodnie z cennikiem poczty) a jesli chodzi o aferę, to owszem, moje pieniądze, ciężko na nie pracuję i prostą sprawą jest, że wymagam uczciwości. Afera to byłaby gdyby ktoś ząłożył sprawę w sądzie o 6,50 ale upominanie się o swoją własność to jest zwykła czynnośc a nie żadna afera. Jeśli dla ciebie to marne grosze, powtórzę - dopłacaj wszystkim z własnej kieszeni i nie będzie halo. Zadziwiające natomiast jest, że marnymi groszami nazywa się zwyczajowo CUDZĄ kasę.oraz:"paczke listonosz donosi pod drzwi, listu nie musi!!!!!!!!"Musi musi :) I paczkę i list. Rónica tsa, że list roznosi listonosz odpowiedzialny tkże za wypłatę świadczeń i przesyłkę zwykłą; list jest do 2 kg, jest niższa kwotas odszkodowania w przypadku zaginięcia. Paczkę przywozi paczkarz PP i tylko tym się zajmuje, paczka jest wyżej ceniona w przypadku zaginięcia no i ogranicznik wagowy jak i gabarytowy jest znacznie bardziej elastyczny.

Gość 3 po 3
do klienci to małpy to powiem ci że ceny kopert różnią się i to bardzo od 65 groszy za taką co to płytę dvd można wysłać do 1,80 za największą jakieś 30/50cm ale to u mnie na poczcie. Mankament mam taki że listem poleconym nie chcą przyjmować mi przesyłek tylko muszę nadawać jako przesyłka listowa z zadeklarowaną wartością.

Gość 3 po 3
szkoda że nie mam koperty, to była zwykła szara koperta tylko przyklejone R i bez podpisywania potwierdzenia. Dla mnie też to bardzo dziwne bo wysyłam sporo ale takiego numeru to jeszcze nie widziałam, osoba była prywatna więc nie wiem jakim sposobem było to w taki sposób i do tego bardzo dziwny nadana.

Gość WINA POCZTY
Jak znalazłas list polecony w skrzynce to wina poczty. A tak naprawdę to paczka i list polecony to tzw. przesyłka rejestrowana. Czyli z formalnego punktu widzenia nie ma znaczenia. Rożnica jest w cenie, ale dlatego, że cennik paczek zaczyna się od 1kg. Jesli sprzedający pisze, że koszt jest taki a nie inny to można się zgodzic, albo nie i nie kupować i nie ma znaczenia, czy koszt był 3 złote wyższy, czy 15 od kosztu samej paczki. Ważne by były zachowane warunki - tzn. priorytet to priorytet. W tym przypadku winą jest wysłanie zwykłym zamiast priorytetem, a nie jest wazne czy paczka, czy list. Nigdzie nie znalazłem w regulaminie Allegro, ze nie można doliczać przez osoby prywatne zadnych kosztów związanych z pakowaniem - jak ktoś mi poda link do tego zapisu, to zjem własne pióro.

Gość 3 po 3
ngLka domyśliłam się co do kwoty ale tak było i to 2,60 mnie dziwiło (marna jest szansa że jeden znaczek odpadł ;) )

Gość 3 po 3
A to teraz podam inny przykład w drugą stronę. Zdarzyło mi się już 3 razy że do przesyłki dokładałam ale nigdy w życiu nie upominałam się kupującego o zwrot różnicy i chodziło tu za każdym razem o 5 zł bo obliczając koszt przesyłki nie zaznaczyłam gabarytu b przy paczce 5-10 kg. Nikogo nie prosiłam o dopłacenie ale jedna osoba po otrzymaniu paczki sama napisała że może dopłacić. Oczywiście nie chciałam bo to było moje niedopatrzenie

Gość blim
a co oznacza to ''R'' ?

Gość kot filemon23
google nadal czynne :D

Gość blim
boże za trudno ci powiedzieć ? :O

Gość Klienci to małpy
żaden tzw. klient ci nie odda jak zapłaciłeś więcej, bo opakowanie było trochę cięższe i zamiast 0,95 przesylka wazyła 1,05 kg, i dlatego ponieważ teoretycznie większość sprzedawanych przeze mnie towarów z opakowaniem waży 0,95-0,98 liczę jak za ponad 1kg, bo czasem się zdarza, że przekroczy, bo dam dodatkową warstwę tektury... Ale regulamin Allegro jest jasny - obowiązuje cena podana w aukcji, i nikt nie ma prawa mieć pretensji, ze zapłaciłem 2, czy 3 złote mniej niż jest na kwicie z poczty (Adresie pomocniczym).

Gość klient małpa serwer

"Ale regulamin Allegro jest jasny - obowiązuje cena podana w aukcji, i nikt nie ma prawa mieć pretensji, ze zapłaciłem 2, czy 3 złote mniej niż jest na kwicie z poczty (Adresie pomocniczym)."Tak, POD WARUNKIEM, że sam dotrzymuje umowy i wysyła jak napisał na aukcji - paczką priorytetową. A wysłał listem poleconym ekonomicznym i tutaj są pełne prawa do pretensji.

Gość gosija
ja ostatnio na allegro za malo zaplacilam o 2zl bo paczka przekroczyla wage, kupilam kilka rzeczy u jednego sprzedawcy a nawet nie zapytalam wczesniej czy koszty przesylki sa takie same, wiec dostalam maila, ze o 2 zl za malo zaplacilam, ale juz nie musze przelewac, bo paczke wyslali. Przelalam im te 2 zl bo po pierwsze nie chce innego komentarza niz POZYTYWNY po drugie jestem uczciwa, a po trzecie to byla moja wina. Uwazam, ze jesli zaplacilas wiecej o te 6,50 nie zdajac sobie sprawy jak ta kobieta z Toba postapi, powinnas teraz sie starac o zwrot, czekam na odpowiedz tej kobiety, pisz co tam Ci naskrobala ;))

Gość kot filemon23
nic nie odpisala, ale maila przeczytala zapewne, bo logowala sie w allegro, moze rozwaza, co robic :) teraz juz zmykam, ale jutro , jesli bedzie jakas wiec to koniecznie tu dopiszę. nie dawajmy robic z siebie frajerów.

Gość jestem za autorka ale z doswia
dczenia na all (orzynajmniej w moim przypadku) wiem ze czasem paczka piorytetowa idzie dłuzej niz list polecony-w sensie ze czesto to paczka jest po tygodniu a nie po 2ch dniach oczywiscie patrzac na date stempla pocztowego sprzedawca wysłał ok tylko poczta sie guzdrze?czy guzdra?-nie wiem jak sie pisze

Gość kot filemon23
no i cisza w eterze, minęly ponad 24 godziny od mojego maila i cisza. czytała na pewno. pozostaje wysłać drugiego, a jak nic nie da to komentarz, nic nie poradze.

Tylko nie wystawiaj neutrala bo dostaniesz w odwecie nega :-)wystaw negatywny. Jeśli ma odweta dać (a na pewno da) to niech chociaż będzie Twój komentarz przestrogą dla innych.Zawsze możesz jeszcze postraszyć skarbówką.

Gość kot filemon23
poczekam jeszcze do jutra, zeby nie było, ze jestem pieniacz :)