Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piotr 19081986

komornik

Polecane posty

jesli sprawa zostala umorzona w tym roku na kwote np 35 tys a za 10 lat wierzyciel sie odezwie to kwota wzrosnie o odsetki za okres 10ciu lat?

Gość Piotr 19081986
no tak tylko moja partnerka pozyrowala koledze a teraz ona ma to splacac bo czemu przeciez tego kolesia nie szuka komornik i zeby to on splacal a czytalem ze jak sie ma najnizsza krajowa to komornik niemoze zajac wyplatyy

Gość Piotr 19081986
ja czytalem ze tak

puszek666, oczywiście że wzrośnie. :) Piotr 19081986 Jeżeli Twoja partnerka spłaci cokolwiek komornikowi, to przysługuje jej regres do kredytobiorcy o zapłatę zapłąconych kwot. Kwota wolna nie podlega egzekucji.

Gość no tak nikt tu
nie pisze o listach z próbami straszenia od firm windykacyjnych i wizytach facetów w czerni

Gość Piotr 19081986
blokers i ławkers a tak bardziej jasno bo teraz to niewiem o co chodzi

Jeżeli komornik wyegzekwuje jakieś pieniądze od Twojej kobiety albo dobrowolnie spłaci ona dług wierzycielowi, to jako poręczyciel może żądać od kredytobiorcy (również na drodze sądowej) zwrotu tych środków.

Gość Piotr 19081986
nio ale ten koles z tego co wiem po tyym kredycie wzial kolejny w kwocie20tys i tez go niesplaca to moja partnerka nic tym i tak nie uzyska

troche sie tym zainteresowalam bo moja kuzynka tez ma troche problemow finansowych (niezaplacone skladki ZUS) zamknela firme w 2005 roku i zus sie odzywal raz w roku a teraz juz drugi rok sie nie odzywaja i sie zastanawiamy czy sie przyczaili czy umorzyli?

Gość Piotr 19081986
nawet jak wygra to i tak tego niesplaci a co bedzie jak ani moja partnerka a ni ten kolo tego niesplaci a minie 10 lat

Piotr 19081986, każde kolejne wszczęcie postepowania egzekucyjnego przedłuża okres przedawnienia o kolejne 10 lat od umorzenia więc dług spokojnie może ciągnąć się do smierci dłużnika i- w razie nieodrzucenia spadku- przejść na spadkobierców.

Gość Piotr 19081986
masakra czyli co nigdy sie tego dlugu moja partnerka niepozbedzie

puszek666, ani gorsza ani lepsza- po prostu inna, prowadzona w oparciu o inne przepisy i przez Komornika Skarbowego a nie Sądowego. Piotr 19081986, przy sprawnym wierzycielu- nigdy, o ile ktoś nie zapłaci.

Gość Piotr 19081986
a jesli by tego kolesia zamkneli do wiezienia za dlugi to co w takiej sytuacji

hmnn, dziekuje za wszystkie odpowiedzi a czy moglbys blokersie lawkersie powiedziec cos wiecej o dlugu w zusie, sprawa ciagnie sie od 2004 roku i dziwi mnie dlaczego kuzynka nie dostaje juz pism, czy sprawa mogla zostac umorzona i jak to sprawdzic?

Piotr 19081986, według Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności, którą Polska ratyfikowała- nikt nie może być uwięziony za długi. puszek666, najprościej wystąpić do ZUS o wydanie zaświadczenia o niezaleganiu (ze składkami) ;) "Sprawa się ciągnie" niewiele mówi bo zależy co to za dług, jeśli składki, to za jaki okres. terminy przedawnienia określa ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych.

Gość Piotr 19081986
a moj kuzyn poszedl siedziec za dlugi dlatego takie pytanie

skladka dla 2 osob z najnizszej krajowej dlug o ile pamietam 6 tys zl czyli ok pol roku nieplacenia w roku chyba 2004 lub 2003 , a jak wystapic do zusu o takie zaswiadczenie?

puszek666, należności z tytułu składek na ZUS ulegają przedawnieniu po 10 latach. Do 31 grudnia 2002 roku termin przedawnienia wynosił 5 lat. Żeby uzyskać zaświadczenie należy wysłać pismo do właściwego oddziału/ inspektoratu ZUS ale z tego co piszesz wynika, że ZUS czeka i liczy odsetki bo przedawnienie nie nastąpiło ;)

dziwi mnie jednak to ze przysylali pisma regularnie (widzialam na wlasne oczy) a nagle przestali...

TYT1? dziwny dla mnie jest fakt ze przeciez moja kuzynka zamknela firme chyba w 2005 roku i dalej moga ja scigac za dlugi ? przeciez powinni firme ktora nie istnieje....

TYT-1 to tytuł wykonawczy w egzekucji administracyjnej, taki formularz podobny do PITa ;) Widocznie Twoja koleżanka prowadziła jako osoba fizyczna działalność gospodarczą i jej "firma" (firma to nazwa przedsiębiorstwa tak na marginesie) nie miała osobowości prawnej.

nie kolezanka a kuzynka...:-( a wracajac do sprawy powinna sie bac tego TYT1, co to oznacza (tak jako osoba fizyczna)

Jeżeli posiada jakiś majątek, to może się o niego obawiać ;) TYT-1 (pierwsza strona) wygląda tak: http://formularze.iform.pl/zdjecia/formularze/3493/SF_ntyt1.gif O prowadzeniu (bądź nie) egzekucji administracyjnej dowie się jeśli będzie się jej należał zwrot z tytułu nadpłaty zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych za 2009 rok. Jeżeli jest prowadzona egzekucja, to zwrot zostanie przeksięgowany na poczet egzekwowanych należności.