Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piotr 19081986

komornik

Polecane posty

Gość Piotr 19081986
bo pewna znajoma nam mowila ze moze dlatego sie tak obawiam

Gość Piotr 19081986
a czytalem ze jesli tak jak pisales sprawa bedzie umozona to komornik moze za10lat przyjsc po dlug z odsetkami przez cale te lata?

Gość Piotr 19081986
a wierzyciel to w tym momencie bank?

Gość Piotr 19081986
troche to tak wszystko proste by byla ze moja partnerka jutro zlozy tam te wszystkie informacje i komornik nic jej niezrobi a tam jest zadluzenia z odsetkami 35tys

Gość Piotr 19081986
funduszowi sekurytyzacyjnemu a co to za fundusz ?? i co on moze zrobic w takiej sytuacji?

Gość Piotr 19081986
a tergo gostka co wzial kredyt jak nic niebedzie obchodzilo to co wtedy ?i nie bedzie stawial sie u komornika

Komornik może jedynie wyegzekwowac należność a jeśli nie ma z czego, to przecież nie sprzeda organów dłużnika na przeszczepy :P Wysokość zadłużenia nie ma większego znaczenia. Fundusz sekurytyzacyjny wstąpi w miejsce wierzyciela (banku). Kredytobiorca- jeśli również nie ma majątku do którego komornik mógłby skierować egzekucję- także skorzysta z dobrodziejstwa wyżej opisanego umorzenia.

Gość Piotr 19081986
no niewiem niewiem czy niesprzeda bo moja partnerka jak sie umawiala z nim na jutro to stwierdzila po rozmowie ze pan komornik mily niejest

Gość Piotr 19081986
czyli ta sprawa ile sie tak moze ciagnac bo przypuszczam ze kredytobiorca napewno niema zadnego majatku

Gość Piotr 19081986
powaznie przeciez takie sprawy ciagna sie latami a komornik mojej partnerce powiedzial ze ta sprawa nie jest mala i ze tak szybko sie nieskonczy i ze musi osobisci przyjechac bo gdyby suma byla mala to mozna by bylo przez telefon to zalatwic

Żeby sprawa ciągnęła się latami, komornik musi mieć źródło ciagnięcia kasiorki, czyli np. z wynagrodzenia za pracę co miesiąc "ściąga" 500 zł. Wówczas egzekucja jest skuteczna i opłata stosunkowa też wpada. :)

Gość Piotr 19081986
ok dzieki wielkie za cenne informacje mam nadzieje ze jutro faktycznie pojdzie jej tak gladko jak pisales a skad ty masz takie info ?jestes komornikiem ? a jakby komornik pytal ja o moje mieszkanie samochod i moej dochody to co ma powiedziec ?

Gość Piotr 19081986
ok jutro napisze jak poszlo jesli kogos to bedzie interesowac pozdro

Czytajac zastanawiam sie jak dlugo moze sie sprawa ciagnac jesli zostanie 'odlozona' ze wzgledow niewyplacalnosci partnerki tego pana.

puszek666, nie może zostać "odłożona", niokomu- zwłaszcza wierzycielowi- się to nie opłaci. Komornik nie może dopuścić do przewlekłości postępowania (zatem może je umorzyć z urzędu lub zawiesić na wniosek wierzyciela) bo naraża się na wypłatę wierzycielowi odszkodowania :)

Gość Piotr 19081986
dobre pytanie

Gość Piotr 19081986
a jesli zawiesić na wniosek wierzyciela to co sie wtedy dzieje?

aha czyli jednym zdaniem: komornik ocenia czy dlug jest sciagalny i decyduje czy umorzyc z urzedu lub narazac sie w razie niesciagniecia wierzycielowi? To skad w takim razie setki tysiecy spraw u komornika na biurku skoro to takie proste, z kazdym dluznikiem wystarczy spotkac sie raz i dokonac oceny....oczywiscie nie neguje wypowiedzi pana blokersa lawkersa tylko to sa moje skromne przemyslenia...:-)

Gość Piotr 19081986
a tutaj zgadzam sie z puszkiem666 "To skad w takim razie setki tysiecy spraw u komornika na biurku skoro to takie proste" ?

komornik po roku umorzy......a po np 5 latach wierzycielowi sie przypomni i ponownie moze zlozyc wniosek....?

puszek666, przede wszystkim dłużnicy nie są chętni do składania komornikowi wyjaśnień niezbędnych do prowadzenia egzekucji, unikają w ogóle kontaktów z komornikiem, niejednokrotnie nie odbieraja korespondencji z poczty. Ilość spraw egzekucyjnych narasta, komorników nie przybywa. Zalegające sprawy, to w dużej mierze sprawy KMS (nalezności sądowe) oraz KMP (o świadczenia powtarzające się, w tym alimentacyjne). Wiele egzekucji (zwłaszcza wierzytelności banków, funduszy sekurytyzacyjnych i firm windykacyjnych) właściwie według woli wierzycieli prowadzonych jest powoli (nie mylić z "przewlekle") by ci mogli zaronić na odsetkach ;) Np. mimo, że dłużnik ma dom, to wierzyciel kieruje egzekucje wyłącznie do wynagrodzenia za pracę dłuznika :)

Gość Piotr 19081986
nio i jak powiedzmy mu sie przypomni o sprwie mojej partnerki a ona by juz pracowala to moze jej sisc na wyplate ?

Nie powinno sie unikac splacania dlugu, mozna chyba nawet dogadac sie okrezna droga. Jesli X ma do zaplacenia 35 tys zl ale jest niewypalacalny to moze dogadac sie z wierzycielem i zaplacic mu 17 tys bez udzialu komornika.....:-)