Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piotr 19081986

komornik

Polecane posty

Przede wszytkim zależy co to za składki, np. składek za pracowników ot tak nie umorzą. Żeby napisać wniosek o umorzenie bądź rozłożenie na raty musiałaby motywować sytuacją majątkową a zatem i wskazać składniki majątku (np. samochód), o któych mając wiedzę ZUS może wszcząć egzekucję PRZED rozpatrzeniem wniosku, co często się zdarza. Poza spłatą- moim zdaniem- najlepszym rozwiązaniem jest siedzieć cicho i liczyć na przedawnienie.

aha i jeszcze jedno w skali roku 6 tysiecy moze wzrosnac o ile...? no w zusie maja balagan wiec jest sznasa ze przeocza.....

a nie od dnia np zwrotu jakiegos tam podatku w smiesznej kwocie np 150 zl wplacone od razu na konto zusu zamiast na konto kuzynki, to tak hipotetycznie

Zgodnie z art. 24 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, należności z tytułu składek ulegają przedawnieniu po upływie 10 lat, licząc od dnia, w którym stały się wymagalne.

dziekuje za wszystkie odpowiedzi, zycze milej nocki :-) i ostatnie pytanie JEST SZANSA ZE ZAPOMNA?

Zapomnieć, to nie zapomną bo w końcu mają swój niezwykle kosztowny system informatyczny Płatnik... ale znam przypadki przedawnienia należności z tytułu składek, nawet z tego roku. :) Dobranoc :)

Gość tajgaaa
Blokers, jestem pod wrazeniem Twojej wiedzy.ja tez mam podobny problem , moj tata ma zadluzenie ok 130 tys, popadl w spirale kredytowa. Zaczelo sie od tego ze wzial kredyt na siebie dla swojej siostry, a ta obiecala ze bedzie przysylac mu kase na raty. Jednak sama pozniej miala klopoty finansowe i rat nie przysylala.A tata bral kolejne kredyty na splate rat i tak sie wszystko zaczelo....Obecnie jego dlug to ok 130 tys. . jest w ciezkiej depresji i nie radzi dobie z cala ta sytuacja, i wszytko jest na mojej glowie , dlatego bylabym wdzieczna za rade.tata nie posiada zadnej ruchomosci ani tez nieruchomosci, Bylam w lipcu u prawnika zasiegnac porady. Poradzilmi ze najlepsze rozwiazanie jest nie splacac, jedyne co mu zajma to 50 % wynagrodzenie ( czyli emerytury). Chcialabym sie dowiedziec jak to sie ma w praktyce. Jezeli od lipca nie splaca zadnych rat to mniej wiecej kiedy mu zajma emeryture. Obecnie tata mieszka u mnie ze wzgledu na depresje.

Gość ojciec ma perfidną córkę
Ty siostrę a teraz kto niby ma spłacić Wasze długi? sąsiad?

Gość tajgaaa
A mam jeszcze pytanko... Jesli tacie wejda juz na emeryture, to po jego smierci mama dostawalby do tacie polowe czy cala emeryture?? >>>>ojciec ma perfidna core>>>> czytaj ze zrozumieniem. to nie sa NASZE dlugi tylko TATY. tata biorac te wszystykie kredytu utrzymywal to wszystko w tajemnicy i nikt z naszej rodziny o niczym nie wiedzial. Nawet mama. Wszystko sie wydalo gdy ojciec juz nigdzie nie mogl otrzymac zadnego kredytu, i zaczal myslec o samobojstwie. Dopiero wszystko sie wtedy wydalo. Tata popadl w dlugi przez SWOJA siostre- a moja ciocie.Rodzice mieszkaja teraz z nami( ze mna i moim mezem) ze wzgledu na ciezki stan ojca.

Gość tajgaaa
>>>Piotr 19081986 jak Twoja Kobieta zniosla wizyte w kancelarii komorniczej?? :) Jakbys mogl to opisz jak taka wizyta wygladala,o co Ja pytal, i czy byl mily czy raczej probowal ja nastraszyc?? Musze tez jakos psychicznie tate przygotowac do takiej wizyty, bo predzej czy pozniej dostanie takie wezwanie.

Blokers i Lawkers dobrze, ze jestes :-) Caly czas mysle o sytuacji kuzynki....i nasuwa mi sie jedno pytanie.....jesli nie zaplacila skladek pracowniczych w 2004 roku powiedzmy w marcu, czyli w 2014 roku w marcu sprawa zostanie umorzona? Po 10 latach czy sa jakies procedury przez ktore sprawa moze sie ciagnac dluzej lub do konca zycia....i czy trzeba sie starac o umorzenie czy to nastepuje samoczynnie? I tylko czekac na takie pismo :-)

Gość tajgaaa
Mam na mysli emeryture z ZUSU. Bo myslalam, ze jesli tata umrze, to mama bedzie mogla przejsc na taty emeryture, bo mama ma emeryturki cale 600zl :) I jeszcze jedno : tata ma ubezpiecznie na zycie w pzu i oplacane sa caly czas skladki. Jesli umrze, a my odrzucimy spadek, to pewnie pieniedzy z ubezpieczenia nie dostaniemy??? Moze to brzmi ze jestem jakas materialiska, ale marwie sie tez ze w razie smierci taty, mama poprosu sama sie nie utrzyma, i staram sie szukac jakiegos rozwiazania

puszek666, wszczęcie egzekucji (administracyjnej) zawiesza bieg przedawnienia na czas jej trwania. Przedawnienie jest "automatyczne"- nie trzeba nic pisać. O umorzenie zawsze trzeba występować z wnioskiem, chyba, że wynika ono z bezskuteczności post. egzekucyjnego. tajgaaa, emerytury z ZUS nie dziedziczy się. Wdowie czasami przysługuje renta rodzinna po zmarłym. Byłoby to świadczenie należne Twojej mamie więc nie podlegałoby zajęciu na zaspokojenie wierzytelności osób trzecich. Świadczenia z ubezpieczeń osobowych nie podlegają egzekucji.

Gość tajgaaa
Blokers, bardzo Ci dziekuje, naprawde bardzo mi pomogles. Milego wieczoru

Gość Piotr 19081986
witam wszystkich moja dziewczyna niepotrzebnie sie tyle na denerwowala przyszla do kancelarii i zamias komornika z ktorym byla umowiona w tym tygodniu rozmawiala z jakas babka ktora ja poinformowala ze jako zyrant jest tak samo odpowiedzialna za ten kredyt jak kredytobiorca i ze po 360zl naliczaja co mioesiac odsetek do tej sumy co juz jest czyli 36tys i ze ma probowac namierzyc tego kolesia lub jego ojca i ich cisnac do splaty i ze komornik mial sie tam w tym tygodniu do niego wybrac tylko konkretnie to ona niewie czy byl czy nie nio zero konkretow zero wywiadu o jej majatek nic kompletnie zapisywala i powiedziala ze ma po swietach zadzwonic czy cos sie juz w tej sprawie wyjasnilo

tajgaaa, dziękuję, wzajemnie :) Piotr 19081986, wyjaśnienia może od dłużnika odebrać komornik (ew. asesor komorniczy) a skoro rozmawiała z pracownikiem kancelarii, to- rzecz jasna- nie musiała udzielać żadnych informacji. Trzeba się wyluzować :classic_cool: