Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piotr 19081986

komornik

Polecane posty

Gość monisia 1986
blokers i ławkers tobie latwo sie mowi wyluzowac a tam jest 36tys i wyluzowac

Gość monisia 1986
nio tak ale jednak placic za kogos dlug a tamta osoba sobie bedzie zyla plnia zycia no i jeszcze sprawa ktora bedzie sie ciagla za mna latami bo pewnie tak bedzie juz depreche lapie z tego wszystkiego a tak wogole to jestem monisia od piotra

Monisiu, jeśli spłacisz ten dług (w całości lub części), to zwrotu w ten sposób straconych pieniędzy możesz dochodzić od kredytobiorcy (ew. przed sądem i później przy pomocy komornika) więc "życie pełnią życia" tamtego człowieka, to raczej fikcja ;) puszek666, czego nie rozumiesz?

'.... wszczęcie egzekucji (administracyjnej) zawiesza bieg przedawnienia na czas jej trwania...' czyli blokers i lawkers, tak po chlopsku.....?

Gość jakaś tammm
to znaczy że jeżeli trwa już przedawnienie a wierzyciel postanowi ponownie wszcząć egzekucję to przedawnieni zostaje zawieszone, zaczyna sie proces egzekucji i tak długo jak będzie trwała przedawnienie nie biegnie.

Gość monisia 1986
chcialam sie jeszcze dowiedziec w jaki sposob komornik dowiaduje sie ze osoba pracuje i w jaki sposob przejmuje jej konto bankowe?bo jesli bym pracowala i wyplata by wplywala na konto konkubenta a ja niebede widniec jako wspolwasciciel konta czy wtedy komornik moze sciagnac kase z konta ?

Blokers i lawkers prosze co poradzic kuzynce? jak jej pomoc? Co powinna zrobic z tym dlugiem w Zusie. Juz meczy sie od 2004 roku. Pozdrawiam

Monisia wydaje mi sie ze to nie zalezy od tego gdzie 'laduja' Twoje pieniadze, czy na koncie Twoim czy chlopaka. Jesli pracujesz legalnie pracodawca odprowadza Twoje skladki do Zusu i komornik na tej podstawie wie ze jestes zatrudniona, jesli 'siadzie' Ci na wyplacie to dostaniesz o okreslona sume mniej, i to bez wzgledu na czyje konto. Jedynym sposobem jest praca na czarno...:-( a jesli chodzi ci o konto Twojego chlopaka to jest niezagrozone, nie macie wspolnoty majatkowej. Ale to tylko moje skromne przemyslenia najlepiej zaczekaj na odp blokersa i lawkersa...:-)

Gość monisia 1986
dzieki puszek tez tak wlasnie mysle ale czekmy na blokersa lawkersa on penie cos zaradzi :-)

Gość pytajaca -
witam mam nastepujace pytanko 2 lata temu przyjaciolka byla w potrzebie wzielam na siebie dla niej kredyt w wyskosci 20tys nie zabzpieczylam sie zadna umowa placila raty przez pelen rok robiac przelewy ze swojego konta na konto bankowe po roku przestala wplacac pieniadze .Mam na gg kilka rozow z nia gdzie byl poruszany temat splaty kredytu mam tez z banku wyciagi ze z jej konta byly przelewane pieniadze . Co myslicie czy jesli zalozyla bym sprawe w sadzie jest szansa na wygrana ???

Puszek666, są dwa wyjścia: spłacić całość albo cierpliwie czekać na przedawnienie. Z moich obserwacji wynika, że gdy dłużnik (zobowiązany) według PITów i danych ZUS nie ma dochodów, to egzekucja nie jest wszczynana (w postępowaniu egzekucyjnym w administracji datą wszczęcia postępowania egzekucyjnego jest dzień doręczenia zobowiązanemu wkładki TYT-1). Monisia1986, zajmując wynagrodzenie za pracę (a więc nie dotyczy to umów cywilnoprawnych) komornik wzywa pracodawcę dłużnika aby przekazywał połowę wynagrodzenia (z uwgzlędnieniem kwoty wolnej od zajęcia, tj. minimalnego wynagrodzenia za pracę, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych). Jeżeli wynagrodzenie- po dokonaniu ww. potrącenia- wpływa na rachunek bankowy dłużnika (lepiej nie kombinować z przekazywaniem go na rachunek osoby trzeciej bo pracodawca ma również obowiązek zawiadomienia komornika na jaki rachunek wynagrodzenie jest przekazywane), to nie podlega dalszym zajęciom. Ponieważ jednak, z chwilą uznania rachunku, staje się ono wierzytelnością z rachunku bankowego, to może się zdarzyć, że jego ochrona wymagała będzie wytoczenia wierzycielowi powództwa ekscydencyjnego. W przypadku ROR istnieje kwota wolna od egzekucji w wysokości trzykrotności przeciętnego wynagrodzenia. Dłużnik otwierając w różnych bankach kilka(kilkanaście) takich rachunkó może więc w praktyce gromadzić bez ograniczeń środki niepodlegające egzekucji ;) Pytajaca, myślę, że jest taka szansa.

Gość monisia 1986
blokers i ławkers a jakbys tak mogl bardziej po polsku mi to wyjasnic tzn po naszymyu :-) bo az oczplasu dostalam od tych skomlikowanych stwierdzen :-) i jeszcze takie pytanko jesli bym mila przykladowo najnizsza krajowa wyplaty niewiem ile teraz jest 1000zl to ile mi komornik moze zajac wyplaty majac male dziecko i zyjac w zwiazku konkubinackim

Gość pytajaca -
blokers i ławkers dziekuje za odpowiedz a myslisz ze jakbym poszla z tym do prawnika zeby mi powiedzial jaka jest szansa ze wygram sprawe to mialo by to sens bo pisalam tez to pytanko pod innym tematem no i tam dziewczyny uwazaja ze niemam zabardzo rzadnych szans na wygrany proces :-(

monisia 1986, z najniższego wynagrodzenia pracodawca nie dokona potrącenia i wypłaci Ci całość. Twoja sytuacja rodzinna nie ma żadnego znaczenia. pytajaca, odpowiem w Twoim topiku. puszek666, albo płacić albo czekać ;)

Gość monisia 1986
witam serdecznie mam taki problem bo mam napisac do kancelarii komorniczej pismo ze niemam zadnych dochodow i ze nie posiadam zadnego majatku i z czego sie utrzymuje czy ktos moze wie jak mam takie pismo napisac ? z gory dzieki za odpowiedzi

Gość kokosowy miąższ
blokers mam pytanie moja znajoma ma zajecie komornicze. Następnie jej maz załozył jej sprawe o alimenty a komornik i tak pomimo wyroku sadowego nadal uznaje za zasadne potrącanie kobiecie z pensji za zadłuzenie, pomimo iz kobieta płaci męzowi alimenty sama. czy komornik ma prawo tak działac?

monisia 1986, "W związku z prowadzonym pod sygnaturą KM...... postępowaniem uprzejmie zawiadamiam, że nie posiadam żadnego majątku podlegającego egzekucji, nie osiągam żadnych dochodów gdyż aktualnie zajmuję się wychowaniem dziecka i pozostaję na utrzymaniu konkubenta - [jego imię i nazwisko]." kokosowy miąższ, Komornik ma prawo tak działać gdyż nie jest uprawniony do badania zasadności i wymagalności obowiązku objętego tytułem wykonawczym (art. 804 kpc).

Gość kokosowy miąższ
jako tłumaczenie podał że skoro nie ściąga on alimentów to go obowiazek alimentacyjny nie obowiązuje to prawda?:O

Gość kokosowy miąższ
kobieta miała alimenty zasądzone a komornik i tak nadal ściaga z jej pensji dług. Uzasadnieniem nie brania wyroku alimentacyjnego za wazny przez komornika jest to że alimenty płaci ona sama a nie przez komornika. Komornik uznaje je za pierwsze tylko wówczas kiedy je sam ściąga :O Czy to prawda?

Gość kokosowy miąższ
to ona płaci alimenty męzowi.

kokosowy miąższ, ten "nadal ściągany z jej pensji dług", to inny niż alimenty, tak? Chodzi Ci o to, że komornik egzekwuje inne świadczenie niż alimentacyjne i dopiero po jego potrąceniu przez pracodawcę kobieta płaci dobrowolnie alimenty?

Gość monisia 1986
blokers i ławkers dzieki wielkie za pomoc a to KM...to co mam wpisac w te kropeczki numer sprawy ?

Gość monisia 1986
NO NO DZIEKI WIELKIE TEZ TAK MYSLALAM A NP NIEMOZNA TO TAK SWOIMI SLOWAMI NAPUISAC CZY MUSI BYC TAK URZEDOWO JAK NAPISALES BLOKERS & LAWKERS ?I MAM DOLANCZAC JAKIES ZASWIADCZENIA ZE JESTEM NA BEZROBOCIU I ZE MAM ZACIAGNIETY KREDYT ?

Możesz napisać swoimi słowami. Jeśli masz zaświadczenia, to możesz (nie musisz) załączyć ich kserokopie. Jeśli nie masz, to nie warto o nie zabiegać. Wystarczy Twoje pisemne wyjaśnienie.