Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metr krawiecki

Jaka najwcześniejsza ciąża może być uratowana?

Polecane posty

Gość metr krawiecki

Czy dziecko urodzone np w 28 tygodniu ma szansę na przeżycie?

tak,dzieci urodzone w 28 tygodniu maja wcale nie małe szanse na przezycie poniewaz ich płuca osiagneły prawie całkowita dojrzałosc;-)

Gość Mama jak inne
tak od 24 tygodnia dzieci moga przezyc. Jednak odsetek jest niestety maly

Gość Mama jak inne
z dzieci urodzonych w 25 tygodniu ciazy przezywa okolo 44 procent

jak byłam w ciązy to lekarz mówił mi, że najlepiej dotrzymać do 30 tygodnia :) później z każdym dniem jest coraz więcej szans na zdrowego maluszka :) dotrzymałam do 40. ;) a było niełatwo

Ja też się czasem nad tym zastanawiałam. Jak mnie coś pobolewa, to tylko się modlę, żeby do 30 tygodnia wytrzymać. Oczywiście najlepiej do 40 :) Ale pocieszam się, że jakby nie daj Boże coś, to do 30 mam już tylko 5,5 tygodnia...

Gość metr krawiecki
No to dobrze, bo ja się zbliżam do 28 tc a lęk jest

Gość kot filemon23
hehe, takie lęki to chyba normalne w ciązy, ja też tak ciagle liczyłam, az w koncu na USG polowkowym lekarz powiedzial - "przedwczesny poród pani nie grozi" i ulżyło, a maly urodzil sie dokladnie w dzień wyznaczony, chyba kalendarz sobie przemycił.

Gość babyboomv
sorki, myslalam ze tamtego nie wyslalo

Gość babyboomv
a skad lekarz moze byc taki pewny? moja lekarka powiedziala ze zaden nie moze dac 100% gwarancji ze wszystko bedzie dobrze

Tak się składa,że jestem mamą wcześniaków urodzonych w 27 tc. Nie jest prawdą, że płucka dziecka w 28 tc są w pełni dojrzałe, bo nie są niestety. Dlatego też kobietom z zagrożeniem wcześniejszego porodu podaje się sterydy na rozwój płuc u Dziecka. A i tak Dzieci z tak wczesnych porodów lądują pod respiratorem, potem na CPAPIE później na tlenie do inkubatora. Ogólnie zasada jest taka: Im dłużej Dziecię w łonie matki tym dla Niego lepiej. Dodam jeszcze, że z losami wcześniaków to istna loteria. Są Dzieci urodzone w 25 tc np. które konsekwencje wcześniacze omijają szczęśliwie i są Dzieci z np. 31, 32, 33,a nawet 34 tc które niestety nie mają tyle szczęścia. Także Mamusie trzymaćnóżki mocno razem i rodzić w terminach!

Gość lecze sie na nerwice
ja zblizam sie do 34 i wciaz mam glowe pelną obaw ze urodze przed terminem i dzidzius nie przezyje :(

Gość do przyszłej - obecnej mamusi
Śliczne dzieciaczki !!!

Gość ej sorry
też przyszła - już obecna mama-> czemu dzieci i mamuśki piszesz z dużej litery?

Gość kazdy porod moze sie zle
skonczyc, ten przedwczesny, ten po terminie i ten co do dnia. Pracowalam przez jakis czas na porodowce i zdazylo sie ze maluszek owiniety pepowina nie przezyl porodu, chociaz byl rodzony na czas, a zdarza sie ze wczesniaki z 26 tygodnia przezyja... nigdy nie ma 100% pewnosci ze wszystko dobrze pojdzie. Ludzie zaslaniaja sie statystykami, ze niby 80% czy 50% czy 95%, ale powiedz takiej mamie ktora stracila dziecko, ze miale 95% szans ze wszystko pojdzie dobrze...

Dzięki za komplementy pod adresem Maluszków:) Piszę z dużej litery, choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to gramatyczne, ponieważ w ten sposób jakoś tak chcę podkreślić, że do Dzieci i Mamusiek mam szacunek.........taka moja fanaberia - może i głupia i niedorzeczna,jednak mnie nie przeszkadza, że ktoś tak myśli..........po prostu tak mi pasuje i już. Zgadzam się z "Każdy poród......." Mądrze prawi Kobietka, i wiem że zapewne nie ma na celu wystraszenia pełnych obaw Pzyszłych Mam, a tylko uświadomienie........zesztą ja pisząc popzedniego posta długo myślałam nad tym czy nie pzestaszy Was on.........jednak - biorąc pod uwagę fakt że sama urodziłam wcześniej i to dużo, wiem, że po wszystkim byłam tak mocno przekonana, że moje Dzieci to tylko takie mniejsze noworodki i tylko sobie dorosną w inkubatorach i to wszystko, że przeżyłam niemały szok po tym co zastałam na oddziale wcześniaczym.........trauma pozostała do dziś. Może gdybym wówczas była bardziej uświadomiona z czym się je wcześniactwo jakoś lepiej bym te pierwsze chwile zniosła.........może nie byłabym na skraju wytrzymałości psychicznej.........dlatego też postanowiłam że napiszę Wam o tej ciemnej stronie medalu........

Gość gość
Pierwszą ciąże zakończyłam w 29 tygodniu ciąży z powodu odklejenia łożyska, dziecko moje po 3 miesiącach zmarło .Teraz trzecia ciąża moja się powtórzyła urodziłam w 27 tygodniu ciąży synka z powodu odklejającego się łożyska,stanu przedrzucawkowego,zatrzymania wzrostu płodu boje się bardzo chciałabym żeby moje dziecko żyło i rosło bez problemów ,z drugiej ciąży mam zdrowego synka urodzonego o czasie 38 tydzień ,dlacego znowu mnie to spotyka?

Gość gość
Czy może mi ktoś doradzić i wesprzeć w tej sytuacji ktoś kto miał podobne doświadczenie ?

Gość gość
Ja urodzilam 2synkow w 26tyg.-jeden zyl 6dni a drugi jest zdrowy i ma rok.Lezala z nim dziewczynka z 23tyg.byla ponad pol roku w szpitalu....wszystko bylo na dobrej drodze i zmarla na zapalenie pluc.

Jestem prawie w 35 t i tez mam obawy. Bylam juz tydzien w sxpitalu na poczatku czerwca

Gość gość
Muusia-juz jestes w miare w bezpuecznym etapie ciazy...spokojnie:-)

Gość gość
Niestety jest spora szansa że patologia odklejajacego się łożyska powtarzają się w kolejnych ciążach. Rozumiem cię sama straciłam córkę w 37 tc, żyła kilka godzin. Przyczyną było nirwydilne łożysko i problemy z Pępowiną. Trzymam za was mocno kciuki

Gość miła jak zawsze
ja urodziłam w 35 tygodniu ciąży:) z dzieckiem w miare ok:) wglądem jest wieksza niż dzieci urodzone o terminie;)

Gość Mussia20
Ja jestem w 33 tyg ciazy i mam bardzo krótką szyjkę macicy boje się każdego wysiłku i większego bólu, nie chcem zeby moj maluch miał jakis problem ale też juz mi starsznie cieżko się trzymać

Gość gośćgościowi 35
Ja urodziłam w 31 tygodniu i moje dziecko jest całkowicie zdrowe, to cud wierze w to miał 1400 gram a teraz 7 miesięcy i 9kg