Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja powiemmmmmmmmmmmm

wegetarianski przepis na wigilie,ale bez ryb

Polecane posty

hej!moj maz jest wegetarianinem i nie je miesa,ani ryb.zastanawiam sie co moge zrobic oprocz kapusty z grzybami,makielkami,pierogami,aby mu smakowalo.znacie jakies przepisy wigiljne-wegetarianskie?

o dzieki za pomysly:)z Wielkopolski-Poznan.pomysl z jarzyna od ryby po grecku rewelacyjny.sama nie wpadlabym na cos takiego:)

oj,wiem:)napisalam tylko,ze nie je miesa ani ryb:)a wiekszosc przepisow wigilijnych jest rybnych.

post w Wigilie zosatl zniesiony i juz nie raz slyszalam, ze mieso sie w ten dzien jada, prosze bardzo :) jak cos jeszcze wymysle, to dam znac; a myslalas moze o przygotowaniu potraw, ktore maz lubi, tylko w odswietniejszej wersji?

u mnie tradycyjnie-bez miesa:)myslalam,aby wznowic jakis przepis,ktory lubi.nawet zapytalam meza co by sobie zjadl,a on mi odpowiedzial tak skromnie,ze "salatke jarzynowa"-ta najzwyklejsza:)bardziej chodzi mi o takie typowe wigilijne potrawy z wykluczeniem ryby albo zastapienie jej jakims innym skladnikiem.

sama juz nie wiem,a Ty znajomych z Trojmiasta szukasz?:)

golabki z kasza gryczana i grzybami - grzyby (moze byc mieszanka pieczarek i jakis bardziej szlachetnych) podsmazasz z cebulka, mieszasz z ugotowana kasza gryczana (ok. pol na pol). solisz i pieprzysz do smaku, a inna wazna przyprawa jest majeranek (najlepiej swiezy) w dosc duzej ilosci. furmujesz golabki (najlepiej z kapusty wloskiej), ukladasz w naczyniu do zapiekania posmarowanym maslem, zalewasz mala iloscia smietanki z dodatkiem wody z moczenia grzybow suszonych i kilkoma rozkruszonymi grzybami. nadzienie troche sie rozsypuje, czemu moze zapobiec dodanie jajka (ale nie probowalam, wiec nie gwarantuje). to jest pyszne danie, troche pracochlonne jak kazdy golabek, ale niestety nie moge podac dokladnego przepisu z proporcjami, bo go usuneli z 'bon apetit'. ps. na kazdym golabku na talerzu mozna polozyc cienki plasterek zoltego sera, ale golabek musi byc bardzo goracy, zeby ser sie rozpuscil :)

golabki z kasza i ziemniakami kaszy i ziemnaikow pol na pol.kasze i zimniaki gotujemy (ziemniaki przeciskamy przez praske).mieszamy.mozna dodac miesa ale nie trzeba.przyprawiamy.zawijamy w liscie i postepujemy jak zwylke z golabkami

golabki fajna sprawa tylko,ze pracochlonne i trzeba miec troche wprawy,a ja z golabkami za duzo do czynienia nie mialam...:)

sama juz nie wiem jak widzisz z nazwami bywa roznie...dla kazdego co innego oznaczaja makielki,kutia itp.Twoje przepisy widac sa z wyzszego szczebla umiejetnosci kulinarnych,ale dziekuje za inspiracje:)

Gość nie strzelaj boooolwersa
wegetarianie na księżyc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🖐️))

Gość nie rzucać się
a jak tak wybrzydza to sam sobie nie może zrobić w czasie gdy ty sobie będziesz rybkę smażyła? ja to jestem chyba inna ale mój by zaraz oberwał , bo służąca to ja nie jestem i niech je to co jest bez mięsa, bo specjalnie dla jaśnie pana nic nie będę robić, bo i tak dużo roboty jest w wigilie :P

Gość we wloszech jadlam
podawany na wigilie kalafior -kalafiora obgotowac krotko w osolonej wodzie . Podzielic na rozyczki. Zrobic ciasto gesciejsze niz na nalesniki . Maczac w nik kalagiora i na goracy olej ... Jest naprawde smaczny:)

nie rzucac sie-spokojnie:)moj maz naprawde nie jest wybredny:)to ja chcialam mu przyrzadzic cos wyjatkowego:)pomysl z kalafiorem fajny i sprawdzony.jadlam juz cos podobnego:)

Gość nie rzucać się
a to przepraszam i życzę udanej potrawy :) w sumie racja, że mało wybredny zarzucisz takiemu ryżu z warzywami i się cieszy ;) a tego kalafiora to bym sama zjadła

nie rzucac sie usmialam sie jak nigdy:)"w sumie racja, że mało wybredny zarzucisz takiemu ryżu z warzywami i się cieszy"-lepiej bym tego nie ujela:)