Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dializa12345

jaka jest cena życia?

Polecane posty

Gość dializa12345

Jak myślicie czy handel narządami powinien być legalny? Ilu ludziom uratowałoby to życie, ilu by na tym nie skorzystało. Dlaczego możemy decydować o własnych narządach dopiero po śmierci lub tylko jeśli chory jest ktoś nam bliski. Dlaczego nie mogę sprzedać narządu bez którego można żyć? dlaczego nie mogę kupić sobie narządu jeżeli wiem że kolejka na przeszczep nie daje mi szansy na wyzdrowienie?

Gość bo dochodziłoby do nadużyć
porwań, szantażu itp. Na świecie są nie tylko uczciwi ludzie, ale też kupa bydlaków dla których liczy się tylko zarobek, nawet kosztem czyjegoś życia lub zdrowia. Poza tym biedni pozostawaliby bez szans na przeszczep, bo każdy wolałby sprzedać narząd niż oddać za darmo.

Gość dializa12345
wcale że nie bo przecież rodzina zwykle oddaje narządy za darmo tak samo można by było zastrzec że od zwłok też bez opłat i chyba byłoby tak jak do tej pory. Na wszystko możnaby było ustalić jakieś sankcje prawne a nadużycia i tak są nieprawdaż? ludzie i tak handlują narządami tylko że nielegalnie

Wszystko na sprzedaż? Nie dziękuję, już teraz prawie nic nie jest za darmo a ma dojść do tego ludzkie "być albo nie być"?

Gość fgdfgdfg
Wtedy mafia będzie porywać ludzi , wycinac im narządy i sprzedawać.

Gość czekający na przeszczep
to nie jest takie złe. Czekam na przeszczep nerki już rok i jak do tej pory nic się nie zmieniło. To nie fair że nie mogę sobie legalnie kupić narządu bo ofert sprzedaży nie brakuje. Teraz się poważnie nad tym zastanawiam bo ile jeszcze można żyć modląc się żeby ktoś umarł abym ja mógł żyć dalej, czuję się z tym podle

Gość dializa12345
a teraz nie ma porwań, zabójstw? myślicie że gdyby to było legalne to nie dałoby się sprawdzić skąd dany narząd pochodzi? to nie pomidory

Gość 4324234234
Zgadzam się z autorką. Moim zdaniem wszelkie decyzje dotyczącego własnego ciała powinny być dozwolone i zalegalizowane (oddawanie narządów, aborcja, eutanazja).

bo desperaci albo banda idiotów sprzedała by sięna cżęsci za 50 tyś a potem okazało by się że na siebie nie uważają i mamy nasteponego kandydata/tkę do przeszczepu "narządu bo ofert sprzedaży nie brakuje." tylko pewnie to to takie ofety sprzedaży desperatów ciekawe jak załatwisz przeszczep takiej kupionej nerki jak to j chirurg nie wystarczy a pewnie oni piszą że wycięcie w twoim zakresie "myślicie że gdyby to było legalne to nie dałoby się sprawdzić skąd dany narząd pochodzi?" ale problem zapłacić bezdomnemu 200 zł żeby podpisał jakiś świstek

Gość dializa12345
Brzydki ja wtedy nie musiałabym nic załatwiać gdyby było to legalne rozumiesz?

Gość 43fsdsdf
W jakimś serialu była taka sprawa: ojciec skazany na dożywocie chciał oddać serce 16-letniej córce, której zostały 2 miesiące życia on i tak nie miałby pożytku z życia - umarłby w celi za kratami Co o tym myślicie? W serialu skończyło się to tak, że sąd oczywiscie się nie zgodził, on uciekł z więzienia do szpitala, pokazał kartę dawcy i strzelił sobie w głowę. Serce przeszczepiono córce.

Gość dializa12345
a teraz to faktycznie wszystko w podziemiach i aborcja i eutanazja i handel narządami. To są realia to wszystko istnieje tylko jest nielegalne z jakichś niewyjaśnionych przyczyn

"musiałabym nic załatwiać gdyby było to legalne rozumiesz?" ale ty nie rozumiesz że to nie może być legalne 🖐️ nie w kraju w którym większość żyje za pensję 2 tyś i mniej 🖐️ a inna cześc nie używa mózgu zawsze można pojechać do chin 🖐️ płacisz, oni strzelają w głowę przebadanemu wieźniowi i masz organ :O 🖐️

Gość dializa12345
załatwianie wszystkich formalności nielegalnie jest o wiele bardziej kosztowne niż by było gdyby sprawa była legalna

Gość ffgfdgdfgdg
A to, że eutanazja jest nielegalna to już w ogóle śmiech. Ktoś leży sparaliżowany, może tylko mrugać i na pewno już z tego nie wyjdzie, chce umrzeć - ale mu nie wolno! Sam nawet nie może popełnić sambójstwa! Ale za pomoc grozi komuś więzienie! To dopiero paranoja! Dla mnie darem miłości wobec takiej osoby jest właśnie pomoc w śmierci, a nie bezsensowne trzymanie go przy życiu. Gdyby ktoś mi bliski byl w takiej sytuacji - pomoglabym mu umrzeć, nawet gdybym miała iść za to za kraty. A aborcja moi kochani? Uważacie że przez to, że jest nielegalna, liczba aborcji jest mniejsza? Nie! Jest własnie gorzej - kobiety stosują metody rodem ze średniowiecza, idą do szemranych lekarzy, ryzykują zdrowiem i zyciem. I tak usuwają ciążę i tak! Gdyby była legalna - robiłyby to przynajmniej w normlanych warunkach. Handel narządami - aby ktoś żył, musi czekać aż ktoś inny umrze. Nie moze kupić narządu od osoby która dobrowolnie chce go oddać. Musi czekać i zdychać. Słowem - przez głupie prawa, zakazy - są same szkody. I zakazy nie zmniejszają częstotliwości tego co zakazane.

Gość to taka
To taka fikcja, ponieważ nie zawsze organ członka rodziny będzie "pasował" jako przeszczep , musi zgadzać sie wiele skomplikowanych "parametrów". Tak ,że to nie jest takie proste znaleźć kogoś, kto odsprzeda swój narząd, jeszcze musi on spełniać okreslone wymagania.

Gość fgdfgdfg
Poczytajcie co się działo w takich krajach jak Chiny, Indie czy Filipiny, gdzie rodzice sprzedawali swoje dzieci na części zamienne.

Słowem - przez głupie prawa, zakazy - są same szkody . I zakazy nie zmniejszają częstotliwości tego co zakazane. idac tym tropem nalezy zniesc karalnosc kradziezy lub zabojstwa bo zakaz nie zmniejsza tego procederu przeciez, prawda?

Gość dializa12345
zawsze szczery, kradzież przecież wyrządza ludziom szkodę a sprzedanie narządu działoby się dobrowolnie. Chcesz to sprzedajesz nie chcesz to nie i tyle.Tu chodzi o ludzkie życie. Gdyby ktoś chciał oddać narząd za darmo to też niech ma tą możliwość a teraz jest to po prostu nielegalne

Gość ffgfdgdfgdg
zawsze szczery, powinieneś zmienić nick na "zawsze głupi" - ilekroć czytam Twoje wypociny dochodzę właśnie do takiego wniosku kradzież to działanie na szkodę kogoś, kto się na to nie zgodził. tak samo jak morderstwo porównanie jest totalnie absurdalne eutanazja jest za zgodą tego który ma być "poszkodowany" (chociaz w tym przypadku definicja "szkody" jest MOCNO dyskusyjna)

Gość to taka
Gdyby ktoś mi bliski byl w takiej sytuacji - pomoglabym mu umrzeć, nawet gdybym miała iść za to za kraty. ffgfdgdfgdg teraz tak mówisz, bo łatwo snuć hipotetyczne wizje, bo nie znalazłaś sie nigdy w takiej sytuacji[ czego Ci absolutnie nie zyczę] w zyciu już nie jest tak prosto i łatwo, uwierz mi

Gość ffgfdgdfgdg
"teraz tak mówisz, bo łatwo snuć hipotetyczne wizje, bo nie znalazłaś sie nigdy w takiej sytuacji[ czego Ci absolutnie nie zyczę]" Owszem, masz rację - pewna na 100% być nie mogę. Ale na 99% jestem. Zwierzęta usypia się w imię wyższego dobra - czy ktokolwiek miałby wątpliwości gdyby jego pies leżał, wył z bólu, już wcale się nie ruszał, nie jadłby, a np. nowotwór zaatakowałby już całe jego ciało? Nikt - każdy normalny, kochający psa człowiek chciałby by go uśpiono. W przypadku ludzi jest jakieś pokręcone prawo że nawet gdy ta osoba błaga o śmierć - nie wolno mu umrzeć. Chore.

W przypadku ludzi jest jakieś pokręcone prawo że nawet gdy ta osoba błaga o śmierć - nie wolno mu umrzeć. Chore. naprawde tak uwazasz? przychylam sie do wczesniejszej wypowiedzi, obys nie miala okazji podejmowac takiej decyzji dla kogos bliskiego, na przyklad dziecka

Gość dializa12345
Brzydki pozwól że ponownie powtórzę coś co było już tu pisane kilkakrotnie. Ludzie i tak narządami handlują a to na co ktoś wydaje kasę to niczyja sprawa ważne że życie komuś uratował

Gość _AFRYKA_
"kto nie ceni życia, nie wart go..." -leonardo da vinci :):)

a czegoś takiego jak przymus ekonomiczny to nie ma? 🖐️ komuś pomoże... co to za pomoc jak jest wymuszona warunkami? to tak samo ten wspomniany rozstrzelany wiezień albo dziecko sprzedane na częsci (byly takie głośne przypadki) też powinny być dumne że tylu osoba pomogą

Gość hmm hmmm hmmmmmm
tylko, że wcale nie chodziłoby w tym wszystkim o ratowanie życia. Wszystko kręciłoby się wokół pieniędzy, na pewno mnóstwo ludzi uznalo by to za sposob na zarobek. co jeszcze gorszego by się w związku z tym działo, nie chcę wiedzieć. Nerkę mogłabym oddać dobrowolnie, ale nigdy nie wzięłabym za to pieniędzy, szpik już raz oddawałam. Nie sądze żeby legalny handel narządami był tak dobry i miał same plusy, jak to opisujecie.