Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Analisaa

Młoda mama contra idiotyczne społeczeństwo...

Polecane posty

Gość Analisaa

Byłam w drugiej klasie ogólniaka. Kochaliśmy się z moim chłopakiem (22lata), bez zabezpieczenia raz-tylko raz. Zaciążyłam. Dowiedziałam się (a raczej zorientowałam się) na początku wakacji.Badania potwierdziły- w macicy żyje KTOŚ. Nie wiedziałam jak powiedzieć komukolwiek a już zwłaszcza rodzinie i Markowi. Powiedziałam-przez miesiąc nie odzywał się do mnie ojciec.Matka trochę lepiej to przyjęła. Rodzice Marka byli bardziej wyrozumiali.Pomogli zorganizować ślub. Przyjaciele patrzyli dziwnie i po szeptali do siebie "dzi**a".Urodziłam, moja córeczka- Natalia- ma niecały roczek. Bardzo ją kocham i niczego nie żałuje. Kończę liceum,piszę maturę. Moje koleżanki przeżywają pierwsze miłości a ja jestem już mężatką i matką. Chciałam zapytać czy sam fakt, że nie planowałam dziecka czyni mnie złym rodzicem? Czemu ludzie tak uważają, skoro nawet nie postarają się poznać sytuacji? Czy fakt, że mimo, że nieco wcześnie urodziłam sprawia, że jestem gorsza?! Co wy myślicie o nastoletnich mamach?

wiesz taka polska mentalnosc. I to na dlugo zostanie ludziom jeszcze w glowach. Niby wszyscy krzycza, ze sa tolerancyjni, ale jak przyjdzie co do czego to widac ze gowno to prawda. Teraz jest ci prawdopodobnie ciezko, bo szkola, dziecko i wogole, ale za kilka lat bedziesz 20-kilkultenia kobieta z odchowanym dzieckiem i bedziesz mogla sie zajac soba. Jakies studia pozniej fajna praca. A twoje kolezanki, ktore teraz cie obrazaja dopiero zaczna sie paprac w pieluchach. Trzymaj sie cieplutko i nie przejmuj sie gadaniem ludzi. Jak ktos nie ma wlasnego zycia to musi jakos to sobie zrekompensowac co nie:)

Gość raz na wozie raz pod wozem
absolutnie nie! nie jesteś w niczym gorsza od nikogo, jakie to ma znaczenie ile masz lat - ważne, że potrafisz wziąć odpowiedzialność za swoje czyny - a to pokazałaś, skoro urodziłaś dziecko wiele dziewczyn zachodzi w nieplanowaną ciążę, w różnym wieku, wiele z nichusuwa tę ciążę - kłopot z głowy...ale czy to czyni je bardziej odpowiedzialnymi i wartościowymi niż Ty? ja uważam, że nie głowa do góry, dziewczyno, jesteś bardzo dzielna, a na społeczeństwo nie zwracaj uwagi...zawsze znajdzie się ktos, kto cie skrytykuje, choćbys na głowie stawała, nic na to nie poradzisz każdy ma swoje zyje i niech do Twojego nosa nie wtyka, nie ich sprawa i już!

Gość ejećpoco
ja nic nie myślę,sama zaszłam zaraz po maturze,może byłam trochę niedojrzała,ale za to mam super kontakt z dzieckiem,jestem bardziej tolerancyjna,potrafię ją zrozumieć i wszystko obracam w żart

Gość llpp
Analisa, a powiedz mi jak sie utrzymujesz? No bo chyba nie jestes tak zalosna, aby mieszkac z rodzicami i ciagnac od nich kase? Rozumiem, ze twoj facet zarabia tyle, ze stac was na wynajem mieszkania i nianke dla dziecka kiedy on jest w pracy, a ty w szkole? Rozwalaja mnie takie gowniary, ktore za kilka lat beda pisac, ze sobie same radzily i byly takie dojrzale:O

Szacunek wielki dla Ciebie. Zawsze byłam pod wrażeniem takich kobiet jak Ty. Ile kobiet w takim wieku usunęło i pewnie teraz Cię krytykują ...

Gość tylko raz i sie diutyk
ale ty jesteś nienormalna nie żałujesz tego że omija cię wspaniała zabawa i szkolne życie podoba ci się siedzieć w domu z dzieckiem i mężem? Nie wierzę w to?????????????????????? No chyba że mentalnie jesteś starą babą

zastanawiam się jak głęboko sfrustrowani ludzie siedzą na forum tylko po to aby rzucać mięchem...

Gość frentii
Idiotyczna to jestes ty, skoro nie potrafisz nawet zabezpieczyc:D A dziewcyzna musi sobie wmawiac, ze jest szczesliwa, bo inaczej zalamalaby sie zdajac sobiew sprawe co zrobila ze swoim zyciem.

Gość Analisaa
Otóż owszem facet zarabia, mieszkanie co prawda dostaliśmy prezencie ślubnym ale mieszkam na SWOIM. A zabezpieczać owszem się zabezpieczyliśmy a jeśli chodzi o prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w trakcie brania tabletek czy choćby gdy jest prezerwatywa istnieje. Na niańkę owszem nas nie stać ale bardzo pomagają nam rodzice męża (są na emeryturze).

Gość natasza aleksandrowna
najwazniejsze, ze masz wsparcie w rodzinie. reszta sie nie przejmuj. roznice miedzy toba a kolezankami przestana byc tak widoczne, kiedy one same zaczna zachodzic w ciaze i rodzic dzieci. kwestia czasu. badz ponad tym. ciesz sie z wczesnego macierzynstwa, z tego, ze twoje dziecko bedzie cie pamietac jeszcze jako mloda, swieza osobe, a ty szybko odchowasz corke i bedziesz jeszcze mloda osoba z checiami i zapalem do pracy. tylko nie odpuszczaj sobie nauki. znam kilka mlodych matek i naprawde, zadna z nich nie spadla na dno, wyglada wrecz na to, ze fakt posiadania dziecka dodal im skrzydel i motywacji do tego, zeby zapewnic dziecku jak najlepsze zycie. dwie z moich znajomych "wczesnych matek" maja teraz kierownicze stanowiska w duzych firmach. tak wiec glowa do gory i naprwde nie wnikaj w durne komentarze ludzi, ktorzy sa na tyle marni, ze sprawia im przyjemnosc dokopanie drugiemu czlowiekowi.

Gość kikjjjja
ja mysle ze nie jet maloda matka (bo mode to takie 20 lat co maja przynajmniej szkole srednia skonczona i cos w glowie) a ty jest malaletnia matka lub inaczej "dziecko ma dziecko", rodzice twoi maja jedno dziecko wiecej na satre lata do wychowania.

Gość allllaaaaamaaakootaaaa
takim kładzie ja również byłam młodą matką (akurat dziecko jak miałam 20 lat), Ludzie czy wy czytać nie umiecie?! dziewczyna pisze, że miałą JEDNEGO partnera a nie stado, więc od dziwek jej nie wyzywajcie.jak jesteście tacy mądrzy to w jakim wieku zaczęliście współżycie? Po ślubie i po studiach? co? Debile... A ty analisa się nie martw, brakuje ci może jedngo roku, ale po tym jak sobie poradziłaś można stwierdzić, że jesteś lepszą matką od wielu tych wspaniałych 26letnich mam- których do pracy nie przyjmą bo jest małe dziecko.

Juliusz z tego co wiem bekart to dziecko rodzace sie poza malzenstwem. A autorka i ojciec dziecka wzieli slub. To takie smutne, ze ludzie musza obrazic innych by poczuc sie lepiej. Autorko powodzenia

Gość i ja też mam kierownicze
urodziłam mając niecłe 16 lat... nie zawaliłam ani roku szkoły, matura studia, teraz mam 30, córka 14 ...od siedmiu lat pracuje na stanowisku kierowniczym, jak siedzimy z córką np na rynku w ogródku to wszyscy myslą ze kolezanki albo siostry.. większość kolezanek teraz siedzi w domach, bo własnie mają kilkuletnie dzieci i są na utrzymaniu małżonków... Pozdrowienia dla autorki i trzymam kciuki :-))

Gość szacun dla Ciebie że
urodziłaś :-) Gadaniem się nie przejmuj,bo taka już polska mentalność ( jak już ktoś napisał). W życiu nie można się zarzekać,bo nie wiadomo jakie niespodzianki szykuje nam los. Ja nie jestem młodą mamą,ale wyglądam baardzo młodo. I zdarzało się,że lekarz patrzy na mnie z kpiną badając moje dziecko. Kiedyś byłam z dzieckiem na oddziale dziecięcym,w sali przyjęć.. mąż trzymał dziecko a pielęgniarki myślały,że to ja (jako dziecko) jestem przyjmowana na oddział. :-) A 3 dychy to już mam ;-)

nie piszcie tu o polskiej mentalnosci, myslicie, ze na zachodzie czy gdzies indziej spoleczenstwo patrzy przychylnym okiem na mlodociane matki?! (zeby nie bylo, mowie o krajach rozwinietych, ucywilizowanych) nie, nie patrzy. oczywiscie trzeba zapewnic pomoc takim dziewczynom ale nie mozna pochwalac ich zachowania a zwlaszcza nieodpowiedzialnosci jaka sie wykazaly kochajac sie z chlopakiem bez zabezpieczenia.

Gość aaaaauuuuaaaa
styl pisania Analissy, cytowanie wypowiedzi innych osób ,oraz uwzględnianie imion wskazuje na tą samą autorkę , która pisała wczoraj na temacie ciążowym o tym ,że zaszła w ciążę z własnym bratem oj, komuś się nuuudzi ......

Gość Analisaa
I po raz kolejny: zabezpieczenie nie daje 100% pewności,ja osobiście brałam tabletki. (dają 97% pewności)

moim zdaniem to prowokacja szyta grubymi nicmi :O najpierw dziewczyna pisze ze kochali sie tylko raz i to bez zabezpieczenia a potem ze sie zabezpieczyli :D to jak w koncu bylo? ;) prowokacja jak nic

Gość BeJjBi
Jesteście żałośni! To Wy jesteście niedorosłymi gówniarzami !! Co sobie wyobrażasz jeden z drugim , że jak się jest w szkole to co obowiązków nie ma ? Że można hulać niczym się nie przejmując ? Żałosne;/ Dziewczyna jest super odpowiedzialna i nie jedna by jej pozazdrościła, poradzila sobie ze wszystkim i może być z Siebie dumna. A Wy jesteście zacofanymi w czasie dinozaurami ;/ Taka jeste teraz natura świata, dzieczyny zachodzą w ciąże we wczesnym wieku, a dlaczego ? Bo w zacofanej Polsce nie ma programów realizujących bezpieczny sex nastolatków, chociażby antykoncepcja bez recepty ? Już nie mówię o darmowej, tak jak w zachodniej częsci świata.. Ja zawsze będę stała murem za młodymi mamami, nie dlatego że sama nią jestem, bo niestety nie. Przemyślcie sobie, dziewczyna przeżyła szok.. Ci co piszą, że się przeprasam tylko cytuję "ruchałas w tym wieku" to albo jakies podstarzałe dziewice, albo udające mądrcyh brzydale.. Mało teraz dziewczyn, które do ślubu trzymają, więć co wy gadacie ? Dla mnie ta dziewczyna jest bardzo odpowiedzialna i osiągnie w swoim życiu wielki sukces, nieodpowiedzialne to są te, które zachodzą i usuwają.. Życzę szcżescia autorko, wierzę że osiągniesz to do czego w życiu dążysz :*

Gość BeJjBi
Jesteście żałośni! To Wy jesteście niedorosłymi gówniarzami !! Co sobie wyobrażasz jeden z drugim , że jak się jest w szkole to co obowiązków nie ma ? Że można hulać niczym się nie przejmując ? Żałosne;/ Dziewczyna jest super odpowiedzialna i nie jedna by jej pozazdrościła, poradzila sobie ze wszystkim i może być z Siebie dumna. A Wy jesteście zacofanymi w czasie dinozaurami ;/ Taka jeste teraz natura świata, dzieczyny zachodzą w ciąże we wczesnym wieku, a dlaczego ? Bo w zacofanej Polsce nie ma programów realizujących bezpieczny sex nastolatków, chociażby antykoncepcja bez recepty ? Już nie mówię o darmowej, tak jak w zachodniej częsci świata.. Ja zawsze będę stała murem za młodymi mamami, nie dlatego że sama nią jestem, bo niestety nie. Przemyślcie sobie, dziewczyna przeżyła szok.. Ci co piszą, że się przeprasam tylko cytuję "ruchałas w tym wieku" to albo jakies podstarzałe dziewice, albo udające mądrcyh brzydale.. Mało teraz dziewczyn, które do ślubu trzymają, więć co wy gadacie ? Dla mnie ta dziewczyna jest bardzo odpowiedzialna i osiągnie w swoim życiu wielki sukces, nieodpowiedzialne to są te, które zachodzą i usuwają.. Życzę szcżescia autorko, wierzę że osiągniesz to do czego w życiu dążysz :*

Na początek:Gratuluję:) Potem-w Polsce wszystko co zrobisz będzie źle,jak masz dziecko za wcześnie to jesteś "dziwka" jak za późno to jesteś "pieprzona egoistka"bo nie myślisz ze dziecko urodzone przez 30stoparolatkę może mieć wady,Jak nie chcesz dzieci wcale przed 25rokiem życia to jesteś szczeniara i zmienisz zdanie jak nie chcesz nadal dzieci po 30roku życia to jestem albo egoistką albo lesbijką albo to i to... Tak więc żeby dogodzić społeczeństwu musisz zajść w ciąże po ślubie na oko po 25roku życia,Jak masz własny dom i pieniądze,a i potem pilnować żeby w porę "dostarczyć" potomkowi rodzeństwa bo jesteś egoistka i nie rozumiesz ze to źle żeby dzieciak nie miał rodzeństwa. Tak więc tylko nieliczni spełniają wymogi:) Ja wyszłam za maż w wieku 19lat, dzieci nie mamy(nawet w planach) i mówię o tym otwarcie,twardo-jakoś moi znajomi akceptują to... to ze Twoi znajomi nie-dobrze nie świadczy-ale tylko o nich...Kazdy popełnia błędy,ma małe radości i smutki-przyjaciele,no i rodzina powinni nas zaakceptować takimi jakimi jesteśmy-zwłaszcza ze nikogo nie zabiłaś ani nie zrobiłaś krzywdy. Pozdrawiam i życzę szczęścia

Gość frentii
Dziewczyna jest super odpowiedzialna i nie jedna by jej pozazdrościła, poradzila sobie ze wszystkim i może być z Siebie dumna. Ale z czym sobie poradzila? Mieszkanie dostali od rodzicow, dzieckiem zajmuja sie dziadkowie, ona TYLKO urodzila, gdyby rodzice nie pomogli, to bylaby w tragicznej sytuacji:O:O

Gość BeJjBi