Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justyssa

Owulacja a wysoka prolaktyna

Polecane posty

Gość Justyssa

Mam pytanie do osob bardziej obcykanych w temacie. Jakie sa wlasciwie "skutki" podwyzszonej prolaktyny? Ja wiem tylko tyle, ze zaburza ona owulacje. Ale jak? Czy jezeli testy owulacyjne wychodza pozytywnie, pojawia sie bol owulacyjny i PTC wzrasta mozna przypuszczac, ze owulka byla w porzadku? (Wiem, ze mozna to sprawdzic na monitoringu, ale bede go miala robiony dopiero za jakis czas, a juz bym chciala wiedziec) Czy przy wysokim poziomie prolaktyny mozna miec w ogole prawidlowa owulacje? Czy prl ponad norme wplywa negatywnie na cos jeszcze? Dzieki za odpowiedz.

Ja mialam wysoka PRL i na jej zbicie bralam Norprolac niedlugo potem zaszlam w ciaze. Radze sie leczyc bo wysoka PRL uniemozliwia zajscie w ciaze. Ale jezeliw Twoim przypadkku testy owulacyjne wychodza pozytywnie to moze jest wszystko ok. Nic nie piszesz o bolach glowy jezeli je masz to zrob sobie rezonans magnetyczny i tomografie glowy na obecnosc mikrogruczolaka przysadki mozgowej ktory objawia sie wlasnie (m.in)przez wysoki poziom PRL

A jaką masz tą prolaktyne, bo wszystko tak naprawdę zależy od jej poziomu. Przy delikatnie podwyższonej owulacja może normalnie następować tylko ardziej nieregularnie. To znaczy cykle mogą być dłoższe niż zwykle i ciężej wykryc moment owulacji. Przy wyraźnie wysokiej prolaktynie nie dość że cykle są dłuższ to jeszcze owulacji zazwyczaj nie ma. Ja tak właśnie miałam. Miałam wszystkie oznaki owulacji na 14 dni przed okresem (przy cyklach 35-45dniowych). Miałam odpowiedni śluz i potworny ból jajnika a jajniki albo były puste albo jajo było obecne ale się nie uwalniało. Tak że organizm mnie oszukiwał a ja myślałam że w każdym cyklu mam normalną owulację. Jedyną dziwną rzeczą było to że nigdy po owulacji nie podwyższała mi się temperatura co może byc oznaką tego ze jajeczko nie zostało uwolnione. Jak zaczęłam brać leki to temperatura w każdym cyklu wzrastała 1-2 dni po owulacji do 37-37.5 i taka pozostawała aż do okresu. I to był najlepszy znak że jajeczkuję. Pamiętaj że testy owulacyhjne pokazują tylko skok hormonu na 24-36 godzin przed owulacją. Nigdy natomiast nie pokazują czy jajeczko się uwolniło. Takim znakiem jest właśnie skok temperatury (spowodowany wzrostem progesteronu) albo widok jajników na USG. Prolaktyna to hormon odpowiedzialny m.in. za produkcję mleka u karmiącej matki. Nie od parady się mówi że dopóki karmi się piersią nie można zajść w ciaże. Oczywiście nie zawsze jest to prawda... i raczej tej metody nie poleca się jako antykoncepcyjnej... ale idea bierze się własnie stąd że wysoka prolaktyna blokuje owulację i uniemożliwia zajście w ciążę.

Gość justyssa
W 8dc poziom prolaktyny wynosil 39,19 ng/ml. To duzo czy malo? Boli glowy raczej nie miewam, a jesli juz to zdarzaja sie sporadycznie. Caly czas sie zastanawiam, czy z wynikami hormonow nie wybrac sie do lekarza rodzinnego... Tylko czy on mi cos nowego powie...? Jesli chodzi o owulke, to w tym i poprzednim cyklu (gdy mierzylam temperature) skok temperatury wystapil. Wiec moge zalozyc, ze jednak owulka byla?

Prolaktyna raczej wysoka, przydałoby się poobserwować cykle bo niekonieczie moze mieć na nie wpływ. W każdym razie warto leczyćw zalążku (nieleczona hiperprolaktynemia moze wzrastać0. ja mam bardzo wysoką prolaktynę, bo karmię piersią. Mimo wszystko cykle regularne, wszystkie owulacyjne, faza lutealna odpowiednio długa (12-14 dni). wszelkie objawy podwyższone j prolaktyny sa indywidualne. Najczęstszymi są; silny PMS, wielokrotne podejścia do owulacji (nieregularne cykle powyżej różnicy 14 dni), tym samym wielokrotne szczyty sluzu (czyli jest faza ze śluzem płodnym, kończy się i po tygodniu na przykład znów nawraca), duże wahania temperatur na wykresie (mierzone zgodnie z zasadami, czyli wykluczając zakłócenia), migreny, duże wahania nastrojów.testy owulacyjne pozytywne wskazują na wyrzut LH ale prolaktyna może skutecznie zblokować owulację, nie jest to żaden sposób na określenie tego, że cykl jest owulacyjny (pęcherzyk może nie pęknąć). Jesli mierzysz temperaturę i ona wzrasta, to znaczy, że owulacja przebyta.mimo owulacyjnych cykli, jak pisałam, warto zbijać, bo prolaktyna może jeszcze wzrosnąć, przyblokować pracę innych hormonów i dopiero się zacznie.

ja miałam podwyższoną PRL, raz w badaniu wyszlo mi 27 jednostek (norma do 24) drugi raz 58. Pomimo tego miałam bardzo regularne cykle 28/29 dni, czyli jak w zegarku. Owulacji nie monitorowałam. W ciąże udalo mi się zajśc w 5 cyklu starań więc owulacja na pewno byla, ewentualnie moglo się zdarzyc ze nie w każdym cyklu. Lekarz był zaskoczony, że podwyzszona PRL i udalo sie zajsc w ciąże, ale potem stwierdzil ze widać "taka moja uroda" ;) Najczęściej PRL jest podwyzszona po braniu tabletek anty lub na skutek stresu.

Gość justyssa
Tysia to mnie pocieszylas. Ja tez mialam regularne cykle, wiec moze i ja zaciaze przy podwyzszonej prl. Bo faze wyzszych temperatur na wykresie mam. Oczywiscie zaczelam leczenie - od kilku dni biore bromergon. Oby szybko zaczal dzialac.