Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BoleslawKrzywozębny

Znawca ortodentystyki potrzebny

Polecane posty

Gość BoleslawKrzywozębny

Witam pytanie, bo jest tyle tych wiadomości w internecie, że już się gubie, a ortodoncja to widać obszerny temat. Jeśli dolne żeby mam proste, a górne krzywe, to chyba na dolne, nie będe musiał zakładać aparatu? Jeśli chodzi o górne, to mam dokładnie trzy krzywe. Prawa i lewa trójka za bardzo wystaje do przodu, a prawa dwójka jest troche cofnięta. Więc tylko te zęby będą drutowane? Czy cała góra? Jak długo trzeba nosić aparat? I jaka jest różnica w cenie i szybkości prostowania aparatu stałego i ruchomego. Prosze was o pomoc:)

Gość BoleslawKrzywozębny
up:)

Gość annaanananna
zależy od tego ile masz lat. ja będę mieć zakładany ruchomy bo mam dobry zgryz i problem tylko ze szparą między dwójkami. jeżeli masz dobry zgryz to może także masz szansę ruchomym zlikwidować tą wadę. stały na pewno jest bardziej ingerencyjny i dużo droższy od ruchomego ale za to są lepsze efekty przy dużej wadzie. i jeszcze jedno. niektórzy ortodonci lecą na kasę. jeden ortodonta chciał mi założyć aparat stały na dolny i górny łuk jak nie było to wcale konieczne przy prawidłowym zgryzie. jak się okazało to miał on złą opinię u innych więc lepiej poradź się kilku ortodontów.

Gość dentysta
Jeśli może byc znawczyni to Ci mogę polecic dobrą w Lublinie