Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kredkaaaaaaaaaaaaa

kto jest po Finansach I rachunkowosci i sprawdzi mi czy dobrze zrobilam?

Polecane posty

Gość kredkaaaaaaaaaaaaa

takie zadanie

Gość a jaaaaaa
ja jestem po rachunkowości i finansach. 5 lat temu broniłam mgr :D , no nie wiem czy jeszcze cos pamiętam :O dawaj

Gość kredkaaaaaaaaaaaaa
Zadanie brzmi: cenę pewnego produktu zwiększono o 10%, a następnie po pewnym czasie zmniejszono o 10%. Wskaż, o ile zmieniła się końcowa cena względem początkowej: 1. pozostała bez zmian 2. jest wyższa o 1% 3. jest niższa o 1%

Gość kredkaaaaaaaaaaaaa
ahaś, i jest jeszcze punkt B: a jak będzie, jak operacje na cenie nastąpią w odwrotnej kolejności?

nie trzeba być po rachunkowości żeby to policzyć cena będzie wyższa

trfu niższa na prostym przykładzie cena 10 zł+ 10%=11 10% z jedenastu to 1,1- czyli cena będzie wynosiła już 9,90

Gość a jaaaaaa
ike - nie masz racji. Oto rozwiązanie: założenie I Np cena podstawowa 5 zł zwiększenie o 10 % to cena 5,50 następnie zmniejszenie o 10 % czyli 5,50*10%=0,55 czyli 5,50 - 0,55 = 4,95 Odp. Prawidłowa odpowidz to 3 pkt. CCena będzie mniejsza o 1 % Założenie II Cena podstawowa np 5 zł zmniejszenie jej o 10 % czyli 5*10%=0,5 czyli 5-0,5= 4,50 podwyższenie ceny o 10 % czyli 4,5*10%=0,45 czyli 4,5+0,45=4,95 Odp. W tym przypadku prawidłowa odp to też pkt 3 . Cena będzie niższa o 1 % :D Pasuje??

Gość a jaaaaaa
zauważ , że w obu przypadkach otrzymaliśmy ten sam wynik niezależnie od kolejności przeprowadzonych operacji.

przecież mam nie widać tego postu?? trfu niższa na prostym przykładzie cena 10 zł+ 10%=11 10% z jedenastu to 1,1- czyli cena będzie wynosiła już 9,90

zauważ , że w obu przypadkach otrzymaliśmy ten sam wynik niezależnie od kolejności przeprowadzonych operacji. proponuje zglosic do nobla z zakresu ekonomii menadzerskiej lub matematyki :-)

Gość a jaaaaaa
ike nie denerwuj się. Jak odpowiadałam na te pytanie to był tylko twój błędny zapis :) W międzyczasie dopisałaś poprawkę i jest ok .

Gość a jaaaaaa
zawsze szczery. - no jesteś szczery do bólu. Napisałam bo laska bnie rozumie banalnego zadanie. Zamiast obliczyć tak jak jej dajemy przykłady. :D:D No a poza tym to była informacja dla ciebie bo byś na to nie wpadł.

Gość a jaaaaaa
ike nie bądź upierdliwa, jestem w pracy i co chwilkę mi ktoś wchodzi do biura więc zwijam do paska kafe no i to trwa kilka minut.

Gość a jaaaaaa
zawsze szczery proszę :)

ike nie bądź upierdliwa jaaaaaaaaaaaaaaaaa?????????? nigdy w życiu :classic_cool:

po finansach i rach ? tego uczyli chyba w 4 klasie podstawowki

Gość a jaaaaaa
też mi się wydawało że to taki poziom. Spodziewałam się całkowania, różniczkowania i korelacji. A tu?

Trzeba być po rachunkowości bo pytanie dotyczyło ceny. Gdyby była mowa o zaprawie murarskiej - to po budowlance. Jak Wy nic nie rozumiecie... :)

Gość a jaaaaaa
a jakby pytanie doryczyło dzieci to po ginekologii czy po slubie :D ?