Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurzona poświątecznie

Kolęda- masakra

Polecane posty

nie przesadzajcie Oczywiście wiem,że są pazerni księża i pazerne parafie. Zwłaszcza na wsiach. Ale ja jestem już w czwartej, odkąd pamiętam i mam jak najlepsze wspomnienia. Nigdy nie płaciłam za chrzty, roczki. Jak teściu umarł, to proboszcz nie tylko nie wziął od teściowej ani grosza, ale jeszcze jej dał 200 zł (może nie dużo, ale liczy się gest) Moje dzieci chodzą na świetlicę parafialną. Dostępna dla wszystkich, bez względu na dochody. Co tydzień. Panie przynoszą upieczone ciasta, katechetki robią herbatę, a wszyscy mogą wspólnie pomagać w rozbudowie świetlicy. Tym sposobem mają tam bilard, stół do tenisa, projektor do wyświetlania bajek, mnóstwo gier, komputery itd i tp Proboszcz załatwiał dzieciom wyjazdy do parku wodnego, co roku jest kulig z kiełbaskami, dyskoteki andrzejkowe, karnawałowe... Mogłabym tak wymieniać... Nie jestem jakimś zatwardziałym katolikiem, ale na szczęście mam do czynienia z duchownymi z powołania ;P I to od najmłodszych lat. Jak byłam dzieckiem to tak nam księżą organizowali czas,że mama musiała mnie siłą w domu trzymać (i bynajmniej nie modliłam się całymi dniami ;))

Gość do mi mala niestety
wyoiasnie sie z KK nie jest łatwe, trzba miec 2 swiadkow, w tym najlpeiej chrzestmego, duzo formalnosci. Na obczyznie inaczej sie do tego podchodzi,s ama chetnie za granua przyjmowalam, zeby pogadac o zyciu Polonii, zreszta oni tam maja inny stosunek do wiernych, nie sa tak apodyktyczni.

Gość antonipietruszka
Pierwszy raz jutro sam przyjmuje księdza , nie wiem ile mam dac do koperty i co jeszcze na stole postawic . To że biały obrus ,krzyż i świeczki to wiem , ale czy coś jeszcze ?

kropidło woda święcona jak masz a jak nie masz to zwykła tylko powiedz żeby poświęcił. A chyba daje się co łaska. U nas łaska to 50 zł dla księdza, 30 dla organisty i 20 dla ministrantów.

Gość o matko tyle kasy
u mnie juz po wizycie ksiedza. 10 min temu wyszedl. Kasy niedostal bo ja od kosciola nic niedosalam to i dawac niebede przeciez. Jakis normalny dzis przyszedl. Pomodlilismy sie zeszyty z religii sprawdzone i wyszedl i koniec. Nietak strasznie bylo.

Gość ciemnogród straszny
i to w zelektryfikowanej (i zinternetowanej) części naszego narodu. Aż strach pomyśleć co na wsiach zapadłych dzieje się.

Gość ave szafa
chciałam tylko przypomnieć że bez tych waszych datków pewnie nie byłoby kościołów do którego zakładam jako przykładni katolicy uczęszczacie i z którego usług korzystacie, prawda?

Gość 2 autentyki z kolend
u nas zawsze jest sympatycznie choć bywały rózne przypaly-raz 8 50 sobota, spię mama w szlafroku kawe pije,ogólnie luz bluz a tu ksiedzu zajeżdza,ministranci się przebierają i puk puk ze ksiądz zaczyna kolęde o masakra ja raz dwa wskoczyłam w ciuchym,kołdre z pokoju rzuciłam do drugiego, obrus cały ściągnęłam i nowy dałam,mama herbatę zrobiła ubrała się -ok księdzu wchodzi dość dziwnie na mnie patrzy ja do lustrza -a tam najbardzie krótka mini sukienka jaką miała bo w piatek z chłopakiem byłam :D inna akcja-inny księdzu przyszedł ,ok modlitwa a tu takie cichutkie "pierd" od księdza strony ja hahahaha ale udaję powagę on buraka strzelił ministraci smieją ale wszyscy udają ok za chwilę głosniejsze "pierd" ok tez nic zaczna się gadka a ksiądz PIEEERD no to ja już do kuchni niby wodę zagotować i leje minstranci hahhahaahhaha. ksiądz się zmył po 3minutach. My śmiejemy w domu a tu znowu PIEERD-nasz stary pies wlazł pod sofkę obok stołu i pierdział a my byliśmy przekonani ze to ksiądz :D

Gość do 2 autentyków
to z psem powala

U mnie wyszedł ksiądz z 20 min. temu.Nie było tak strasznie,jak myślałam. Byłam sama z mamą.Był z 10 min,nie chciał wziąć kasy ale wziął bo na remont. Pogadał o wszystkim i o niczym.Ale o czym mieliśmy gadać-zna mnie dobrze,do kościoła chodzę.Luzik.Nie wiem po co się tak stresowałam.:-D

Gość nasz pleban
kasę woła tylko na konkretne wydatki i widać, że coś jest zrobione, sam też dużo robi własnoręcznie. mieszkam na wsi więc to nie jest tak, że wioskowy ksiądz tylko kasę goli z baranków. byłoby ok na tej wizytce gdyby się co rok nie pytał kiedy za maż wychodzę. nosz kurde kiedyś grzecznie odpowiem, że wolę dziewczynki ale ślubu mi nikt udzielić nie chce

my tez już po. wypił herbatkę, powiedział że dzieci fajne i że ministrantami będą, wziął kasę i poszedł.wizyta 10 minut a przygotowań pół dnia.

Oto główne prawdy wiary : srebro, złoto i dolary ;) Jak przeprowadziliśmy się kilka lat temu z mężem na nowo wybudowane osiedle, to po jakimś czasie z pobliskiej parafii przywędrował ministrant w celu spisu powszechnego nowych owieczek. Rozdawał każdemu ankietę, którą trzeba było przy nim wypełnić i oddać :O Ankieta wyglądała mniej więcej tak: -adres - ilość domowników i stopień pokrewieństwa a pod spodem mały kwadracik czy zawarto slub kościelny czy żyję się w konkubinacie :O - zawód każdego z domowników i UWAGA średni dochód na rodzinę :O - dalej już pytania zwiazane były z chodzeniem do kościoła, spowiedzią i itp. - na samym dole ankiety były znowu dwa kwadraty z wytłuszczonym tekstem: przyjmuję ksiedza i drugi nie przyjmuję Kuźwa, jak to zobaczyłam to szczęka opadła mi do podłogi i oczy wyszły na wierzch. Po krótkim szoku otrząsnęłam się napisałam adres i zaznaczyłam, ze nie przyjmuję ksiedza- całej ankiety nie wypełniłam, na co ministrant uprzejmie mnie poinformował iż nawet jak nie przyjmuję ksiedza to MUSZĘ to wypełnić bo ksiądz pustych ankiet nie przyjmuje :O powiedziałam, ze mnie to nie obchodzi co on przyjmuję i ja nic nie muszę... ja rozumiem wiele, ale po co księdzu moje dochody albo mój zawód tego juz nie jestem w stanie pojąć :O

Gość wibrator z drewna
nie dalbym ani grosza darmozjadowi!

Gość maciejkowa
Który moment jest najbardziej odpowiedni na to by dac księdzu kase ?? Wraz z księdzem przychodzą dwaj ministranci ile mam im dac kasy ?? bo nie mam za wiele :( W moim poprzednim miejscu zamieszkania zawsze przychodził też kościelny i pisał na drzwiach : K+M+B , tu nikt nie pisze :( Ksiądz przynosił kropidło a tu trzeba miec swoje . Na ostatniej kolędzie nie było mnie w domu a księdza wpuściła moja mama . kropidło i woda święcona czekały przygotowane a ksiądz zamiast poświęcic mieszkanie pokropił moją mamę .

Jebać ten durny zwyczaj... Ja od trzech lat w dniu kolędy wychodzę z domu i tyle ksiądz mnie widział. Wszystko to odkąd skrytykował mnie na kazaniu, po tym jak dzień wcześniej nie poszłam do spowiedzi przed mszą z okazji urodzin mojego chłopaka... Czujecie to? Poza tym mam dość umoralniania. Za każdym razem padają te same pytania: kiedy ostatnio byłam u spowiedzi, kiedy u komunii, kiedy na mszy... Wszystko chciałby wiedzieć. Poza tym jest niemiły i opryskliwy. A w sezonie kolęd co niedziele na mszy krytykuje ludzi, których odwiedził, wręcz naśmiewając się. W końcu powiedziałam sobie dość i po prostu tego dnia wychodzę z domu. Najbliższej kolędy być może w ogóle nie przyjmiemy, bo moja matka też ma dość tego księdza. A gadaniem ludzi nie ma się co przejmować. Zresztą co to za wizyta duszpasterska skoro robi się to przede wszystkim dla sąsiadów, żeby nie gadali, a nie dla siebie... Taka jest prawda. Wszystko to po to, żeby na drzwiach nie zabrakło aktualnej naklejki i "K+M+B" napisanego kredą na drzwiach. Taka nasza zafajdana, zaściankowa mentalność...

ja daje jak już wychodzą. Ministranta dałam 10 zł. U nas w parafii ksiądz zabiera dzieciom pieniądze i niby ze potem im wycieczkę za to funduje, więc dałam tylko 10 zł i ciasteczka. A literki na drzwiach to się na trzech króli pisze.

Gość wibrator z drewna
po stukroc sie zgadzam! ode mnie nigdy zaden klecha nie dostanie nawet zlamanego grosza! zarabiam niezle. niech sie oblize smakiem, bo oni na widok kasy orgazmu dostają bo poruchac sobie nie mogą...

Gość wibrator z drewna
"wkurzona poświątecznie", nie widzisz jak religia robi ci wode z mozgu? naprawde tego nie widzisz?

jaka religia? religia i wiara to jest to co mam w sercu. Cała reszta to taka grupa społeczna do której należę bo mnie kiedyś jeszcze jako niemowlaka zapisano i z lenistwa się z niej nie wypisuje. Rozróżniam te dwie sfery.

Gość mily_i_normalny_facet
to daj sobie spokoj z tzw. 'aktywnym uczeszczaniem' na msze itp. bo ksieza pieprza glupoty (99% z nich), zabraniaja seksu przed slubem itp. 'ciemnogrod'.

Gość wibrator z drewna
to dobrze ze rozrozniasz. wiec wal sasiadow, chuj ich to obchodzi czy przyjmujesz kleche czy nie.

Gość granatowe
no tak, ale oni maja kapowniki i wszystko tam notuja. pytaja sasiadów- zapisuja co kto powiedział, typu: młodzi mieszkaja, dzieci nie maja, bez slubu, wczxesniej ona mieszkała sama, kupiła mieszkanie 3 klata temu, 3 rok z rzedu nie przyjmuje koledy. prowadza to latami!!!

Gość granatowe
i potem jak juz idziesz cos załatwiac - wyciagaja kwity i robia problemy. a pytanie o zarobki, zawód itd to norma

tu Cie boli mala mi ;-) patriotyzm na odleglosc sie najwyrazniej odezwal ;-) "a guzik Cie ROR obchodzi, kto i ile daje?" - nie guzik tylko konkretne sumy mnie interesuja ;-) "najlepiej wypisz sie z KK- zaden problem, czemu tego nie zrobisz? bo by ludzie gadali? " - nie mierz wszystkich wlasna miarka ;-) naprawde nie wypada ;-) i kto Ci w ogole zasugerowal ze kiedys nalezalam do kosciola katolickiego ? ;-) to kosciol przyszedl do mnie w osobie sutannika - doslownie bo do domu i co gorsza nawet za najscie nie przeprosil ;-)widac taka kultura ;-) "wizyta duszpasterska to piekna polska tradycja i zawsze ja milo wspominałam, ciepło i serdecznie moze dlatego, ze zostalam wychowana w otwarciu na ludzi i goscinnosci" - no tak patriotyzm na odelglosc znowu ;-) "eby ksiadz polski przyszedł, pobłogosławił nas, porozmawial, zwlaszcza, ze sympatyczny sie wydaje i dam 20 funtów na kosciol, a co, zwlaszcza ze to kosciol na misji stać mnie" - to juz wiem ze Ty dajesz 20 funciakow - czyli chyba tyle ile sredni zestaw w macdonaldsei, co nie ?;-) a szkoda przeciez to taka ladna tradycja ponoc ;-)

Gość oj juz bez przesady
noo, zwlaszcza tymi 20 funtami przyszpanowalas, coz za bajonska suma, wielka pani emygrantko :D a dopiero co sie chwalilas na innym topiku, ze zarabiasz grube tysiace, a mezunio jeszcze wiecej :D oj, placzesz sie w zeznaniach, placzesz na potege, mi mala :D i zwykle jest tak, ze sie ostro udzielasz w pewnych dzialach (najpierw sluby, potem uczuciowy, tez na ciazach), dopoki nie pojawi sie ryzyko, ze Twoje klamstwa ktos powiaze w jedna calosc :D chyba nie wiedzie Ci sie az tak cudownie w zyciu, skoro musisz sobie rekompensowac szara rzeczywistosc koloryzowaniem na forum internetowym, bejbe :D

Gość oj juz bez przesady
noo, zwlaszcza tymi 20 funtami przyszpanowalas, coz za bajonska suma, wielka pani emygrantko :D a dopiero co sie chwalilas na innym topiku, ze zarabiasz grube tysiace, a mezunio jeszcze wiecej :D oj, placzesz sie w zeznaniach, placzesz na potege, mi mala :D i zwykle jest tak, ze sie ostro udzielasz w pewnych dzialach (najpierw sluby, potem uczuciowy, tez na ciazach), dopoki nie pojawi sie ryzyko, ze Twoje klamstwa ktos powiaze w jedna calosc :D chyba nie wiedzie Ci sie az tak cudownie w zyciu, skoro musisz sobie rekompensowac szara rzeczywistosc koloryzowaniem na forum internetowym, bejbe :D

Gość oj juz bez przesady

Gość oj juz bez przesady

Gość oj juz bez przesady