Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stoKOTECZKA

czy mówicie do swoich teściowych mamo

Polecane posty

Gość stoKOTECZKA

osobiscie nie przepadam za swoja tesciowa. z mezem jestesmy prawie rok mamy wspaniala 3miesieczna coreczke. od czasu przysiegi malzenskiej nie powiedzialam do tesciowej ani razu mamo. z opowiesci meza dopytuje ona dlaczego tak wlasnie jest. poki co maz mnie tlumaczy jednak boje sie ze w koncu sama sie mnie zapyta. nie mam pojecia co mam jej odpwiedziec....czy wy mwicie do swich tesciowych mamo? czy przyszlo wam to z trudem?

ja akurat żyję bez ślubu ale nawet jakbym wyszła za mąż to nie mówiłabym do obcej (bo to nie rodzina) kobiety MAMO. Matkę ma się jedną ta która wychowała i urodziła

ja do swojej mowie po imieniu, ale mowilam tak od samego poczatku z jej inicjatywy i po slubie pozostalam przy tym. mysle ze to zalezy od ukladow. jak zapyta to moze powiedz ze ciezko Ci jest przejsc na mamo ale ze moze kiedys bedziesz gotowa i wtedy zaczniesz. w ten sposob nic nie obiecujesz a na jakis czas nie bedzie sie czepiac.

ja do swojej mowie po imieniu, ale mowilam tak od samego poczatku z jej inicjatywy i po slubie pozostalam przy tym. mysle ze to zalezy od ukladow. jak zapyta to moze powiedz ze ciezko Ci jest przejsc na mamo ale ze moze kiedys bedziesz gotowa i wtedy zaczniesz. w ten sposob nic nie obiecujesz a na jakis czas nie bedzie sie czepiac.

Gość myślałam że net mi nawala
a to kafeteria robi psikusy z kilkoma wpisami... Sprawa indywidualna z tą teściową. Ja się obawiam, że jak juz padnie pierwsze MAMO, to nie będzie można wrócić do PANI. Dlatego lepiej nie przechodzić na MAMĘ i ĆÓRKĘ.

Gość ja nie mówię
bo jakoś ciężko mi tak - mamę mam jedną i nie bardzo przemawia do mnie idea mówienia tak do innej osoby, przy której zresztą nie czuję się swobodnie... A ona na domiar złego ostatnio przy stole wypaliła z pytaniem, czemu do nich nie mówię mamo i tato :o A mnie, zwykle jestem wygadana, zatkało i coś tam wymamrotałam, bo nie sądziłam, ze można tak bezpośrednio, przy ludziach wypalić z takim tekstem :o Na szczęście rzadko się spotykamy.

Gość xwqddd
niestety tak, mówię MAMO choć tego nie znoszę. Mamę mam jedną !! To tylko teściowa. Najchętniej mówiłabym jej Pani lub po imieniu gdyby się zgodziła :P No ale niestety ona jak tylko wyszłam za jej syna to mnie ciągle poprawiała z Pani na Mamo :O Niby z żartem ale jednak dosadnie... jesteśmy 5 lat małżeństwem więc już sie pogodziłam z tym MAmo :P

Gość bdbbfd
A ja się dziwię że dotąd moja teściowa nie zaproponowała mi zwracania się do siebie "mamo" czy chociaż po imieniu. A tymczasem może ona też się dziwi że ja tak nie mówię, skoro opisana teściowa żali się swojemu synowi. Ale czyż nie teściowa powinna zaproponować odpowiednią formę? W końcu jest osobą starszą, więc jej wypada pierwszej coś zaproponować. Póki co u nas jest tak że już urodziłam jej wnuczkę, kontakty mamy znakomite, a wciąż mówię do niej per pani. A ścisle co do tematu, to nie miałabym nic przeciwko mówieniu na teściową "mama". Dla rodzonej mamy mam bowiem zarezerwowane "mamusiu".

Gość teściwa powinna zaproponować
ale nie narzucić!

Gość grazynka -
Mowie "mamo" ale dojscie do tego zajelo mi 10 lat :-D No i tak jak bdbbfd do mojej mamy mam specjalna forme : "mamusku" :-)

Gość grazynka -
Mowie "mamo" ale dojscie do tego zajelo mi 10 lat :-D No i tak jak bdbbfd do mojej mamy mam specjalna forme : "mamusku" :-)

mówię "mamo". Z tego co pamiętam, to powiedziałam tuż po ślubie albo nawet w dzień ślubu. Dla mnie to oczywiste, że nie jest dla mnie kimś takim, jak moja własne mama, a ten zwrot to kwestia umowna, symboliczna. Nie przeszkadzają mi takie pierdoły. Podeszłam do tego bez większych emocji, tak jest przyjęte, więc niech tak będzie - taki był mój tok rozumowania, a wiem, że przy okazji teściowej było bardzo miło (i chyba nadal jest ;) )

ja do swojej nie mówię mamo raz chciałam powiedzieć ale mnie w gardle dusilo ,bo to dla mnie obca baba,poza tym jakoś za nią nie przepadam bo się do wszystkiego wtrąca i czepia czy ją kyoś prosi czy nie :{{

ja do swojej nie mówię mamo raz chciałam powiedzieć ale mnie w gardle dusilo ,bo to dla mnie obca baba,poza tym jakoś za nią nie przepadam bo się do wszystkiego wtrąca i czepia czy ją kyoś prosi czy nie :{{

Gość ccc - to dla mnie
jestem dokładnie dziś :) 4 lata po ślubie :) i mówię mamo ............. szczerze to ma swoje odchyły , ja swoje i jest OK . Powiem tyle jest lepsza niż moja matka - kobiet która mnie urodziła i na tym pozostała.

Gość gwiazdeczka555
Jestem 4 lata po slubie i mowie mamo, ale rzadko, najrzadziej jak sie da. Ale za kazdym razem gdy mowie do niej mamo, mysle sobie, ze taka z niej mama jak z piernika wiatrak, czyli zadna. Mame ma sie tylko jedna, a moja jest ukochana i najwspanialsza pod sloncem, a tesciowa ponizej normy.Jest to wredne, wscibskie i bezczelne babsko, ktore zyje na tym swiecie i truje zycie wszystkim.

Gość kwitnący tulipan
Jestem z mężem 11 lat po ślubie i w życiu nie powiem do teściowej mamo

Gość to nie te czasy

Uderza mnie też pewna wypowiedź a raczej dwie:1. obca kobieta - jaka obca? przecież to matka waszego męża czy partnera, to znaczy, że nie jest obca - nikt nie każe nikomu mwić mamo ale z tą obcością to przesada2. teściowa to nie rodzina.. kolejna osoba.. kiedyś moja teściowa usłyszała te słowa od swojego męża i cieżko było jej mówić o tym jak się poczuła - to tak, jakby tściowa powiedziała "e tam, synowa to nie rodzina, to takie coś, z czym trzeba żyć"... wiecie - otrzymujecie to w zamian, co same dajecie. Tyle.Teściowe są różne i zdaję sobie z tego sprawę ale powyższym nastawieniem samemu się prosi o obce traktowanie...

Gość ja 1987
ja do swojej mowie- ale troche trudno mi to przychodzi;p u nas zaczelo to sie na weselu kiedy sa podziekowania rodzica i orkiestra sama wprowadza ten zwyczaj... w formie podziekowania w sumie to niby nic ale jakos nam to tak po tym przyszlo... a jak zapomnialam sie na weselu i powidzialam pani to ona sie usmiechnela i ja sie poprawilam... moja tesciowa tez bywa upierdliwa ale to matka mojego meza :)

Gość a jakże
Zauważyłam, że synowe, które miały dobre i kochające matki, mają opory przed mówieniem do teściowej "mamo", a te które były przez własne matki źle traktowane szybciej przyjmują formę "mamo" do teściowej. Może coś w tym jest. Ale ja osobiście uważam, że takie rzeczy trzeba uzgodnić wczesniej i forma "po imieniu" wydaje mi się najbardziej właściwa. No, chyba, że teściowa to wyjatkowo nieprzystępna i oschła osoba. U nas jest "po imieniu". :)) zaraz po ślubie, przedtem było na "pani".

Gość sddgggg
a wasi mężowie jak mówią do waszych mam