Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama klaudii

chusta pomocy

Polecane posty

Gość mama klaudii

chustowe mamy pomóżcie moja córka ma 7, 5 mies. jest spora bo wazy 9 kg. i wysoka do tej pory nosiłam ja w nosidle na brzuch teraz chce kupić chustę i kompletnie nie wiem jaka tyle tego w necie ze pogubiłam sie czy lepsze sa wiązane czy jakies inne elastyczne czy tkane itd. podzielcie sie doświadczeniem i do jakiej wagi można dziecko nosić w takiej chuście ?

chusty są przystosowane nawet dla kilkulatków. ja mam chustę na kółkach i uważam ze jest super, koleżanka chwali sobie elastyczną. one chyba wszystkie są dobre. polecam stronę chusta.pl . tam mozna poczytać

Gość maja papaja
Chyba najwygodniejsza byłaby zwykła wiązana np. Red Castle, albo taka przez ramię jak Peanut Shell, bo metalowe kółko może nieraz przeszkadzać.

ja mam wiązaną. jest super! jak mały ma ochotę się poprzytulać, czytaj posiedzieć przytulonym do mnie przez pół dnia, to motam go i mogę sobie chodzić do woli. sprzątamy razem, gotujemy, chodzimy na spacerki :) jak był młodszy i czasami nie mógł zasnać to wystarczyło go zamotać w chuście i po 5 minutach spał. a i na wyjścia do sklepu obowiązkowa była chusta! nie wyobrażam sobie chodzić po markecie z dzieckiem w wózku! obecnie coraz rzadziej z niej korzystamy bo mały woli uczyć sie chodzić niż przytulać, ale czasem ma na to ochotę.

Gość mama klaudii
alonuszka a jak nosisz malucha to nie boli cie ramie ? czy czesto nosisz w tej chuście ? bo moja to spro czasu spedza właśnie w nosidle i tak sie obawialam że mi ramie ie wytrzyma a z drogiej strony przekonuje mnie to ze jest prosta w obsłudze

Gość maja papaja
W wiązanej ciężar jest proporcjonalnie rozłożony na oba ramiona.

Gość mama klaudii
no właśnie czytałam i to mnie przekonuje zwłaszcza że moja do kruszynek nie należy tylko nie wiem czy sobie dam rade z wiazaniem ... powiem szczeze ze nie kupiłam jak była młodsza bo bałam sie że źle zwiąże i wypadnie ( głupie wiem ) ale co poradzić ... teraz jestem niemal ze zmuszona , bo nosidło do 10 kg. jest

Gość mama klaudii
no właśnie czytałam i to mnie przekonuje zwłaszcza że moja do kruszynek nie należy tylko nie wiem czy sobie dam rade z wiazaniem ... powiem szczeze ze nie kupiłam jak była młodsza bo bałam sie że źle zwiąże i wypadnie ( głupie wiem ) ale co poradzić ... teraz jestem niemal ze zmuszona , bo nosidło do 10 kg. jest

Gość mama klaudii
a co myślicie o calara infant ?

Gość mama klaudii
mama papaja dzieki jak sie ogląda to łatwe sie wydaje .... cóż chyba kupie wiązaną no na jakąś sie musze zdecydowac

Czy używając takiej chusty można nie mieć wózka? Czy raczej wózek też jest nieodzowny? Pytam, bo 1 raz będę mamą ;)

Gość maja papaja
Można. Ale autofotelik jest nieodzowny jeśli zamierzasz jeździć z dzieckiem autem.

Gość mama klaudii
1 kaloria my do tej pory wózka uzywamy sporadycznie majac nosidło na brzuch wiec podejżewam ,że dałoby rade bez niego sie obejść i tak wszedzie małą nosze

Fotelik już kupiony. Ale brak konieczności kupowania wózka jest dla mnie kuszący, bo mieszkam na 4 piętrze w bloku, gdzie są po 3 mieszkania i nawet na klatce schodowej bym go nie mogła zostawiać.

Gość maja papaja
To nie kupuj. (Jeżeli natomiast masz możliwość wpięcia swojego fotelika do stelaża jakiejś pasującej lekkiej spacerówki parasolki, która mogłaby się przydać w przyszłości dla starszaka, to sobie taką zafunduj. Czasem może się przydać.)

jak sie dorze chuste rozłozy to ramie nie boli. nosze młodego w niej od malenkosci do teraz- a ma 13 miesiecy i nie narzekam. wiem ze bardziej popularne sa elastyczne. ja wolałam ta na kolkach bo: - bardziej moim zdaniem nadaje sie na lato- ma lepszy material- nie trzeba sie nia owijac dookola-jest iec przewiewniej -latwo ja zdjac i zalozyc wszedzie- odbywa sie to szybciej niz w elastyczne -w torbie zajmje mniej miejsca,jest lzejsza no i w ogóle bardziej pasowała mi wizualnie. ale uwazam ze elastyczna tez jest swietna. najchetniej kupilaym wszystkie rodzaje;)

Gość ja wiem ja wiem
kółkowa mimo wszystko nierównomiernie obciąza kręgosłup, konieczność częstej zmiany ramion. Lepsza jest na krótkie dystanse i dla lżejszych dzieci. Elastyczna z kolei najlepsza dla całkiem małych dzieci. Polecałabym wiązaną, cąłkeim przyzwoita i niedroga bedzie Nati i w zapasie kółkową lnianą, jakąś samoróbkę z allegro. Link nie działa oczywiście, ale na forum.gazeta.pl poszukaj forum kawałek szmaty -chusty ... http://forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html

Gość ja wiem ja wiem
na tym forum dowiedsz się najwięcej, ponadto mozesz tam poszukać czy w twoim mieście działą klub kangura, albo umówisz się po prostu an spotkanie z chustowymi mamami i obejrzysz różne chusty, przymierzysz, doradzą ci na pewno.

Gość a po co tym wieku chusta
a maluszkow rozumiem, ale teraz to maluch ma pełzać, raczkowac poznawac swiat.

Gość ja wiem ja wiem
jak chcesz szynko do skelpu wyskoczyc, jak maluch zabkuje albo choruje to jest to swietna sprawa. Nikt nie kaze dziecka non stop wiezic w chuscie

ja bardzo dużo chodzę z chustą i mi jest naprawdę wygodnie. ale każdy ma pewnie inne odczucia. a co do tego ze dzieciak ma pełzać- trudno zey pełzał na spacerze po betonie- szczególnie zimą. moje dziecku już trochę chodzi a i tak chusta jest niezbędna. z rocznym dzieckiem piechotą przemieszczam się po mieście w tępie ślimaka a nie zawsze mogę sobie na to pozwolić

Gość mama klaudii
dzieki za wypowiedzi coraz bardziej mi sie podoba to rozwiazanie ja wiem poszukam dzieki po co w ym wieku chusta bo moja to przylepa jakich mało .... pełza turla sie sama wstaje ale jest tez ciezka i nie daje rady jej na rekach wynosic .....poprostu mi omdlewaja... nieraz jest tak że wcale nie trzeba jej brac na ręce zwłaszcza w domu bo wszędzie sama dotrze ale zakupy , czy na lotnisko ( a czesto latamy) to koszmar w wózku nie usiedzi bo nie lubi a raczej nie położe jej na podłogę w sklepie aby swiat poznawała

ja kupiłam młodemu spacerówkę i stoi w kącie prawie jak nowa. nieznoszę wózków.a chusta to jest rewelacja:)

Gość a czy w lecie to nie jest
zbyt gorąco? zwłaszcza przy 30 paro stopniowym upale? dziecko by wtedy miało przewiewniej w wózku i mama chyba też bez chusty

w elastycznej faktycznie było mi dość ciepło. ta na kółkach jest lniena więc chłodniejsza

Gość Taka ja____
Prawda jest taka, że nosząc dziecko w obu tych chustach można się strasznie spocić, dlatego że dziecko grzeje cię swoim ciałem, kiedy tak siedzi przytulone do ciebie, więc tak czy inaczej zgrzejesz się nosząc je w gorące dni (nawet nie koniecznie w chustach czy nosidłach, a nawet zwyczajnie na rękach). :)

Gość Heh.
Prawda. :) Nosząc nawet noworodka lub maleńkie niemowlę latem w domu na rękach, można mieć wielką mokrą plamę z potu na t-shircie. :) To takie małe piecyki. ;)