Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

julietta20

Rady doświadczonych mam- podzielcie się radami.

Polecane posty

Witam wszystkie mamy! Mam 3 miesięzną córeczkę, i nie wiem czy właściwie podaję jej mleko. Jest karmiona sztucznie, mlekiem "Bebiko1". Je w bardzo różnych odstępach czasu, co mnie bardzo martwi, bo mleko które jej przygotowuje (120ml) wystarcza jej na bardzo krótko, 2godz czasami zdaża się, że na dłużej. W nocy gdy nakarmię ją przez sen około godz. 24 to wytrzymuje do 6-7 rano, ale tak jest tylko przez noc. Zastanawiam się czy nie podawać jej więcej mleka, czy może do mleka dodawać kaszki lub kleiku??? A kolejnym moim problemem jest to, że córce się ulewa. A wyczytałam, ze ulewanie jest spowodowane, zbyt dużą ilością wypitego mleka.I zauważyłam od jakiegoś czasu, że mała chciałaby wypijać więcej mleka niż 120ml. Więc sama nie wiem co mam robić. Jeśli coś wiecie ze swoich doświadczeń to poradźcie. pozdrawiam wszystkie mamy.

Gość Paula_27
spróbuj zagęścić kleikiem, wtedy powinna przestać ulewać. Jeśli to nie pomoże to idź do pediatry, przepisze odpowiednie mleko, bo najwyraźniej jest to niedojrzałośc ukł pokarmowego

Gość a co ty sie tak uparlas na te
120 ml??? Po prostu podawaj jej wiecej i karm ja w rownych odstepach czasu np. co 4 godziny. Widocznie ona wiecej potrzebuje!

julietta20 ile przybiera na wadze twoja coreczka w ciągu miesiaca. w nocy dobrze że tak ci ładnie śpi poprostu wie po co jest noc. a w dzień czy podajesz jej herbatke?

Gość bellusia
ja moją karmię czasem i co ,5 godziny, fakt, że piersią, ale też ma bardzoe nieregularne pory i długość karmienia (więc i ilośc wypitego mleka) a w nocy jak u Ciebie - regularnie śpi od ok. 22 do 5-6 rano bez karmienia, przybiera w normie i dużo rośnie na długość więc się nie martwię

Gość bellusia
miało być co nawet i co 1,5 godz

Gość ANITKA300
odstepy miedzy karmieniem powinny byc co 3 godz ewentualnie co 2,5 ale nie czesciej poniewaz mala bedzie miala problemy z brzuszkiem.powinnas ja przepajac herbatka 1,5 godz po karmieniu 30ml herbatki ale tez nie wiecej bo moze pozniej nie chciec mleka a w 3 mies nie mozna jeszcze mieszac kaszki z mlekiem bo kaszki sa dopiero po 4 mies

Gość ANITKA300
a na 3 miesiac zycia 120ml to wystarczy nie wiem jaka jest tabela karmienia w bebiko ale w nan1 tak wlasnie jest 150 dopiero od 4 mie.a jesli czesto ulewa to moze poprostu ma allergie na bialko tzn refluks zoladkowy warto skonsultowac sie z pediatra jesli tak jest to przepisze mieszanke mleko zastepcza

a co ty sie tak uparlas na te 120 ml??? Po prostu podawaj jej wiecej i karm ja w rownych odstepach czasu np. co 4 godziny. Widocznie ona wiecej potrzebuje! A z nowu jak zrobię jej więcej mleka to uleje jej się to ;(

malawronka julietta20 ile przybiera na wadze twoja coreczka w ciągu miesiaca. w nocy dobrze że tak ci ładnie śpi poprostu wie po co jest noc. a w dzień czy podajesz jej herbatke? Urodziła się z wagą 3860, a gdy miała 2 miesiące to ważyła równe 5kg. Lekarz i pielęgniarka powiedzieli, że za mało, ale będziemy obserwować bo 2 razy mi chorowała i dostała antybiotyk. A herbatką przepajm, ale raz dziennie, bo mała nie za bardzo chce je pić. A no właśnie co podawać do picia??? Ja podaję herbatki z Hipp rumianek i koperek włoski. Pediatra zalecił mi abym nie dosładzała, ale mala wogóle nie chce takiej pić. Więc troszkę dosładzam jej.

havanna co to znaczy że karmisz ją przez sen? Nie wyjmujesz z łóżeczka? Tak tzn, że ją nie wyjmuję z łóżeczka tylko podkładam poduszkę, tak aby mała leżała na półsiedząco, i jak ją nakarmię to kładę na boczek i podpieram poduszkami i obserwuję. Czy źle robię karmiąc małą jak śpi??? Jakbym ją wybudziła to by był problem z jej zaśnięciem.

Gość aniadaniela
nie dosładzaj tych herbat,boi cukier krystaliczny jest niezdrowy dla takiego dziecka, jeśli chodzi o karmienie, to kaszkę możesz dodawac dopiero po 4 miesiacu i wtedy juz powinna dlugo wytrzymac,nie martw sie tym ze tak czesto je, moje pierwsze dziecko tez tak mialo,z tym ze w nocy co dwie godziny chcial jesc

Gość aniadaniela
a jezeli chodzi o ilosc pokarmu to powinnas miec tabele ile podawac stosownie do wieku,nie panikuj:)

No właśnie zauważyłam, że jak dodałam do mleka 2 łyżeczki kleiku to mała miała problemy z brzuszkiem, czyli po prostu ją bolał, bo bardzo się prężyła i płakała:(((... Myślicie, że dziecko może jeść w nieregulalnych godzinach?? Bo moja teściowa zawsze krzyczy na mnie, że nie patrzę na godzinę jak karmię małą. a ja po prostu karmię małą gdy tego chce i potrzebuje. Mam ją karmić tak jak pisze na mleku co 3 godz. i tego się trzymać???

Gość aniadaniela
nie masz karmic dziecko wtedy gdy samo sie o jedzenie dopomina,nie sluchaj tesciowej, moim pediatra jest pani ordynator neonatologii ze szpitala i mi tak kazala wiec chyba kobieta wie co mowi:)

karm wtedy kiedy mała potrzebuje! tabelka na opakowaniu jest tylko orientacyjna, nie musisz sztywno się jej trzymać. mój synek był na piersi, ale też jadł bardzo często - do 4 miesiąca życia co 1,5 godziny, później co 2 godziny, dopiero ok 6 miesiaca zaczął jeść co 3 godziny. też strasznie ulewał, czasem wręcz chlustal pokarmem (skończył ok 10 miesiaca zycia), więc lekarka powiedziala zebym dawała mniej jeść ale częściej. poza tym spał i leżał w dzień na specjalnym klienie, bo jak leżał na płaskim to momentalnie był cały zalany. więc skoro ulewa to nie zwiększaj ilości mleka tylko daj częściej ale w mniejszych porcjach. i jeszcze jedno, jaką masz butelkę? może szmoczek z za dużą dziurką jest i łyka dużo powietrza i wtedy bardziej ulewa? u mnie synek po piersi ulewał strasznie, ale miałam dużo mleka, on jadł łapczywie, łykał powietrze. a jak jadł z butelki to nie ulewał tak strasznie, a tam miał malutką dziurkę. co do picia to spróbuj samą wodę podać, ewentualnie dosłodź glukozą. moze bardziej zamakuje niż herbatki. mój do tej pory rumiankowej nie przełknie :)

Butelkę ma antykolkową, ze smoczkiem 0+. Moja córka też je bardzo łapczywie. Ale spróbuję tak jak mówisz, będe jej dawała mniej mleka a częściej. Zobaczymy jak zareaguje na to. Dzięki wielkie wszystkim za dobre rady ;))

Witam! Byłam dzisiaj u pediatry z tym ulewaniem u mojej córki i dał mi skierowanie do "gastrologa dziecięcego". Powiedział, że dobrze by było jakby ją specjalista obejrzał. A teraz mam pytanie z innej beczki:0 Chodzi o karmienie. Jakie podawać posiłki dziecu? Tzn. z czego robić, jakie warzywa, owoce???

ale jest pewna roznica miedzy karmieniem bytla a piersia. Karmiac z butelki wiesz ile dziecko zjadlo. co do ml to kazde dziecko jest inne moja corka ma 3.5 miesiaca a szamie 150 niektore dzieci w tym wieku ledwo pija 100ml. Co do ulewania to tez mialam z tym probemy ale zaczelam zwracac uwage na to by dziecko pozadnie pobekalo po jedzeniu i odpoczelo przynajmniej 30 min zanim zacznie wywijac raczkami i nozkami. zaczelam takze uwazac by nie robic z dzieckiem energicznych ruchow zeby jej zoladka nie wytrzepalo no i pomoglo. problemy z ulewaniem sie skonczyly. a jesli chodzi o urozmaicenie diety to na sam poczatek marchewka, jabuszko, ziemniaczek moze byc tez dynia

Gość saleminka8
nie czytałam kilku wypowiedzi,bo mi sie nie chciało :P więc skrótem mój synek ma 8 tygodni i 5 dni na jeden posiłek wypija 120-150 i w dzień śpi po tym 2-3 godzinki,jeśli w dzień mniej dostanie to w nocy to "nadrabia" i budzi się częściej. Twoja córa ma już 3 miesiące,więc już zapewne rozpoznajesz kiedy jest głoddna (karmienie na żądanie) autorko przypatrz się ile wypija w dzień a potem ile wytrzymuje w nocy,jeśli w dzień wypija dużp po tym jak w nocy dużo prześpi-to znaczy,ze nadrabia głód jak mój ;) i norma by była taka sam jak i u innych dzieci,chociaż mój ją przebija :P i jest w górnych granicach centy :) hehe obecnie ponad 7kg :) Kuba gdy ostatnio przespał 6 godzin to pierwszy posiłek jaki wypił to był 150ml i 30ml herbatki z kopru włoskiego ;) Ja bym się cieszyła gdyby tyle mi spał a w dzień tyle pił :P widać,że twoja córa jest już "ustawiona na dzień" mój też,bo w nocy na ogół to 2 karmienia lub 3

Gość saleminka8
zapomniałam,mój też jest na bebiko1 :)

Już od 3 tyg moja córka jest na preparacie mlekozastępczym "BEBILON PEPTI 1". Czy zanjdzie się jakaś osoba, która podaje to mleko swojemu maleństwu???? Dostaliśmy to mleko, ponieważ mojej córce bardzo się ulewalo, co spowodowało jej anemię. Teraz jest znaczna poprawa, bo prawie wogóle jej się nie ulewa, zdaża się, ale bardzo rzadko. Czy mogę swojemu dziecku rozszerzać dietę jeśli ma ponad 4 miesiące i jest na Bebilon Pepti? Jeśli tak to co jej podawać do jedzenia ( z jakich warzyw i owoców)? I czy mogę zagęścić to mleko kleikiem ryżowym? Chciałabym zaznaczyć, że moja córka nie ma skazy białkowej!!!