Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AAAAA1980

Pytam doświadczonych MAM - czy to wszystko jest rzeczywiście potrzebne???

Polecane posty

Czy to wszystko jest naprawde potrzebne w takiej ilości itp czy coś byście zredukowały??? Poród 30 maj 2010. Wyprawka dla noworodka UBRANKA - śpioszki 4–7 szt. - body z krótkim rękawem 7–10 szt. - body z długim rękawem 7–10 szt. - kaftaniki 3–6 szt. - pajacyki 5 szt. - sweterki, polar 1–3 szt. - czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana) - skarpetki 5 par - cienkie rękawiczki 2 pary - śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące) HIGIENA - mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem) - krem przeciw odparzeniom - oliwka - chusteczki pielęgnacyjne - paczka pieluch New born - szczoteczka do włosów - gumowa gruszka lub aspirator do noska - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami - patyczki higieniczne - wyjałowione gaziki oraz waciki - pieluchy tetrowe 10 szt. - ręczniki kąpielowe 2 szt. - termometr do mierzenia temperatury wody - wanienka - przewijak - proszek do prania niemowlęcych ubranek - spirytus do przemywania pępka - sól fizjologiczna SEN - łóżeczko - materacyk - ceratka pod prześcieradło - pościel 2 komplety - kołderka - cienki kocyk 2 szt. - grubszy kocyk - rożek 2 szt. SPACER - wózek - śpiwór do wózka - torba na akcesoria małego podróżnika - osłona przeciwdeszczowa - fotelik do przewożenia malucha autem ŻYWIENIE Do karmienia piersią: - wkładki ochronne do biustonosza - laktator Do karmienia butelką: - butelka 125 ml 3 szt. - butelka 250 ml 3 szt. - smoczki pasujące do butelek - szczoteczka do mycia - podgrzewacz do butelek - termoopakowanie do butelek

Gość jesli chodzi o ......
- gumowa gruszka lub aspirator do noska zdecydowanie aspirator np. Nosefrida lub taki aspirator ( odkurzacz w 1 sek usuwa nadmiar wydzieliny jak dziecko ma katar ) gumowej gruszki nie kupuj - szkoda pieniedzy bo ciezko za pomoca niej usunac wydziline z nosa ( testowalam i poszla do kosza ) z nosefridy jestem bardzo zadowolona

z ubranek mialam o polowemniej na poczatek i starczylo.pralam codziennie. higiena wszystko potrzebne plus sol morska do noska, sopelek lub otrivin aspirator do nosa, szampon do wloskow, puder, sudokrem, bepanthen na poranione brodawki, przewijaka nie mialam, termometr tez mi jest zbedny choc mam, . sen ceratka zbedna bo pampersy sa ok, reszta konieczna. zreszta kazda mama wie swoje z doswiadczenia. po kilku miesiacach okazuje sie ze wiele rzeczy jest zbednych.

ŻYWIENIE Do karmienia piersią: - wkładki ochronne do biustonosza - tak - laktator ( nie uzywalam , uwzam ze jest zbyteczny , kupilam lezal w kącie ) Do karmienia butelką: - butelka 125 ml 3 szt. ( ja kupilam od razu 3 wieksze ale szklane - sluzyly mi az rok pozniej dziecko jadlo łyzeczka lub kubka niekapka ) - butelka 250 ml 3 szt. - smoczki pasujące do butelek - szczoteczka do mycia - podgrzewacz do butelek nie mialam - wystarczy podgrzac wode lub wode w butelce w mikrofali - termoopakowanie do butelek - nie mialam

do kapieli kup 2 w 1 czyli szampon i zel do kąpieli np. bobini lub nivea kup koniecznie termometr do mierzenia temeratury dziecka jakby dostalo goraczki - najlepszy taki co mierzy na czole lub w uchu ( pomiar szybki )

termometr do mierzenia temperatury wody zbedny , ja zawsze sprawdzalam wode łokciem

ubranek dosc duzo..mozesz miec mniej i tak bedziesz musiała prac na bierzaco..ja sobie radze bez przewijaka..rozka..termoopakowania do butelek..aha i butelki mam dwie..a reszta raczej ci sie przyda. redziłabym jescze kupic sobie biustonosz dla karmiacych chyba ze chcesz karmic od razu z butelki. Zacznij juz sobie powoli kompletowac rzeczy bo jesli bys chciała kupic to wszystko naraz musisz miec w portfelu niezła sumke;-) ja sie juz przekonałam ze dziecko to taki mały mercedesik;-)

- skarpetki 5 par - cienkie rękawiczki 2 pary skarpetki tak ale po co rekawiczki w lato ? urodzilam corcie w czerwcu i zadnych rekawiczek jej nie zakladalam w lato - zalozylam jej chyba pod koniec pazdzierniaka jak bylo zimno

mi się nie przydały kaftaniki. Na początku tak, ale jak mała miała tydzień - już nie. Dla większości dzieci zalecane jest podwójne pieluchowanie - wtedy tylko body :) Do noska spray musowo, bo łatwiej czyścić - ja pryskam, a chwilę później wyciągam gruszką :) Oliwka - tylko na ciemieniuchę ok. 3 miesiąca, mydełko - zbędne, używa się płynu (przeważnie), spirytus do pępka - mi dali receptę na jakiś specyfik, po co ceratka ? - dziecko jest w pampersie, po co śpiwór do wózka? - toż późna wiosna będzie, do karmienia butlą - parę sztuk butelek - prawda... bo nic innego się nie robi tylko butle gotuje :) Przydają się flanelki - do położenia na kocyk - dziecko ulewa itp., do przykrycia latem. Rożki - jeden może być zamiast kołderki na wyjazdy, ewentualnie przydaje się na początku, gdy strach przed wzięciem maluszka jest ogromny. Gaziki i waciki - nie potrzebne, sprawniej czyści się patyczkami pępuszek, termometr do wody - na samym początku się tylko przydaje, krem na odparzenia - w szpitalu dają takie zestawy dla dziecka (od Pampersa np.). Ja dostałam mnóstwo kremików itp. Przewijak - jak najbardziej. Do przewijania są podkłady w Rossmanie - takie jednorazowe :) Polecam. Dobre nawet na wyjazdy. Pajacyki - dobre do spania, pod spód body z krótkim rękawkiem, i super :) Skarpetki - dopiero później, na początku ewentualnie po to, by nóżki ze śpioszków nie uciekały :)

Gość bla alalalala
takie cienkie rekawiczki zeby sie dziecko nie drapalo....

też rodziłam w maju. Co do gruszki to się zgadzam - zbędny wydatek lepiej kupić aspirator. Jeśli chodzi o ubrania to się ne wypowiadam, bo miałam dużo dużo więcej. Termometr do mierzenia temp wody - też nie mam, bo mam termometr w wanience taki naklejany. Ale przyda się zwykły termometr do mierzenia temperatury ciała. Z przewijaka nie korzystałam w ogóle - wolałam przewijać na łóżku. Oliwki też nie używałam - lepiej jakiś balsam do ciała. Ceraty pod prześcieradło nie mam do teraz i dziecko mi jeszcze nigdy nie przesikało materacu. Pościel - mam 1 komplet. Poduszki nie używam jeszcze, a kołdra poszła w ruch dopiero w październiku, wcześniej było za ciepło by przykrywać, zwłaszcza latem. Wydaje mi się , ze tych koców i rożków masz dość sporo... Butelki myslę, że spokojnie starczyłyby po 2 gdybyś karmiła sztucznie, a jak piersią to 1. Zresztą tego nie kupuj teraz, bo nie wiadomo jak będziesz karmić, zwalszcza laktatora, bo to jednak wydatek. Podgrzewacza i termoopakowania nie miałam. Wodę letnią mam zawsze w termosie.

rękawiczki - chyba nie drapki. :) Przydają się, bo dziecko ma długie paznokcie, a przez pierwszy tydzień nie powinno się ich obcinać, bo można uszkodzić płytkę. Moja była wiecznie podrapana, gdy ich nie założyłam. :) Termoopakowanie - chyba tak. Na początkowe spacery, gdy będziesz mama butelkową. Nie wiadomo kiedy dzidziuś zgłodnieje, i zacznie płakać .. a do domu daleko :)

wystarczy dziecku obciac paznokcie - ja obcielam mojej corci nastepnego dnia po urodzeniu ( bo miala bardzo dlugie )

ja obcielam i nie uszkodzilam dziecku paznokci - jak sie to zrobi delikatnie nie trzeba sie nieczego obawiac

rękawiczki to chyba o "łapki niedrapki" chodzi, nie miałam, zakładałam skarpetki na dłonie ;)nie miałam tylu butelek, 2 w zupełności wystarczyły, jeśli patyczki to tylko te, z grubszą końcówką, cleanic ma takie, czapki zbędne, jedna wystarczy na spacery, w domu nie zakładałam, śpiwora nie miałam, kocyk i rożek wystarczyły, gaziki ze spirytusem są fajne do pępka, a płatki to tylko te duże dzidziuś, najlepsze, termometr do wody zbędny, ceratka zbędna, podgrzewacz do butelek zbędny, termoopakowanie również zbędne... to tak z mojego doświadczenia ;)

Dziekuje slicznie za porady. Mysle ze poprawie tą liste wg Waszych wskazówek. :):):) Jeszcze nie wiem jaka bedzie plec, wiec musze sie wstrzymac z kupowaniem ciuszków :)

a co ubranek - ja kupowałam wszystko w 62 rozmiarze. parę sztuk miałam w 56. No i potem latałam po porodzie do sklepu po 50 czy 52 (nie pamiętam) rozmiar, bo dzidzia przez pierwsze tygodnie jak sierota w za dużych ubrankach musiała by chodzić (a miała 54 długości, wiec chyba średnio).

Jestem mamą 6,5 miesięcznego Michałka, rodziłam w czerwcu 2009 i moim zdaniem: UBRANKA - śpioszki 4–7 szt. - ja nie miałam wcale - body z krótkim rękawem 7–10 szt. - miałam ok 17 sztuk - body z długim rękawem 7–10 szt. - nie miałam wcale - kaftaniki 3–6 szt. - nie miałam wcale - pajacyki 5 szt. - miałam ok 12 sztuk - sweterki, polar 1–3 szt. - miałam kilka sztuk korzystałam z jednej - czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana) - kożystałam tylko z jednej na spacerki cienkiej bawełnianej bez sznureczków - skarpetki 5 par - 2 pary wystarczy - cienkie rękawiczki 2 pary - niedrapki, korzystałam tylko w szpitalu z 1 pary - śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące) - bez kaptura, używłam 2 na zmiane HIGIENA - mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem) - miałam zwykłe bambino użyte ppierwszy raz w 5 tym tygodniu życia dziecka, wczesniej tylko woda - krem przeciw odparzeniom - 1 sztuka u mnie akurat bepanthen sie sprawdził choc bardziej do piersi niz pupy bo odpażen nie było - oliwka - nie używałam - chusteczki pielęgnacyjne - nie używałam po wyjsciu ze szpitala, wolałam wate i wode, chusteczki od 4 tego miesiaca dopiero - paczka pieluch New born - nawet 2 - 3 po co biegac po sklepach potem - szczoteczka do włosów - 1 z naturalnego włosia, drewniana - gumowa gruszka lub aspirator do noska - pewnie sie przyda ja nie używałam - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami - małe ale zywkłe te zaokraglone są beznadziejne - patyczki higieniczne - tak takie dla niemowląt specjalne - wyjałowione gaziki oraz waciki - zwykłe waciki miałam tylko - pieluchy tetrowe 10 szt. - ja mam 21 sztuk, wszystkie w obiegu, najlepeij kupic kolorowe bo od witaminek brudzą i jak wietrzysz dzidzi pupę to lubi zrobic kupkę a wtedy białe trudno doprac - ręczniki kąpielowe 2 szt. - u mnie podobnie - termometr do mierzenia temperatury wody - nie mam a szkoda - wanienka - tak najlepiej najzwyklejsza taka większa bez lezaczków cudaczków - przewijak - nie miałam, młody miał swoją wieką ławę na niej gruby koc i podkłady pampersa do przewijania - proszek do prania niemowlęcych ubranek - tak - spirytus do przemywania pępka - nie miałam nie przemywałam pępka niczym, starałam sie nei moczyc go podczas kapieli, odpadł pieknie po 7 miu dniach - sól fizjologiczna - nie miałam SEN - łóżeczko - służyło jako składowisko wyprasowanych ciuszków i pieluch, młody spał w koszyczku do 3 miesiaca, teraz spi w łóżeczku - materacyk - tak, twardy - ceratka pod prześcieradło - mam ale jeszcze sie nie przydała - pościel 2 komplety - tylko 2 przescieradełka frotowe z gumką, żadnych poduszek, kołeek (poczytaj o śmierci łóżeczkowej) - kołderka - jak wyżej - cienki kocyk 2 szt. - tak - grubszy kocyk - tak - rożek 2 szt. - 1 sztukaa służy jako podkład do wuzeczka, jako rozek kompletnie sie nie sprawdził SPACER - wózek - tak, głeboki, duży z gondolą, żeby maluszek jak najdłużej mieścił się zimą w wózku bo tez będzie juz spory w chłodne miesiące - śpiwór do wózka - nie mam - torba na akcesoria małego podróżnika - przydatna - osłona przeciwdeszczowa - bardzo przydatna - fotelik do przewożenia malucha autem - bardzo, bardzo przydatny, mój kocha swój foteliki lubi byc w nim bujany nawet teraz do snu, sugeruję taki od 0-13 kg ŻYWIENIE Do karmienia piersią: - wkładki ochronne do biustonosza - tak - laktator - tak dodała bym biustonosze do karmienia piersią ok 4 sztuki Do karmienia butelką: - butelka 125 ml 3 szt. - nie miałam - butelka 250 ml 3 szt. - nie miałam - smoczki pasujące do butelek -nie miałam - szczoteczka do mycia - nie miałam - podgrzewacz do butelek - tak - termoopakowanie do butelek - tak nastawiłam się na karmienie piersia i tak było, miałam buteleczkę z laktatora i w niej podawałam herbatkę małemu co dokupic: termometr do ucha nianię jeśli masz duzy domek termometr do pokoju ja korzystłam z filtra brita do herbatek dla małego płatki kosmetyczne - wygodne do mycia pupki w sumie u mnie tyle, ale każda mama kupije wyprawkę pod siebie i swoje upodobania więc i tak zapewne kupisz milion niepotrzebnych rzeczy (jak każda z nas :) ) powodzenia

Gość jednej rzeczy brakuje
Tablicy rejestracyjnej do wozka, inaczej siara sie pokazac na miescie ;)

Gość wyprawka
Jestem mama ponad polrocznego szkraba i z tej listy to kupiłabym te rzeczy: Wyprawka dla noworodka UBRANKA - body z krótkim rękawem 7–10 szt. (rozmiar 0-3 i polecam bodziaki np. firmy Early days) - jak jest gorąco to body wystarczy - pajacyki 7 szt (z tym że rozmiar 56 max. 2 szt a reszta to 62 lub najlepiej kupić rozmiar 0-3 z zagranicznych firm na allegro bo sa dużo lepszej jakości) Pajacyki sa najlepsze i najwygodniejsze rozpinane na całej długości i najczesciej w nich dziecko jest bo w ciagu dnia i w nocy tez w nich spi w śpiworku. Tego troche wychodzi chyba ze będziesz prac codziennie co powiedzmy jest dosc uciążliwe zaraz po porodzie :) - czapeczki (2 cienkie bawełniane zakładane) My w ogóle nie nosiliśmy czapeczki az do zimy :) - skarpetki - jak dla mnie zbedne bo albo była w body samym z golymi nogami albo w pajacyku - śpiworki ale ze 2 szt do spania lekkie HIGIENA - do mycia polecam emulsje i szampon firmy Emolium oraz krem z tej samej serii - nie sa drogie a bardzo wydajne i na bank nie uczulą jak reszta syfu - chusteczki pielęgnacyjne (b. dobre sa huggies pure) - paczka pieluch New born - szczoteczka do włosów - aspirator do noska - ale to mozna zawsze kupić w aptece. U nas frida i katarek do odkurzacza sie sprawdziły. - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami - patyczki higieniczne - one sie sprawdzaja najlepiej nie tylko do małzowin usznych ale i do pępka zamiast gazików - pieluchy tetrowe 10 szt. - ręczniki kąpielowe 2 szt. - termometr do mierzenia temperatury wody - wanienka (polecam stojak pod nią - ulga dla kręgosłupa ogromna) - przewijak - najwygodniej taki na komodę bo wtedy masz wszytsko pod ręką - proszek do prania niemowlęcych ubranek (jelp lub lovella) - spirytus do przemywania pępka (my używaliśmy tego ponad 90%) - sól fizjologiczna - nam sie nie przydała SEN - łóżeczko - materacyk - ceratka pod prześcieradło (przydaje sie bo czasem pampers zostaje przesikany albo rzadka kupka wypływa) - pościel 2 komplety (wystarczą 2 prześcieradła i śpiworek) - kocyk polarkowy 2 szt. - rożek 2 szt. - my nie mieliśmy i nie był potrzebny - duzo wygdniejsze były spiworki do spania i do dzis w nich spi. SPACER - wózek - śpiwór do wózka (na zime i lepiej kupic jak bedzie potrzebny) W lecie w wózku moja leżała tylko w bodziaku - torba na akcesoria małego podróżnika (wystarczy duza torebka :) - osłona przeciwdeszczowa - fotelik do przewożenia malucha autem ŻYWIENIE Do karmienia piersią: - wkładki ochronne do biustonosza - laktator (mi juz w spzitalu bardzo się przydał - polecam - medela swing pozwoliła mi odciagać pokarm rewelacyjnie) Do karmienia butelką: - butelka 125 ml - wystrczą 2 na poczatek spokojnie - smoczki pasujące do butelek - szczoteczka do mycia - podgrzewacz do butelek - nie miałam - w lecie dawałam mleko w temp pokojowej lub z piersi prosto :) - termoopakowanie do butelek - w lecie zbędne

Gość ANITKA300
radze raczej nie kupowac gruszki tylko ten aspirator bo gruszka tylko podraznisz blonki i bedzie jeszcze wiecej wydzieliny przewijaka tez nie mialam bo albo przewijalam w lozeczku albo na kanapie.termometr tez jest zbedny.a skoro w maju masz zamiar rodzic wiec polecam bardziej krotki rekaw moze kilka body z dluzszym a bluza napewno wystarczy ci 1 i gruby kocyk na lato tez jest zbedny.bardziej proponowala bym ci wiecej tetrowek kupic bo czasami moze byc awaria a to ci sie przyda tez pozniej.jesli chodzi o krem do pupy to polecam bepanten

Gość mummy3
też mam termin porodu na 30 maja:) to już będzie moje trzecie dziecko i z tego co przeczytałam to uważam że nie wszystko zaraz po urodzeniu dziecka będzie ci potrzebne ale zgodzę się na pewno że zbędnym wydatkiem będzie gruszka a aspirator to jest to. oba produkty przetestowałam.

Gość ja to mam fajnie
A JA URODZILAM CHLOPCZYCZKA 30 MAJA:-) ŚLICZNA DATA:-) I POWODZENIA DZIEWCZYNY:-)

Gość nununu
moim zdanie zbyteczne: -spioszki -kaftaniki -rekawiczki(mozna uzyc skarpetek) -mydelko,oliwka(wystarczy dobry plyn do kapieli) -gumowa gruszka) -patyczki higieniczne(mozna uzyc gazik) -spirytus(wystarczy ,ze nie bedziesz zamaczala kikut sam odpadnie po kilku dniach) -ceratka -kolderka -rozek

Gość Eero
UBRANKA - śpioszki 4–7 szt. (4, MOGĄ BYĆ TEZ SZWEDZKIE SPODENKI BEZ GUMY W PASIE http://files.hm.com/media/products/805/DXL805_74130_94020_99_9999.jpg) - body z krótkim rękawem 7–10 szt. (NIE) - body z długim rękawem 7–10 szt. (4, NAJLEPIEJ KOPERTOWE) - kaftaniki 3–6 szt. (NIE) - pajacyki 5 szt. (2-4) - sweterki, polar 1–3 szt. (NIE) - czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana) (2 CIENKIE) - skarpetki 5 par (4, NAJLEPIEJ Z PORZĄDNYM WYKOŃCZENIEM ZA KOSTKĘ, ŻEBY SIĘ NIE ŚCIĄGAŁY http://files.hm.com/media/products/805/DXL805_74110_55003_34_0302.jpg) - cienkie rękawiczki 2 pary (1 LUB SKARPETY NA DŁONIE) - śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące) (TAK ALE CIENKI) HIGIENA - mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem) (TAK) - krem przeciw odparzeniom (TAK) - oliwka (TAK) - chusteczki pielęgnacyjne (TAK) - paczka pieluch New born (TAK) - szczoteczka do włosów (NIEKONIECZNIE) - gumowa gruszka lub aspirator do noska (ASPIRATOR) - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami (TAK) - patyczki higieniczne (TAK ALE TAKIE DLA NIEMOWLĄT) - wyjałowione gaziki oraz waciki (ZWYKLE GRUBE PŁATKI KOSMETYCZNE) - pieluchy tetrowe 10 szt. (4, MOGĄ BYĆ TEŻ FLANELOWE) - ręczniki kąpielowe 2 szt. (NIE, WYSTARCZY WASZ DOROSŁY) - termometr do mierzenia temperatury wody (RACZEJ NA POCZĄTEK TAK) - wanienka (NIEKONIECZNIE) - przewijak (TAK ALE MOŻNA GO I NIE KUPOWAĆ) - proszek do prania niemowlęcych ubranek (NIE, ZWYKŁY DROŻSZY TO JEDNO I TO SAMO) - spirytus do przemywania pępka (NIE, LEPIEJ NICZYM NIE PRZEMYWAĆ, A ŚWIEŻO PO ODCIĘCIU UŻYĆ JEDNORAZOWEGO GAZIKA DO DEZYNFEKCJI NP. LEKO) - sól fizjologiczna (WODA PRZEGOTOWANA) SEN - łóżeczko (TAK) - materacyk (TAK) - ceratka pod prześcieradło (TAK ALE MOŻE BYĆ I ZWYKŁA FOLIA) - pościel 2 komplety (NIE) - kołderka (NIE) - cienki kocyk 2 szt. (1, OSTATECZNIE 2) - grubszy kocyk (TAK) - rożek 2 szt. (NIE, WYSTARCZY ZAWIJAĆ DZIECKO W KOCYK) SPACER - wózek (TAK) - śpiwór do wózka (PÓŹNIEJ DO SPACERÓWKI DLA WIĘKSZEGO DZIECKA) - torba na akcesoria małego podróżnika (NIE LUB NIEKONIECZNIE, WYSTARCZY JEDNA Z WIĘKSZYCH, KTÓRE MACIE W DOMU) - osłona przeciwdeszczowa (TAK) - fotelik do przewożenia malucha autem (TAK) ŻYWIENIE Do karmienia piersią: - wkładki ochronne do biustonosza (TAK) - laktator (NIE, MOŻNE UDA SIĘ WYPOŻYCZYĆ ALBO OKAŻE SIĘ ZBĘDNY) Do karmienia butelką: - butelka 125 ml 3 szt. (1 JAK KARMISZ PIERSIĄ, 2 JAK BUTLĄ) - butelka 250 ml 3 szt. (1, ALE TO PÓŹNIEJ) - smoczki pasujące do butelek (TAK) - szczoteczka do mycia (TAK) - podgrzewacz do butelek (NIEKONIECZNIE) - termoopakowanie do butelek (TAK, ALE TO SIĘ PRZYDAJE TYLKO W PODROŻY)

Gość mama klaudii
ja mam córe z maja jak chcesz zaoszczędzić to jest tu sporo zeczy bez których idzie sie obejsc a są dośc drogie nie wiem czemu wszedzie gdzie czytam sa 2 komplety pościeli ja kupiłam i oba leza pod łóżkiem a mała na prześcieradełku spi w śpiworku Wyprawka dla noworodka UBRANKA - śpioszki 4–7 szt. - --- nie używałam tylko spodenki i pajace rodzisz w maju wiec dziecko i tak bedzie wiecej w body lub rampersie - body z krótkim rękawem 7–10 szt.-- ok ale moze byc wiecej - body z długim rękawem 7–10 szt.--- na maj z 3 - kaftaniki 3–6 szt.---- żaden - pajacyki 5 szt.-- ok ale moze byc wiecej - sweterki, polar 1–3 szt.--- 1 a i tak uzyty tylko 2 razy - czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana) -----mialam 1 tylko ppo oliwkowaniu bo na spacer nie zakładalam - skarpetki 5 par - cienkie rękawiczki 2 pary --- 1 ale śmiało możesz uzyc skarpetek - śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące) ---niepotrzeba HIGIENA - mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem) --- jak chcesz to zwykłe bambino bedzie ok - krem przeciw odparzeniom - oliwka ---dużo dzieci ma uczulenie od czasu do czasu zwykła oliwa z oliwek do wody podczas kapieli - chusteczki pielęgnacyjne ---- waciki + woda - paczka pieluch New born - szczoteczka do włosów - gumowa gruszka lub aspirator do noska - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami - patyczki higieniczne - wyjałowione gaziki oraz waciki - pieluchy tetrowe 10 szt. - ręczniki kąpielowe 2 szt.---- możesz używac zwykłego ręcznika nie spejalnie dla niemowlat bo te nie dosc ze drogie to na 2 -3 mies. starczają - termometr do mierzenia temperatury wody- niepotrzebny - wanienka - przewijak--- jak cos zawsze mozesz uzyc łóżka lub w łóżeczku pzrwijać - proszek do prania niemowlęcych ubranek - ja miałam zwykły zresztą chyba tylko w pl są specjalne proszki - spirytus do przemywania pępka -- mi nie kazali ruszac ale w polsce soie przemywa - sól fizjologiczna SEN - łóżeczko - materacyk - ceratka pod prześcieradło ? - pościel 2 komplety prześcieradełka 2 i starczy zamiast tego śpiworek - kołderka -- nie i tak przykrywsz powyzej roku - cienki kocyk 2 szt.- 1 starczy - grubszy kocyk 1 - rożek 2 szt. -- w ogóle niepotrzebny dziecko możesz zawinąć w kocyk w nalesniczek SPACER - wózek - śpiwór do wózka -- na lato? - torba na akcesoria małego podróżnika - osłona przeciwdeszczowa - fotelik do przewożenia malucha autem ŻYWIENIE Do karmienia piersią: - wkładki ochronne do biustonosza - laktator -- nie zawsze sie pzrydaje poczekaj az urodzisz Do karmienia butelką: - butelka 125 ml 3 szt. ---1 - butelka 250 ml 3 szt.---1 - smoczki pasujące do butelek - szczoteczka do mycia - podgrzewacz do butelek -- jak chcesz oszczedzic starczy garnek z ciepłą wodą - termoopakowanie do butelek --- na spacer sie pzryda tylko jak kakarmisz sztuczniekarmisz butlą

Gość czerwcowa coreczka
ja ur w czerwcu i to moja lista po korekcie Wyprawka dla noworodka UBRANKA - śpioszki 4–7 szt. - w rzmiarze 56 mialam raptem 3pary z ktorych wyrosla po miesiacu nastepne 3 nosila juz 62 i miala 7par - body z krótkim rękawem 7–10 szt. - w .56 5par w 62 8 - body z długim rękawem 7–10 szt. - 56 - 5par 62 - 7 - kaftaniki 3–6 szt. - 56 wystarczyly mi 3szt 62 -nie uzywalam b nie lubialam wolalam bluzeczki z krótkim rękawkiem ok 10szt - pajacyki 5 szt. - 56 - 4pary 62 - 4 - sweterki, polar 1–3 szt. - czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana) - skarpetki 5 par - cienkie rękawiczki 2 pary - moja ściagała niedrapki więc użwałam skarpetek i to tylko przez 2tyg - śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące) - kupowalam dopiero w październiku jak zrobiło się chłodno, na lato nie ma sensu a do zimy dziecko urośnie kupila, jeszcze krotkie spodenki 3szt i dlugie 2szt d tego 3 sukienki -r. 62 HIGIENA - mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem)- uzywalam babydream z rosmanna teraz myje mydelkiem bambino - krem przeciw odparzeniom - oliwka - chusteczki pielęgnacyjne - przeszlam na waciki chigieniczne z woda i mydelkiem - paczka pieluch New born - szczoteczka do włosów - gumowa gruszka lub aspirator do noska - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami - patyczki higieniczne - wyjałowione gaziki oraz waciki - pieluchy tetrowe 10 szt. - ręczniki kąpielowe 2 szt. - nie kupowalam specjalnie dla dziecka swoje dobre wypralam tylko w proszku dla dzieci - termometr do mierzenia temperatury wody - temp wody sprawdzalam lokciem - wanienka - uzywalam siedzonka foczki w wanience mylo mi sie niewygodnie - przewijak - przewijalam na lozku, przewijak stoi w koncie nowy - proszek do prania niemowlęcych ubranek - uzywam dzidziusia - spirytus do przemywania pępka - uzywalam wacikow nasaczonych spirytusem - sól fizjologiczna - nie uzywam SEN - łóżeczko - materacyk - ceratka pod prześcieradło - nie potrzebna - pościel 2 komplety - nie potrzebna - kołderka - nie potrzebna mala przykrywam kocykiem - cienki kocyk 2 szt. - grubszy kocyk - rożek 2 szt. - mam jeden ale uzywalam go tylko w szpitalu SPACER - wózek - śpiwór do wózka - kupilam azem z wozkiem - torba na akcesoria małego podróżnika - dodawana do wozka - osłona przeciwdeszczowa - dodawana d wozka - fotelik do przewożenia malucha autem ŻYWIENIE Do karmienia piersią: - wkładki ochronne do biustonosza - nie byly mi potrzebne - laktator - mam ale uzylam go moze 2razy Do karmienia butelką: - butelka 125 ml 3 szt. - kupilam jedna duza 250 uzylammoze 3razy - butelka 250 ml 3 szt. - smoczki pasujące do butelek - szczoteczka do mycia - wypazalam lejac wode z czajnika szczteczka jak dla mnie zbedna - podgrzewacz do butelek - butelke wkladalam d garnka z woda i podgrzewalam temp mleka sprawdzalam na nadgarstku - termoopakowanie do butelek - zbedne

Gość Eero
Drobna korekta: - kup jeszcze ze 3-4 body z krótkim rękawem (ale uważaj na rozmiary i ogólnie to staraj się nie szaleć z ilością rzeczy w 56, a zainwestuj raczej w 62) - najmniejszych skarpetek możesz kupić ze 2 pary, resztę o rozmiar większe - weź pod uwagę, że dziecko urodzi się w przededniu lata, co pozwoli ci zaoszczędzić na gondoli (na twoim miejscu kupiłabym porządną, wygodną spacerówkę z odpowiednio twardym i rozkładalnym na płasko oparciem i na nie kładła niemowlę, bo do zimy będzie już śmiało siedziało, więc gondola ci się raczej zimą i późną jesienią nie przyda, tylko solidna, dobrze zabudowana spacerówka, chroniąca przed chłodem siedzące już dziecko i dająca się pchać po ośnieżonej drodze) - dobrze byłoby również gdyby można było wpinać w stelaż spacerówki fotelik (to duża wygoda podczas wypadów na zakupy czy do przychodni), albo gdybyś miała nosidło/chustę (zakładając, że wolisz nosić dzieci zamiast je wozić) - do wody kąpielowej ze zwykłym mydłem/płynem dla niemowląt dodawaj parę kropel oliwki, a tym oto chałupniczym sposobem wyjdzie ci tak ostatnio popularny wśród matek emolient :) - nie kładź foli pod prześcieradło w miejsce, gdzie będzie ono miało główkę