Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kocia_ulubienica

Czy wysterylizować kotkę nie wychodzącą z domu?

Polecane posty

Gość kocia_ulubienica

Moja kotka ma dzisiaj pierwszą ruję... Widze, że jest to dla niej męka i myślę o sterylizacji. Moim zdaniem nie ma sensu alby truć ją co chwilę tabletkami czy dawać zastrzyki. Czekam i z góry dziękuję za Wasze rady. Pozdrawiam

Gość 34o45ln
Tak

Gość kocia_ulubienica
Dziękuje bardzo za pierwszą radę :)

Gość oj...nieładnie
Po pierwszej rujce kotka powinna być wysterelizowana Zrób to, będzie spokój.

mam 2 koty(kotka i kocur) siedzące w domu a wiosną i latem wychodzące na balkon.Nie wyobrażam sobie aby były nie wysterylizowane/kastrowane.Kocur jest starszy i obsikiwał mi miejsce pod drzwiami balkonowymi.Kotka jest młodsza i też po zabiegu,musiałam czekać aż skończy się jej 1 rujka i od razu pod nóż poszła bo molestowała starszego :p i pod balkonem zaczęłi ustawiać się kawalerowie,i do tego jeszcze te nocne serenady.Teraz mam święty spokój.

Gość kocia mamoooola
Hej, Moja koteczka od 1 ruji miała aplikowane tablety. Było spoko, do czsu gdy jej organizm sie do nich przyzwyczaił. Dostawała tablety, które nic nie dawały. Na głos mojego dorastającego syna wyła jeszcze głośniej ;) Chyba się w nim zakochała ;) Wyłą jakby ją ktoś rozdzierał na pół !!!!!! Masakra !!! W sumie to biedna cierpiała. Przez tabletki nabawiła się guzków, które były usunięte przy operacji sterylizacji. Nic nie pomagało, musiałam ją wytrzebić :( Szkoda, bo jest śliczna !!!! :) Niestety ciężka sprawa, ale lepiej jak są wytrzebione.

Gość nina1974
ja rowniez mam kota i kotke i wlasnie sie zastanawiam nad sterylizacja,moja miala juz kilka rujek. ma 3 lata, pytanko-kiedy ja wysterylizowac?jak wyglada ten zabieg?czy bardzo bolesny dla kotki??

trzeba kastrowac i sterylizowac. mimo ze u kotek jest to zabieg bardziej inwazyjny niz u kotów. nie zastanawiaj sie. ja mojego wykastrowalam pare tygodni temu. na drugi dzien juz biegał i skakał. juz nawet nie chodzi o wygode. pomysl tez ze to jedna z najbardziej humanitarnych metod zmniejszenia ilosci narodzin wsrod kotów czy psów... a pozniej co sie dzieje? niechciane mioty.... ludzie topią bezbronne, slepe kociaki. masakra. i tylko slysze o debilach ktorzy małemu kotku utną głowę bo nasikał na narożnik ;/ http://www.toz-stargard.pl/images/sterylizacja_01.jpeg

ZAbieg u kotki mozesz przeprowadzic od okolo 9 tego miesiaca ( info od weta ), wiec 3 lata to juz troche pozno, ale zadzwon i sie spytaj. U kotki to jest powazniejsza sprawa- usuwanie jajnikow i w sumie to jest operacja z prawdziwego zdarzenia. Kotka musi lezec u weta po zabiegu na obserwacji kilka godzin. Potem nie mozesz jej spuszczac z oka, jak wroci do domu. U kocurow jest latwiej: zabieg , rach ciach, 20 minut i po krzyku. Wieczorem kocur juz biega- tak bylo u mnie. Co do podszczywania- moj niestety leje mi na drukarke i do zlewu, jednak nie moge go dorwac na goracym uczynku, a co za tym idzie- zdzielic gazeta ( kara tylko natychmiast po uczynku !!!). Tak wiec biore ( slowo daje ) perfum channela i perfumuje miejsca, ktore oblewal, nie lubi tego zapachu.

Gość nina1974
moje koty nie cierpia zapachu pomaranczy,wiec moze sprobuj tanszy zamiennik niz Chanel:)

Wyprobuje, dzieki za info. W ogole koty chyba kreci zapach plastiku- ostatnio wrocilem z podrozy, klade bagaz na dywanie, otwieram, mlody mi wlazi i przygotowuje sie do stzrelenia moczem na moje ciuchy :D Myslalem, ze zle widze. ZArowno drukarka jak i torba sa z plastiku.

Gość nina1974
moj kocurek ma 4 miesiace i tez zaczyna sikac,,,,szczegolnie uwielbia swiezo wyprane pranie;(;(

Gość nina1974
kocurek w lutym na zabieg idzie...a poki co chowam pranie tak szybko jak to tylko mozliwe.........dziwne tylko ,ze np jak lezy cos na fotelu ,a bylo noszone to polozy sie na tym i spi,a na swieze sika....:)

tak, wysterylizowany kocur nie sika (traci instynkt terytorialny), chyba, ze z przyzwyczajenia (kiedy jest steryylizowany w późnym wieku) kocice też znaczą teren, tylko w innym celu - zwabienia kocura ruja jest często, wtedy kotka jest niespokojna, łazi za wszystkimi, ociera się, jeczy w nocy - jest nie do wytrzymania poza tym - jej instynkt nie może być zaspokojony - kot się męczy sterylizacja kotki to normalna operacja, ale na drugi dzień juz czuje sie nieźle, na 3 normalnie biega, chociaż trzeba ją pilnowac odnośnie szwów, albo zakładac kaftanik (ja pilnowałam i obyło sie bez ubranka czy kołnierza)

Gość kocia_ulubienica
Dziękuję wszystkim za cenne rady! Zastanawiam się się jednak nad tą sterylizacją, nie chcę by kotka się męczyła... Myślę, że nie tylko ja zyskałam i zyskam cenne informacje, ale też odwiedzający ten temat ;) Pozdrawiam Wszystkich serdecznie