Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Serowe serce

Przyjęcie imieninowe minimalnym kosztem

Polecane posty

Kup ciasto francuskie w Biedronce, niecale 3 zl. Opakowanie miesa mielonego 4 zl. Mieso dopraw, mozesz dodac troche groszku albo papryki albo pieczarek,ale moze byc tez samo. Troche startego sera. Po usmazeniu niech wystygnie. Rozwin ciasto na papierze, nie zdejmuj go z papieru( jest w komplecie z ciastem francuskim) Mieso rozprowadz na ciescie i zawin w rolade, posklejaj brzegi, piecz w piekarniku az bedzie zlote;) mozesz ciasto pokroic w kwadraciki, na kazdy porcje miesa i zakleic je, wychodzi to samo. Do tego sos czosnkowy, troche majonezu, troche smietany, czosnek przecisniety przez praske, ilosci wedle uznania;)) Albo piers z kurczaka , pokroj na mniejsze kawalki, troche rozbij, zasyp przyprawami. Pieczarki podsmaz z cebulka na patelni, posol. Rozloz kurczaka na blasze, poukladaj pieczarki na wierzchu, daj po lyzeczce majonezu na kazdy kawalek i zasyp serem, Piecz ok 20 minut;)))

Jeszcze ciekawa salatka;)) opakowanie pierozkow tortelini z serem -ok 5 zl- 400 g, ugotuj w osolonej wodzie, dodaj pokrojonego ogorka w kostke, papryke pokrojona i pokrojone kawalki sera fety, troche majonezu, nie trzeba nawet doprawiac, a jest dobra, efektowna i syta.

Gość Serowe serce
Lenasl a to ciasto francuskie się jakoś rozwałkowuje? Czy normalnie po rozmrożeniu się rozwija i faszeruje? Sałatkę z tortelini znam, pyszna, ale z serem feta nie jadłam jeszcze.

Ono jest na papierze pergaminowym zawiniete w taka rolke, wiec jest tylko do rozwiniecie, w biedronce w lodowce;) tylko jak dasz cieple mieso to cisto sie bedzie 'topic', wiec poczekaj az ostygnie, mozesz posmarowac bialkiem na wierzu to bedzie ladnie wygladalo po upieczeniu. Feta w tortelinii w sumie zastepuje sol, nie jest az tak wyrazna , ale nie kazdy ja lubi;0

No albo jajka po tatarsku, gotujesz,obierasz, kroisz na polowy, majonez plus groszek konserwowy, ogorek kiszony i odrobina musztardy robia jako sos, przykrywasz nimi jajka i z glowy;)))

Gość Serowe serce
Lenasl nie lubię jajek, no chyba że jak zginą w sałatce. A znasz przepis na jakiś deser, coś słodkiego/ bo widzę że mam do czynienia z fachurą.

jakiego rodzaju deser Cie interesuje?sprecyzuj troche;)) Fajna przekaska i syta :szparagi w zalewie-5zl w realu, 10 plastrow wiekszej szynki, ok 7 zl, troszke dobrego pasztetu na wage. Szparagi odsaczasz, osuszasz troche, pasztet mieszasz z bardzo drobno pokrojonym ogorkiem konserwowym albo kiszonym, cebulka albo czym tam chcesz. Plaster szynki smarujesz pasta , dajesz 3 szparagi i np kawalek ogorka,zawijasz,zwiazujesz szczypiorem;)

mozesz zawsze kupic to samo ciasto francuskie i w srodek wlozyc kawalek owoca albo dzem, proste i bardzo tanie, chyba ze chodzi Ci o jakies inne slodkosci;)

Gość Serowe serce
nie wiem jaki deser, w sumie to przydałoby się jakieś ciasto.

Gość Serowe serce
karpatka. dawno nikt nie serwował, no, no. fajna sprawa.

Pomyslalam o tym samym, o karpatce z pudełka:D niestety ciasta to moj słaby punkt..myślę, że kupiłabym którąś z tych babek piaskowych czy tam pierników w pudełku lub torebce i przełożyła kremem, oczywiście też z torebki, albo dzemem..polala czekolada, no nie napracujesz sie przy tym;d a piec ciasto od odstaw to i wydatek, i duzo czasu zajmuje i niestety nie zawsze sie udaje.

i wiesz, skusilabym sie na te mini paczki, sama skopiowalam przepis i jutro bede je robila:))

Gość dzadzudzi
karpatka taka "nie z paczki" tez nie jest droga i wcale nie jest trudno ją zrobic, przynajmniej mi zawsze wychodzi w razie co moge dac przepis:) z ciast polecałabym jeszcze np. babke piaskowa, babeczki, murzynka czy biszkopt przekladany jakims kremem (gotowym albo zrobionym). to sa bardzo proste rzeczy do zrobienia i dosc szybkie. wentualnie jak nie lubisz piec to jakis deser na zimno (np. tez z serkow waniliowych :P albo galaretka z owocami czy tzw. ptasie mleczko )

Gość Serowe serce
No więc tak: zrobię karpatkę, w sumie składniki mam w domu zawsze. i zrobię te pączki z serkiem waniliowym, kupię też ciasto francuskie i mięso mielone, ale jeszcze nie zdecydowałam jaka sałatka i co na ciepło.

Gość Serowe serce
Może ktoś jeszcze coś podpowie?

Gość dzadzudzi
jeśli chodzi o słodkości to b. dobry wybór, goście na pewno się nie zawiodą ;) a co do sałatki to znam kilka fajnych przepisów, ale musiałabys określić co lubisz, czego nie, z czym ta sałatka miałaby być :)

Gość Serowe serce
Witaj dzadzudzi:-) Generalnie lubię wszystko, ale coby to tanio wyszło.;-)

Gość Serowe serce
Może być feta, fasolka czerwona, papryka konserwowa, groszek, makaron(penne, świderki), no nie wiem co tam jeszcze. Coś z tych skladników.

Gość
mam pojutrze imieniny :D przewiduję następujące menu: tort Raffaello (kupiony w cukierni - 6 porcji) pizza domowej roboty (jedna z gyros, druga wiejska) wódka czysta Bols :D

Gość Serowe serce
nieznana, no to masz tak jak ja na imię prawdopodobnie:-) Ciekawe ile cię ten tort wyniesie? A jaki masz przepis na pizze, tzn ciasto i t d?

Gość dzadzudzi
witam :) jeśli chcesz tanio to na pewno jakaś sałatka z "wypełniaczem" czyli makaronem/ryżem będzie dobrym pomysłem. Może być makaron zwykły (czyli np. świderki, muszelki czy kolanka) albo taki z zupek chińskich, tylko na 7 osób musisz zakupić min. 3 zupki. Ja za studenckich czasów robiłam cos takiego: 0,5 kg makaronu np. świderki, pomidor, ogórek zielony, 2x papryka czerwona, cebulka i poszatkowana kapusta pekińska, kukurydza + ser żółty w kostkę i/lub wędlina w kostkę (można dać jedno albo oba). Wszystko zaprawiasz sola, pieprzem, majonezem (wiem, wiem - niezdrowy, ale za to jaki smaczny ;) z tej porcji wychodzi duuuuża porcja, a smakuje świetnie. inna opcja to bierzesz makaron z zupek chińskich, zalewasz jogurtem naturalnym (ok 400g jogurtu na 2 zupki) i odstawiasz na 0,5 h (w tym czasie makaron "się zrobi"), potem dodajesz pomidor, ogórek zielony i opcjonalnie ser feta albo ser żółty i wędlinę.

Gość
no to wszystkiego najlepszego Aga :D ciasto robi mi siostra ;) moje przyjątko jest lajtowe, bo są "zaproszeni" tylko domownicy, bez zbędnego sztywniactwa - normalnie łapami będziemy jeść itp. ale ponieważ mam za sobą sezon parapetówek, mogę polecić: - jajka faszerowane tuńczykiem, szynką, pieczarkami - śledziki w oleju z oliwkami i cebulką marynowaną - jajka, pomidory, papryka, brokuł (ew. inne rzeczy) poukładane na półmisku i polane sosem czosnkowym (śmietana, majonez, czosnek, cząber lub inne zioło) - tzw. "maczugi drobiowe" z dipem czosnkowym - jako danie gorące zawsze i wszędzie bigos - bo podzielne, niedrogie, dobre i łatwe w podaniu :D

Gość dzadzudzi
"z tej porcji wychodzi duuuuża porcja" o matko, ale napisałam ;)

Gość dzadzudzi
dobra jest też sałatka z tuńczykiem i ryżem, ma też tą zaletę, że jest bardzo szybka bo nic nie trzeba kroić: ryż ugotowany na sypko tuńczyk z puszki fasola czerwona kukurydza papryka czerwona + majonez :)

Gość ghjkl
możesz zrobic kapuste z główki przekładana karkowka i zapiekana w pikarniku.łatwe do zrobienia i nie az tak drogie

Gość dzadzudzi
nic się nie kroi poza papryką - w kostkę :)

Gość
Tania i dobra sałatka: brokuł, pieczarki marynowane, kukurydza konserwowa, jajko, cebula, natka pietruszki, majonez :) inna: buraczki marynowane, jajko, groszek konserwowy, cebula, majonez moja ulubiona gyros: filet drobiowy + przyprawa gyros - podsmażony, ogórki konserwowa, kukurydza, kapusta pekińska, cebula, majonez, keczup :) dobra jest też: filet z kurczaka gotowany, pieczarki gotowane, ogórek konserwowy, ogórek świeży, kukurydza, pomidory, czosnek, majonez

Gość Serowe serce
No to chyba zrobię tę z tuńczykiem i ryżem bo najtaniej wyjdzie, te wszysstkie świeże warzywa bardzo drogie teraz i nie będę ich kupywać. Nieznana-> I dla Ciebie Najlepszego:-)

Gość dzadzudzi
a z dań na ciepło może jakąś zapiekankę? np. ziemniaki, mięso mielone, cebulka, zalewasz śmietaną/mlekiem plus żółty ser i przyprawy. zapiekanki z makaronem też są niezłe np. warstwa makaronu, warzyw chińskich (paczka mrożonki ok 4 zł), na to znów makaron, znów warzywa i na wierzch ser żółty. to samo lazania - nie wychodzi drogo, a bardzo sycąca i smaczna. dla odmiany możesz zrobic nie pomidorową, a ze szpinakiem (paczka mrożonego ok. 3zł).