Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majkal

Jak nauczyć pić z kubeczka!

Polecane posty

Gość majkal

oj tak wiem, jest wiele podobnych tematów, ale w żadnym nie mo konkretnej odpowiedzi na mój "ból", a bardziej na "ból" mojego dziecka, za 3 dni kończy 7 miesiąc, od 6 mca uczę ją pić z kubeczka, i nic, co 10 dni tak mniej więcej robię przerwę by zapomniałą o horrorze, dziś znowu to samo. Na widok niekapka dostaje histerii, kupiłam jej kubeczek medela i płacze strasznie, nie chce nawet łyknąć, ale jak dam butelkę to od razu w rączki i pije. Staram się ją nie zmuszać do picia na siłę z kubeczka, jak zaczyna płakać zabieram z jej oczu, no ale czas leci i nadal żadnyc postępów :/ doradźcie, co mam zrobić? Przecież kiedyś i tak musi przestać pić z butelki. Poza tym wydaje mi się, że jest gotowa już na picie z kubeczka.

Ty chyba oszalalas? A czemu uparlas sie na ten kubek? Sama krzywdzisz dziecko! Przeciez nie musi z niego pic.

Gość majkal
a z czego ma pić? Przecież musi pić? Prawda?

Gdyby byla gotowa to by pila.Zastanow sie na jaki stres ja narażasz. To nie jest taka prosta sprawa.Moj syn zaczal pic z takiego kubeczka jak mial rok.Wczesniej nawet nie chcial,wiec mu nie dawalam.Przeciez to ma inny kształt,musi sie przyzwyczaic.wrzuc na luz,kobieto.Dziecku ciezko pic jak np zmieni sie ksztalt smoczka od butelki a co dopiero kubek.Jas moj pil do 6 miesiaca ze zwyklych butelek,potem kupilam mu te AVENT.2 tygodnie uczyl sie pic,mogl nawet nie jesc nic,ale nie wzial o ust nowej butelki.W tym przypadku chodzilo o smoczka,bo w AVNET sa krotsze. Daj jej czas.

Też zaczynałam jak mały miał pół roku.Najpierw dawałam mu kubek jak chciał pić,leciało mu bokami.Jak już widziałam,ze zaczyna się złoscić to dawałam resztę pić z butelki.Za każdym razem najpierw kubek,a później butelka jak się złościł.Po paru dniach juz nieźle mu szło,więc wyrzuciliśmy butelkę.Z dnia nadzień było lepiej,a on złościł się coraz mniej.Do picia miałam z NUKA z silikonowym ustnikiem.Za to do mleka z NUBY zaskoczył odrazu,ustnik bardziej miękki.

ja miałam wiekszy problem, bo mój cyckowy Franek w ogole nie chciał pić! O butelce mozna było zapomnieć - zreszta do tej pory nie używamy. Zakoczył picie z kubeczka TT jak miał 5 miesięcy, a jak miał 11 misiecy pił juz ładnie przez słomkę, ładnie pije tez z kubka. niestety tylko wode. zadnej herbatki, ani soku.

Próbowałaś się napić z tego kubka??? W porównaniu ze smoczkiem od butelki dziubek kubka jest jak kamień, nie mówiąc już o tym, że żeby się z niego napić trzeba naprawdę mocno pociągnąć. Pamiętaj też o tym ,że 7 miesięczne dziecko traktuje czasem smoczek jak gryzak na swędzące dziąsła i łączy przyjemne z pożytecznym pije i masuje a dziubkiem od kubka niekapka niestety nie da się tego zrobić! Nie męcz dziecka tylko daj mu butelkę, przyjdzie taki czas, że samo poprosi o kubek.

Gość majkal
dziękuję za porady, Michelle a napisz, czy robiłaś przerwy w piciu z kubka? czy konsekwentnie robiłaś tak w dzień w dzień, za każdym razem gdy Dawałaś dziecku pić? Paula01 to z czego synek pił te herbatki i soczki?

Gość majkal
nie ja niekapka jej nie daję, bo próbowałam i wiem że ciężko się z niego pije, jak pisałam że mam problem z kubkiem medela, tam nie ma ustnika

Gość to cie pociesze
moj syn do 19 miesiąca pił z ... łyżeczki. ani butelki, ani kubka z dziubkiem, ani kubeczka otwartego - NIC nie chciał. za nic na świecie. potem stopniowo zaakceptował kubeczek taki plastikowy, z piciem na samym dnie... ile było oblewania się... powoli zwiększałam mu ilosc płynu w w kubku bo nakrywki z dziubkiem nigdy nie uznawał. i teraz ma 2 lata 2 miesiace i pije pięknie z kubka pełnego niemal całkowicie, praie nigdy sie nie obleje.

Moj miał kubek z aventu. Nauczył się jak miał rok. Wczesniej bardziej sie nim bawil niz pil. Ale nigdy nie zmuszałam. Do roku pil z butelki herbatke czy soczek bo karmilam piersia 1 rok.

Paula i bardzo dobrze,ze nie pije sokow,to tylko cukier a herbata wysusza.Woda jest najlepszym napojem nie tylko dla doroslego czlowieka.Lepiej nie podawac slodkich napoi.

jak dziecko nie daje rady pic z tego kubka ,z ktorego tak usilnie starasz sie ja nauczyc to zmien kubek z innym ustnikiem np: silikonowy,sa takie do butelek avent,jesli i z tego nie bedzie chciala to zmien na kolejny,az zalapie o co w tym chodzi,nie rozumiem po co na sile ja namawiasz na cos czego nie chce?bo kolezanki corka juz pije czy jak?ja robilam cztery podejscia z czterema rodzajami kubeczkow i sie udalo,taka moja rada,powodzenia i rozwagi zycze:)

majkal - w ogole nie pił - tylko cycuś. Ja wiem, ze woda jest zdrowa, ale owoce tez słabo je.

ja miałam kupione z 10 róznych butelek i z 5 niekapków + cuda typu butelka treningowa:) a zaskoczył z kubka za 4 zł:)

Ja dawałam herbatke ziołową dla takich malutkich dzieci a soczek np jablkowy bez dodatku cukru.

Wszystko co kupowane ze sklepu jest z dodatkiem cukru i konserwantami. Bo porownaj sok wycisniety w domu z tym co pijesz z kortona czy butelki. Ja swojemu dawalam te soczki dla dzieci.Kazde. Przestalam jak zrobilam badania.Lekarz wiedzial jak spojrzal na wyniki,ze podaje te soczki.