Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marysia_mm

Jaki owoc dla 4,5-miesięcznego dziecka zamiast jabłka?

Polecane posty

córcia dostała uczulenia po jabłku i gruszeczce (z Hipp'a po 4-miesiącu), ale dopiero po sporej ilości w/w. Jaki owoc mogę jej podawać zamiast w/w?

Gość hhhhh
banan, malina,jagody

Gość nie wiem inne sa jeszczze
bardziej uczulające, nam pediatra maliny, banany kazala podwac dopiero po roku marchewke podawalas? moze zacznij zamiast owocu po 5 m-cu sa śliwki

jagody sa po 4 ale jako dodatek do jablka

Gość mamusia oli
ja dawałam na początku same jabłko, potem dałam babana, na którego córka zaaragowała wysypką na policzkach, potem dałam jabłko pól na pół z gruszką(bardzo małej smakowała i nic się nie działo, więc nadal jej daję), dawałam też jagody, tez nie uczuliły, dawałam kupny deserek jabłko z brzoskwinią, ale po tym bruszek małą bolał, także z owoców to jejmy:jabłka, gyszki i jagody, moja mała ma prawie 6 miesięcy :D

marchewkę dawałam na początku (córcia 5 miesięcy będzie miała za tydzień). Po tygodniu dorzuciłam jabłuszko do marchewki - troszkę bo nie chciała jeść (samym jabłkiem pluła). Zamiast jabłka chciałam dać gruszkę z Hipp'a, ale dostała rumieńców na policzkach. Dawałam jej więc dalej jabłuszko z marchewką + soczek jabłkowy (z Hipp'a) ale rozcieńczony)... no i chyba od tej dużej ilości jabłka wylazła ta nietolerancja - wysypka na brzuszku, sucha skóra (ponoć nietolerancja wyłazi po sporej ilości produktu, a alergia już po jego śladowej ilości)

ja jabłko robię sama: gotuję obrane i pokrojone w malej ilosci wody, potem blenduję i wychodzi mus, te wode podaje jako kompocik (bez cukru) moze porozmawiaj z pediatrą co podawać, mozna jagody, ale one sa z jablkiem, samych nie podawalam, tak samo ze sliwka ja podaje jablko, morele, brzoskiwnie, jagody, banana (ze sloiczka), gruszke tyle z owocow nie wiem jaki sam owoc podac, najczesciej sa one pomieszane z jablkiem

zapomnialam napisac, ze dziecko ma 6 miesiecy i 3 tygodnie, diete zaczelam rozszerzac po 5 m-cu

ja jabłuszko tez sama robiłam, tylko teraz dałam ze słoiczka, bo byliśmy na wyjeździe. Jutro mam wizytę u lekarza to moze coś podpowie.

Gość awokado slodki ziemniak
Moze to nie owoce ale inne skladniki w sloiku ja uczulaja. Ja tez mojej musze gotowac po po sloikach dostaje pryszczy niby te same warzywa i owoce a jednak cos jest nie tak. Sprobuj jej dac dojrzale awokado - u nas nie pisz ale na amerykanskiej stronie wholesomebabyfood bardzo polecaja. J mojej daje uwielbia i nic jej po nim nie jest tylko kupy zielone:). I jeszcze slodkie ugotowane lub pieczone ziemniaki - pelen zachwyt

Gruszka, sliwka, banan, mango, kiwi, morela i brzoskwinia - te owoce je moj synek, ktory lubi tez taki mix: banan, kiwi i brzoskwinia (albo jablko, ale piszesz, ze twoj maluch ma na jablko uczulenie)

Gość Adriankowo
spróbuj czegoś od Holle - to jest firma produkująca ekologiczne produkty dla dzieci - uczulają mniej. mój alergik dobrze je toleruje.