Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewik69

Krewetki królewskie - jak je przyrządzacie?

Polecane posty

Składniki: - 2 opakowania krewetek mrożonych bez pancerza, najlepiej królewskich, 2*250g, - kilka łyżek masła, - natka pietruszki - pęczek, - 5 ząbków czosnku, - vegeta. Jak przyrządzić? Krewetki zamrożone wrzucić na durszlak. Polać czajnikiem gorącej wody, posypać obficie vegetą. Niech trochę poleżą- w międzyczasie usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek trochę natki i wyciśniętego czosnku - większość zostawić na później. Dodać po chwili krewetki. Dodać masło, tak by powstał biały sos –czyli dość sporo. Dorzucić resztę czosnku i natki. Podsmażyć trochę aż będzie lekko chrupiące. Podawać od razu z bagietka z masłem i sałatką grecką na boku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość umc umc umc umc
robie tak samo tylko bez vegety pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość umc umc umc umc
zamiast vegety daje sol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to tez robiłam i tez dobre Składniki: •1/2 kg bardzo dużych krewetek •1 słoik cebulki szalotki marynowanej •2 świeże czerwone papryki •Vegeta Mix do ryb •Marynata: •100 ml oliwy •8 dużych zmiksowanych ząbków czosnku Sos do krewetek: •1 cebula •4 ząbki czosnku •4 łyżki pasty warzywnej Ajvar •1/2 szklanki białego wytrawnego wina •kilka kropli sosu tabasco •oliwa do smażenia Sałatka: •2 pomidory •1 ogórek małosolny •1/2 cebuli białej •natka pietruszki •Vegeta Ziołowa •olej Krewetki marynować przez ok. 2 godziny. Następnie nadziewać je na patyki bambusowe, nadając im kształt podkówki z szalotką w środku. Krewetki na kijach bambusowych oddzielać od siebie kawałkami papryki. Całość posypać Vegetą Twist do ryb i piec na grillu. Upieczone krewetki posmarować przygotowanym sosem. Sos. Podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać pozostałe składniki, dusić wszystko 3 minuty. Sałatka: Pomidory i ogórek pokroić w plastry, cebulkę i natkę drobno posiekać, dodać dressing z Vegetą Ziołową. Rada: Krewetki należy piec krótko-inaczej będą twarde.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewik69
Dzięki, a co wy na to by dotego skroić trochę czerwonej papryczki chili

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość umc umc umc umc
zamiast natki mozna posiekac kolendre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewik69
Dzięki wielkie za pomysły :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham_gotować
Krewetki są o tyle fajne, że szybko można je przyrządzić ! Wystarzy, że masz SteakRock'a, a gość sam może sobie danie przygotować ;) Składniki 1 porcja: 250 g krewetek 1 grapefruit 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 starte ząbki czosnku Sól, pieprz Przygotowanie: -Krewetki jeśli są mrożone rozmrażamy, myjemy, osuszamy, -Grapefruita szorujemy, kroimy w ósemki, -Sok z jednej cząstki wciskamy do krewetek, -Dodajemy do nich oliwę, natkę pietruszki, imbir, czosnek i przyprawy, -Kamień wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksimum na ok 40 minut, -Po wyjęciu układamy na nim krewetki i cząstki grapefruita, -Opiekamy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty, -Krewetki świetnie smakują polane sokiem z grillowanych grapefruitów i kromką świeżego chleba :) Zestawy i przepisy można znaleźć na : http://www.SteakRock.pl Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×