Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madziulek30

czy sa tu dziewczyny z Anglii,ktore oczekuja pierwszego dziecka?

Polecane posty

Gość Nescafe87
Kreon dziękuje Ci bardzo!!!! :) Przewertowałam wczoraj pół netu i to co Ty pisałaś i... Odstawiłam małemu mleko. Ostatni raz dostał o 5 rano. Potem ugotowałam mu ryż na wodzie i zmiksowałam z gotowanymi jabłkami, a później ryż ze słoiczkiem bluberry. Mały zajadał ale strasznie marudził bo on chciał mleko. Odstawiłam wszystko co ma gluten i laktoze. Rano obdzwoniłam chyba z 10 prywatnych instytucji robiących testy na alergie i/lub nietolerancję jedzenia. Wszędzie robią tylko powyżej 2 roku życia. Zadzwoniłam na helpline SMA. Mają mleko SMA LF (lactose free) ale tylko na recepte. I sojowe które też nie zawiera laktozy. Mąż po pracy kupił małą puszkę tego mleka sojowego i kilka słoiczków bezglutenowych i nie zawierających mleka. Kacperek mleko zajada aż mu się uszy trzęsą. \wczoraj przez cały dzień zrobił tylko 3 kupki i w nocy jedną i ani jedna nie miała nawet śladu krwi!!! Huraaa jak się ciesze!!! Mam nadzieję że to nie wróci znów. W poniedziałek idę do GP po recepte na mleko bezlaktozowe- a mamy fajnego GP więc mam nadzieję że mi da. I zapytam jak oni tu sprawdzają czy dziecko ma alergię na laktozę/gluten czy cokolwiek innego skoro testów alergicznych poniżej 2 roku życia nie wykonuje się. W jednych z lab do których dzwoniłam powiedzieli że to mogli sprawdzić w szpitalu- nie sprawdzili bo gastrolog stwierdził że to nie możliwe żeby małemu teraz zrobiła się alergia skoro do tej pory był na mm cały czas i nie było problemów. U nas już 8st a zapowiadają 19 w cieniu. Wybywamy więc nad wodę :) Dziewczyny czy z Was są 'czapeczkowe mamusie'?? Od kidy ściągacie maluszkom czapeczki? Ja ostatnio ściągnęłam małemu bo było tak ciepło że mąż chodził w krótkim rękawku hehe i tak mi jakoś dziwnie było bo pierwszy raz mały był bez czapeczki na dworze :D ale uważam że nie warto przegrzewać. Teściowa chyba padłaby na zawał jakby wiedziała :P:D Kupiłam małemu ostatnio ubranka na ebayu. 6 par spodni, 7 disneyowych (tygrysek,goffy & yogi) koszulek z długim rękawem i sweterek i za to zapłaciłam niecałe 20f wraz z przesyłką a ubranka super:D Pierwszy raz tak kupowałam ale jestem zadowolona. Któraś z dziewczyn pytała kiedys o takie kupowanie. Więc jestem na tak :):):) Milka chyba TY??

Gość Nescafe87
A podziękowania miały być dla Kaszy23 :)

Gość ja ..............
Nescafe SMA lactose free można kupic w bootsie bez recepty-mała puszka chyba 430g

tak czytam i nie wierzę że dziecko prawie się wykończyło a oni nie zrobili mu tak prostych podstawowych badań!!! Przecież skoro wszystkie wyniki na wirusy itd były idealne to obowiązkiem ich jest szukanie przyczyny dalej! Nescafe--- jak pisałam na innym forum--ja podejzewałam nietolerancję laktozy u mojego synka, ale nikt nie chciał mu zrobic badań bo przybierał ładnie na wadze Wkońcu poszłam kolejny raz do GP i skłamałam że mam obawy bo moja mama i siostra mają nietolerancję i GP od razu skierowała kupkę do analizy pod kątem nietolerancji laktozy i innych cukrów. No i miałam rację, wynik wyszedł pozytywny. Chodzi mi o to że wystarczyła mała karteczka od GP o zleceniu tego badania, a badanie jest banalnie proste. sama w domu pobierasz kupkę i zanosisz do ośrodka i tyle- wynik miałam za dwa dni Mały miał wtedy 3 miesiące więc nie trzeba czekac do 2 lat Przed badaniem sama kupiłam mleko SMA lactose free w bootsie bez recepty(tak jak post wyżej) bo miałam dośc patrzenia jak synek cierpi. mleko normalnie stało na półce ale minus tego był taki że żeby wynik wyszedł wiarygodny to musiałam przez 3 dni przed pobraniem kupki do analizy podawac mu normalne mleko z laktozą-no i te 3 dni znowu były z płaczem Cieszę się że synkowi już lepiej. A ty idz do GP i bądz stanowcza- inaczej bedą cię dalej spławiac z czekaniem. Może byc też tak że jak powiesz że już jest lepiej to powiedzą że nie trzeba badań skoro jest poprawa... Ja się już nauczyłam ich rozumowania i za każdym razem staram się wyprzedzac ich myśli Nawet jak byłam w ciąży i wiedziałam że oni nie robią tu żadnych badań oprucz USG jeżeli wszystko jest ok to poszłam do GP i powiedziałam że martwię się o ciąże bo dzwignęłam coś ciężkiego i bardzo boli mnie brzuch... Efekt--natychmiastowe skierowanie do szpitala na wszystkie badania. Przebadali mnie od stóp do głowy, a ja zadowolona i spokojna(z małym poczuciem winy że skłamałam, a oni biegaja przy mnie z każdej strony) że wszysko jest ok grzecznie podziękowałam i poszłam do domu:) Trzymaj się i walcz o swoje! Sorki że wcięłam się wam w topik ale czasami was podczytuję i dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam:)

Nescafe, dobrze slyszec, ze z synkiem lepiej i ze pomogly dziewczyny tutaj! Przydaje sie pisanie na forum :) Niania - masz racje, tutaj trzeba walczyc z GP, ja tez naciagam i klamie dla dobra dziecka. MAm roczniaka (za kilka dni) - alerginka i pierwsze testy mial robione w Londynie prywatnie ok 6 tygodnia zycia. Cala korespodencja i wyniki zostaly wyslane do GP i od tamtej pory jestesmy pod opieka specjalisty alergologa przez NHS. Co wiecej ta nasza specjalistka mowi, ze GP gadaja glupoty mama, ze testow nie mozna wczesniej niz 2 lata robic. Nasz synek mial juz dwa razy skorne testy, plus raz przez krew i kolejne testy ma w listopadzie, bo wygalda na to, ze alergie jego maleja. Ale do GP tez sie nalatalam, a oni mnie traktowali jak nawiedzona mame, ktora ma pierwsze dziecko i potowki myli z alergia.... Milego dnia dziewczyny. W Londynie upaly, lecimy za plac zabaw, jak tylko maly wstanie. Aha, ja jestem mama srednio czapeczkowa ;) Juz od dawna latamy bez, a wczoraj to juz z krotkim rekawkiem oprcz tego. choc na slonce co jakis czas zakladam kapelusz, ale nie na cale wyjscie, bo i w tym mu goraco. Macie jakies godne polecenia kremy z filtrem? Mysle i czym dobrym z apteki raczej, bo po zwyklych nivea itp ma uczulenie...

Nescafe87 t super , ze z synkiem lepiej ;)))) Co do czapeczek to ja tez tak srednio. Raz w Pl (bo teraz jestesmy na urlopie ) bylo 20 pare stopni i sciagnelam mu czapeczke i zalozylam tylko kaptur od bluzy bo bylo strasznie goraco. Teraz juz pogoda jest gorsza wiec nosi czapeczke , ale jak wrocimy do Uk i bedzie goraco to na pewno nie bedzie nosil czapki chyba , ze jakas letia jako ochrone przed sloncem ;)) Co do tych ubranek to ja kiedys pytalam o to :) I tez widzialam kiedys na ebayu branka z misiem yogi itp moze nawet ta sama aukcja co Ty kupilas :) Teraz jednak nic synkowi nie kupuje , bo on ma duzo ciuszkow i musze sie uspokoic , bo kupuje mu ciuszki a zarazz nich wyrasta i potem mi szkoda wiec na razie nie kupuje nic niepotrzebnie. Ja wczoraj bylam pierwszy raz na imprezie odkad zaszlam w ciaze i bylo super :) Oczywiscie nie pilam alko , al i tak bylo super :)) Od razu sie lepiej czuje :)) Buziaki dla was :*

mamuśki moja córcia ma non-stop katarek zakrapiam jej wodą morską,smaruje maścią majerankową a on nie znika męczy się bidolinka macie może jakieś sprawdzone sposoby lub leki które pomagają? moja dzidzia ma skończone 3 miesiące dzięki

kreon - na masci majerankowej jest napisane, ze po pierwszym roku sie uzywa... przynajmniej ja mam takie info na opakowaniu. ja tez zwykle zakraplam stermiarem baby i czyszcze nose frida. daje tez do pokoju takie kropelki karvol na chusteczke gdzies na podlodze. niby zaleca sie kolo glowki dziecka, ale moim zdaniem to jest za mocne. no i wiesz, katar tal latwo nie przechodzi niestety.

biedroneczko-bardzo Ci dziękuje tą maść zastosowałam 2 razy i małej nic nie jest mam te chusteczki karvol i są dobre na chwile a powiedz mi biedroneczko czy tą wodę morską można używać codziennie a nawet 2 razy dziennie przy większym katarku? ma to jakiś wpływ na śluzówkę nosa?

ja juz nie pamietam, bo Konrad od dawna nie ma kataru. ale byl czas, ze uzywalam kilka razy dziennie, a raczej czytam ulotki, wiec chyba mozna. ogolnie sterimar baby jest bezpieczny. mozna kupic w niektorych ang aptekach, ja akurat mam z Polski. jak psiknie sie tym w nos, to mozna dziecko na brzuch i gile same wyleca ;) ale tak poza tym odciagarke nose frida bardzo sobie chwale, Konrad sie cieszy jak mu nos czysze, ale wlasnie zawsze najpierw nawilzam psiknieciem. a moze cos dziecko drazni typu jaki kurz czy pies? ja to bylam zdziwiona ta informacja odnosnie masci majerankowej, ale tak jest napisane na opakowaniu mojej, ktora chcialam smarowac malemu nos.

Czesc Mamuski !!! Pamiętacie mnie??? Długo się nie odzywałam bo nie miałam zbytnio czasu, ale postanowiłam się w końcu odezwać. W takim razie pisze ..... Zuzia jest oczkiem w głowie Dziadków. Nie mogą się Nią nacieszyć choć jesteśmy juź miesiąc. Wszyscy się z Nią bawią na zmianę. Na 6miesięcy kupiliśmy Zuzi torta i dmuchane baloniki z helem. Dostała mnóstwo prezentów, ale najwiecej radości sprawiły baloniki. Zuzia ma już 6miesięcy i dwa tygodnie i ma juz dwie dolne jedynki (wyszly w lutym 4 miesieca) oraz dwie gorne jedynki (wyszly niedawno) oraz lewą dwójkę. Czyli razem ma pięć ząbków ... :) Ostatnio przez te ząbki straciła apetyt i je jedynie z butelki mleczko, bo ja już przestałam karmić piersią. Zuzia do wszystkich moich znajomyc i gości się uśmiecha i jest bardzo odważna w kontaktach z ludzmi. Podczytałam że macie kontakt na Facebooku. Ja jestem pod Anna Grabowska. Mam zdjecie z Zuzia przy torcie. Zapraszam :) Napiszcie w zaproszeniu kim jestescie abym wiedziala. Na dniach postaram przeczytac zalegle stronki z forum i wypowiedziec sie w poszczegolnych kwestiach. Pozdrawiam ..... :)

Gość podczytuje :-)
jesli chodzi o masc majerankowa to faktycznie pisze ,ze od roku ,ale ja sie spotkalam z przypadkiem , ze lekarz przepisal ta masc niemowlakowi . Mozna rowniez kupic kropelki Olbas Oil dla niemowlat i skropic ( kropelka czy dwiema , zalezy jak pisze ) na posciel lub pizamke. Te krople sa w dwoch rodzajach dla niemowlat i dla dzieci starszych .Ttrzeba zwrocic uwage prz zakupie - no i oczywiscie to stosowania zewnetrznego , jako inhalacje . Nosek powinno sie nawilzyc woda morska lub sola fizjologiczna i odciagac frida. Gruszki czasami nie sa zle , ale przy zlym urzytkowaniu moga poglebic katarek lub powodowac katar . Nie powinno sie wkladac koncowki gleboko do noska , bo podraznia sluzowke i zamiast pomoc szkodzi . Frida lepsza , a jezeli ktos stosuje gruszke to nie wkladac do noska gleboko , co jest trudne bo gruszka slabo oczyszcza i wlasnie rodzice przez to wkladaja ja gleboko , co szkodzi a nie pomaga.

Gość do andzia...
czy nie umiesz inaczej pisac juz naprawde tylko same zdrobnienia? tego czytac sie nie da... a juz ze STRONKI podczytasz!? wyjdz do ludzi dziewczyno!

do podczytuje :-) to jak nie mozesz czytac to nie czytaj. Nikt Ci przeciez nie kaze. Kazdy ma prawo pisac jak chce, a glupie komentarze zostaw sobie. Pa

to nie ja pisalam:-) chodzi mi o nick ,, do andzia ,, Widocznie ten temat czyta wiecej osob ;-) Ale ja na pewno do ciebie Andzia nie pisalam :-) Ktos po mnie sie wpisal i zle zrozumialas , a co do zdrobnien to ja nie mam z tym problemu, mnie nie przeszkadzaja , a czasami powinno sie ich uzywac.

To w takim razie przepraszam :( Zle przeczytalam :( Nie ja jedna uzywam zdrobnien. Inne dziewczyny tez wypowiadajac sie tak pisza, wiec ....

nie ma sprawy :-) Co do zdrobnien to ja nie mam nic przeciwko temu , do malych dzieci wlasnie tak sie najczesciej zwraca . Mnie guzik obchodzi czy komus to pasuje czy nie . Jesli mam ochote to mowie zdrobnieniami , przeciez to jest jezyk polski . Dziewczyny ja poszukuje takiej tarki - miseczki do utarcia jabluszka . Moze , ktoras z Was wie gdzie mozna taka kupic ( w UK ) ? Jak bylam dzieckiem to wlasnie mialam taka . Wystarczylo oskrobane jablko na niej zetrzec i podawac , bez przekladania do innej miseczki. Ona byla o tyle wygodna ,ze miala zabki szklane jesli byla ze szkla lub plastikowe , a nie metalowe jak te tarki kuchenne. Moze , ktoras sie spotkala z taka tarko-miseczka ?

Witajcie, ale tu cisza! My juz po roczku, maly juz robi kroki sam, pol pokoju przejdzie, a czasem nie chce w ogole. Takze pewnie na dniach (tak mysle) ruszy calkowicie samodzielnie. Nie kojarze takich tarek, ja uzywam robota albo zywklej tarki, ale rzeczywiscie to wygodne. Moze tk max (miewa rozne wynalazki) lub argos, ebay, amazon. http://www.ulula.co.uk/html/glass-graters.php A odnosnie zdrobnien, bo widze, ze sie kilka osob wypowiedzialo - ja osobiscie nie przepadam, bo czesto sa naduzywane moim zdaniem. Aha, jestem Polonistka, wiec to moze miec znaczenie ;)

biedroneczka dziekuje za linka :-) W sumie znalazlam te tarki na ebay , ale sa tam dosyc drogie. Myslalam ,ze kupie gdzies na miescie . A co do tych zdrobnien to czasami tak sie mowi , nie zdajac sobie z tego sprawy . Inaczej mowimy do niemowlaczka , inaczej do przedszkolaka , a jeszcze inaczej do dziecka w wieku szkolnym , nastolatka czy doroslego .Przeciez to jest normalne kiedy mowimy do dziecka ,, chodz przeczytamy ksiazeczke ,, ,, podaj mi raczke ,, itd Jak sie przebywa z dzieckiem w odpowiednim wieku to samo przez sie tak sie mowi , a pozniej sie to zmienia i my mowimy inaczej . Ja uwazam ,ze nie ma sie co czepiac jezeli ktos tak mowi . chyba najbardziej przeszkadza to ludziom , ktorzy nie maja kontaktu z malymi dziecmi lub maja juz dzieci duze ( chociaz sami jeszcze nie dawno mogli uzywac bezwiednie zdrobnien ) :-) Nie ma co robic afery i sie czepiac

Biedroneczka wszystkiego naj dla Twojego synka :) My nadal w Pl , ale jeszcze tydzien i wracamy. Dziewcyny czego uzywacie zeby usmierzyc bol zabkowania? Moj synek na dniach skonczy 7 mies , ale ani jednego zabka nie ma , ale niedlugo chyba mu wyjda , bo placze z bolu pcha raczki...Smarowalam mu dziasla zelem Dentinox , ale nie podzialal i kolezanka mi polecila Camilie - to jest taki roztwor , ktory sie wlewa do buzi dziecka , jeszcze nie probowalam i jestem ciekawa czy wy moze tego uzywalyscie? Tylko nie wiem czy to jest dostepne w UK. Tak poza tym u nas bez zmian. Nadal cycus jest najlepszym przyjacielem i nie wiem jak sprawic , zeby odszedl w niepamiec :/:( Moj synek juz nauczyl sie przewracac tez z brzuszka na plecy i powoli zaczyna raczkowac:-) A co do tych zdrobnien to to jest normalne , ze sie tak zwracamy do dziecka , gorzej by bylo jakby dorosli miedzy soba tak mowili chociaz tez bez przesady jestesmy tylko ludzmi :) Pozdrowionka i piszcie dziewczyny , bo faktycznie ostatnio tu mega cisza...

witajcie mamuski jak się macie po wolnych dniach? ja mam takiego nerwa ... powiedzcie jak Wy płacicie za wode w mieszkaniu? ja za 3 miesiące zapłaciłam ł150 a teraz za 1 miesiacł80 a mam miec ponoc stała taryfe bo nie mam licznika we flacie...........................................................

Hej dziewczyny! co tam u was?Piszcie bo widze ze tu nikt nie zaglada. Kreon to faktycznie duzo my za rok dostalismy 330 f .Mamy tez liczone wg taryfy. Zrobilo sie chlodniej a juz tak fajnie chodzilo sie na krotkie rekawy. Amelia skonczyla juz 9 miesiecy.Zrobila sie taka placzka.Chyba przechodzi ten kryzys. Nie wyobrazam sobie tak dluzej.Dzis musielismy jechac do banku.Nie chciala siedziec w wozku, tylko na moich rekach.Inaczej bylo straszne wycie.Rece to mi po prostu dretwialy. Bylam tez na wazeniu. jak ja polozylam na wadze to sie tak wyrywala i darla w nieboglosy.Nawet ja zwazyc nie mogla , bo sie ciagle ruszala.Zaczela mi bardzo malo przybierac.Wczesniej byla ponad kreska, teraz jest pod.Nie wiem czy do konca ja dobrze zwazyla.Wazy 8900.Je w sumie normalnie, nawet w nocy .Pani poweidziala ze pewnie sie duzo rusza i wiecej spala. Mam pytanie czy wasze dzieci staja juz na nozkach.Moja juz od miesiaca wysoko podnosi klatke i podpiera sie na rekach,sama tez juz siada.Myslalm ze juz zacznie raczkowac bo sie tak wysoko podnosi,ale jeszce nie.Nozki jej sie na stojaco jednak uginaja. odezwijcie sie co sluychac.Pozdrawiam pa

Madziulek ja tutaj codziennie zagladam , ale nikt nie opdisuje.... Moj synek skonczyl 7 mies , ale sam jeszcze nie siedzi tzn. siedzi , ale po paru minutach leci na bok jeszcze. Jak go podtrzymuje pod paszki to stoi i zasuwa nozkami , chodzi :) Gdy go poloze na brzuchu na lozku wypina pupe mocno do gory i cos tam sie przemieszcza , ale to nie jest jeszcze raczkowanie. Cos czuje , ze on szybciej zacznie chodzic. No i wciaz nie ma zabka a tak juz czekam i czekam :) Dalej pieknie przesypia mi nocki , w dzien tez nie narzekam , je chetnie wszystko co mu dam , piers juz rzadziej , ale tez jeszcze jest. Piszcie piszcie , szkoda by bylo , zeby nasz topic sie urwal. Buziaki.

Hej dziewczyny! Dawn mnie nie było, od 30.03do 14.04 byłasm w PL a15.04 mielismy przeprowadzke, teraz mieszkamy sami :) Ogarnelismy sie trochę, ale czeka nas jeszcze malowanie. We wtorek o 8.00 mamy prom i jedziemy na 4 dni na kamping do Bessen Bergen z eurocampu i potem na 2 dni do Belgii na komunie mojego męża siostrzeńca:) Także zaliczymy majówkę:) Oluś pampersy do pływania ma kupione także codziennie na basenie bedziemy:P No a co do mojego szkraba to już ma 6,5 miesiąca, sam siedzi bardzo długo, trzymając sie np za moja bluzke sam wstanie, także bardzo silny jest, lezac nas brzuszu unosi pupe wysoko jak by chciał raczkować i wczoraj zauważyłam u niego zarysy górnych jedynek:D Także za tydzien powinny być tak było z dolnymi:) które ma juz ok 21 i 22.02 :) Fajny przytulasek z niego:) Umie dawaćcześć i buzi :P Jak te dzieci szybko rosną, pozdrowionka i odezwe sie po urlopie:)

Ej dziewczyny! Co tu taka cisza?... Czyżby nasz wątek dobiegł końca :( Ja wróciłam 09.05 z majówki:) Było super, byliśmy 4 noce w Beksse Bergen w Holandii, super ośrodek i fajne atrakcje dla dzieci. Oluś był na basenie, uwielbia wode, nie mógł się nacieszyć, siedząc w kółku tak przebierał nózkami, że szok:P Próbuje raczkować podnosi pupe, prostuje rączki, ale stoi w miejscu hehe Mówi na okrągło bababababa:) Jest cudowny. O7.05 pojechaliśmy do mojego M siostrzeńca na komunie i w jej dniu 08.05 Olusiowi wyszły aż 3 zęby! Tylko o różnych godzinach, szok! Płakał tylko w trakcie przebicia, a wiem to bo co zaczął strasznie płakać, to na dziąsłach była krew, pierwszym razem rozpłakał się w aucie jak wracaliśmy z restauracji, myślałam że już chce jechać, patrze na niego a górne dziąsło po lewej stronie krwawi, potem po 18.00 znowu się rozpłakał, ale to myślałam że się szwagra wystraszył bo na jego widok zaczął płakać, wziął biały kocyk do buzi , ugryzł go i na nim była krew, patrze a tam dziąslo po prawej stronie krwawi, dotykam i ostry jak szpilka kawałek jedynki. A następny wyszedł ok 23.00 , tylko zaczął płakać i wiedziałam że to dolna lewa dwójka, bo jak zasypiał i ziewał to już było widać krwiaczka na dziąśle. Także Oli na teraz 5 ząbków:) Pozdrowionka i piszcie!!!!

heloł heloł kochane:) wrócilysmy z polski a tam jak wiadomo korzystanie z interneta ograniczone do minimum :) czytam że dzieciaczki rosna i super sie rozwijają:) brawo:) ehh czas leci a tu za niedługo roczek:) rozalka zaczeła 9ty miesiąc i musze napisać że miesieczny pobyt w polsce świetnie wpłynąl na jej rozwój zarówno fizyczny, intelektualny jak i społeczny , przede wszystkim raczkuje, sama wstaje na nózki podpierając sie lub podciagając o meble, nie boi sie obcych ludzi, zjada juz niemal wszystko a ta alergia to na mleko - musi byc albo sojowe albo odluszczone- ale po alergii ani sladu:) ale podobnie jak Amelka madziulka30 też nie przepada za siedzeniem w wózku ostatniego dnia lipca robimy chrzest a tydzien pozniej roczek wiec za miesiac znów lecimy do polski reszte napisze pozniej bo sie niunia obudziła;)

hej dziewczyny! ja zagladam czasem,ale jakas cisza ,jak wspominalyscie.Jednak od czasu do czasu cos napisze.Choc przyznam ze juz stracilam watek. U mnie Amela po poludniu mega marudna.Chyba ze zmeczenia.Tracilam juz cierpliowsc. Moja juz ma 6 zebow. jedynie przybiera pozycje do raczkowania,ale sie nie posuwa.Pelza jak na razie po calej podlodze.W lozeczku podciaga sie na kolanach i jeszcze nie stoi. Ja chcialam jechac do Polski w czerwcu.Jednak czekamy na ten cholerny akt urodzenia,bo mialam poprawke w nazwisku.Juz chyba z 7 tygodni.Nie moge jechac poki co po paszport.Szlak mnie trafia.Dzwonilam pytalam i nadal czekamy. Emilia fajnie ze Rozalka sie tak rozwija.Moja to jakas plochliwa.Chyba ma ten kryzys.Mam nadzieje ze jej przejdzie do roczku,bo chyba sie zalamie.Poza tym tez jest pocieszna i kochana.Humorki jednak potrafi miec. Plamki czerwone dalej sa.Czasem nie pojawiaja sie w ogole czasem wyskoczy wiecej.W Polsce pojde z nie gdzies moze zrobie badania. Ja planuje tez w wakcje zrobic chrzesti oczywiscie super impreze na roczek. Pozdrwiem serdecznie