Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy to powod do zmartwien

Moja corcia skonczyla 8 msc i jeszcze nie siedzi sama

Polecane posty

tzn.usiadzie na chwila bez podparcia ale nigdy jej samej tak nie zostawiam bo by sie przechylila .W lozeczku tez sie jeszcze nie podniesie do stania , przewraca sie na boki i ustawia do raczkowania ale jeszcze nie raczkuje .Czy powinnam sie martwic ?

nie! mój skończył 8 miesięcy i usiadł sam. przedtem pełzał. 2 tygodnie po tym jak usiadł zaczął raczkować. wcześniej nigdy nawet sam nie wstał!!! nagle równo jak skończył 9 miesięcy wstał. od 11 miesiaca chodził za 1 rączkę. w końcu tydzień temu (13,5 miesiąca) póścił sie i chodzi sam. mojej koleżanki córeczka miała 6 miesięcy jak usiadła sama, 6,5 jak zaczęła raczkować, teraz ma 9 i chodzi za rączkę. każde dziecko jest inne!!! a normy są bardzo szerokie w przypadku takich maluchów1 ma jeszcze czas na siadanie. czasem dzieci najpierw raczkują a później siadają.

dziekuje bardzo :) moze ktos jeszcze sie wypowie

Gość nkmnk
dokładnie każde dziecko jest inne mój zaczął raczkować i stawać jak miał 6 miesięcy a siedzieć jak miał 5

ja bym sie nie zamartwiała kazde dziecko robi wszystko w swoim tempie, kładź ją dużo na brzuszku, wzmocni mięśnie:) na marginesie - mój synek siedział sztywno mając szesc miesięcy, ale w ogóle nie umiał sie obracac, jak leżał to tak jak go położyłam i nauczył sie tego dopiero w 10tym miesiącu, to był tzw skok rozwojowy bo w ciągu niecałych dwóch tygodni zaczął sie przekrecac, pełzac i raczkowac:)

moja ma 8 moes. i siedzi jak ja posadze ale nie siada sama czasem podnosi sie i probuje ale nie usiadzie , pełza nie raczkuje ( zaczyna probowac ) i turla sie po mieszkaniu dla porownania synek kolezanki w ma 9 mies. i chodzi pzry meblach spokojnie ma czas

Gość ma czas do .....
az 9 mc

Gość nie martw sie
moj ma 8.5 miesiaca.Wstaje przy lozku,chodzi przy nim, wstaje w lozeczku.Nie siada sam, nie raczkuje tylko pełza tzn podciaga sie na rekach.Jest szybki, staje na glowie, robi rozne pozycje akrobatyczne :) tylko nie to co powinien.Mysle ,ze ok 10 miesiaca bedzie chodzil.

Gość nie martw sie
mowimy z mezem,ze porusza sie jak foka

no to fajnie :) ciesze sie dziekuje za wszystkie odpowiedzi bede czekac cierpliwie