Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaaaa24

cos o islamie

Polecane posty

Gość mnie dziwia ludzie ktorzy
przechodza z jednej religii na druga. Ja rozumiem - byc wierzaacym, a ateistą - to juz róznica. Wiara jest wiarą -a sama religia? wynika głownie z tego, gdzie sie kto urodził, w jakiej kulturze wyrósł, trudno powiedzic, ktora lepsze, ktora gorsza. To zalezy od historii, polozenia geograficznego , klimatu itd. Zauwazyłam ze zmieniaja religie raczej ludzie tzw " nawiedzeni" , tzn tacy ,ktorzy byli gorliwi w poprzedniej,np zaciekli katolicy.

nie zgodze sie z Toba.. znam takich ktorzy przeszli na islam nie bedac tak gleboko zakorzenieni np w katolicyzmie.. czesto zmiana religii jest oznaka tego ze czlowiek szuka czegos co uwaza za lepsze.. czegos co pokaze mu jego kierunek w zyciu.. wskaze co jest dobre a co zle..

Po co zmieniać religię skoro Bóg i tak jest jeden? Różnica między islamem a chrześcijaństwem jest taka, że oni uznają tylko jednego Boga Allaha a chrześcijanie mają 3 osoby boskie. Każda religia i jej wyznawcy to w 90% hipokryci. Tacy są po prostu ludzie i nic tego nie zmieni.

paris nie pisz ze roznica polega tylko na osobach Boga bo roznic jest wiele.. piszac to sama pokazujesz wlasna niewiedze na ten temat..

Gość ile jeszcze zaślepionych i...
coś podobnego,jak możesz zarzucać komuś niewiedzę,jeśli na poprzedniej stronie popisałaś się swoją wiedzą twierdząc,że nie będąc katoliczką,nie możesz być chrześcijanką! kim są wg ciebie m.in. wyznawcy prawosławia,protestanci i tak dalej? generalnie życzę powodzenia w nowej religii,która w przeciwieństwie do chrześcijaństwa chociażby pochwala zemstę i odpłacanie złem za zło

islam to trucizna, zresztą jak każda religia. Ale islam jest najgorszy , uciekaj jak najdalej

Gość autorko jesli szukasz czegos
co jest lepsze , zgłeb na razie to, co bardziej znasz, bo jak zostało zauwazone wyzej, nie bardzo sie orientujesz w chrzescijaństwie. Skad wiesz, czy twoje wiedza po islamie bedzie dostateczna na tyle,zeby go swiadomie przyjac? I jesli bedzisz ja czerpała od przypadkowych ludzi na kafe?

zacznijmy od tego ze napisalam ze nie jestem katoliczka bo wdg mnie katolicy malo maja wspolnego z prawdziwym chrzescijanstwem.. a co do chrzescijanstwa.. uwazam ze osoba Chrystusa jest przez ludzi i te opisy w Biblii bardzo przerysowana.. takie sa moje mysli i odczucia i kazdy ma do nich prawo.. kazdy odlam w chrzescijanstwie wybiera sobie z ksiag to co jest dla niego wygodniejsze.. a skoro Bog dal nam ksiegi powinnismy je respektowac na rowni a nie jedna bardziej a druga mniej..

Gość no to czemu nie judaizm
tam masz ksiegi Mojzesza

a i jeszcze co do mojej wiedzy na temat islamu czerpie ja od muzulmanow nie tylko w De ale takze mam wielu przyjaciol w Pl ktorzy na islam sie zdecydowali.. wiec napewno ludzie bedacy tutaj nie sa dla mnie jakims autorytetem.. chce kulturalnie porozmawiac nie wiem ile jeszcze razy mam to podkreslac..

Gość Przejdzie ci
Tylko nie islam, chcesz byc podczlowiekiem. Bo tak sa traktowane kobiety.

Gość radze ci zgłebic hoistorię
i sprawdzic, kiedy i dlaczago w takich a nie innych krajach powstał protestantyzm,reko i rzymski katolicyzm, prawosławie, anglikanizm, ruch zielonoświatkowy , i in. I zauwaz, ze w zaleznosci od kraju islam rowniez jest bardzo róznie interoretowany ( porównaj chocby Turcje i Arabie Saudyjską.

kobieto,przejrzyj na oczy zanim będzie za późno.przeczytaj najpierw Koran,a potem mów,że postaci biblijne są przerysowane.poza tym jak długo jesteś z tym człowiekiem?

prawda jest taka ze islam czerpie wiele z tych obu religii i w jakims stipniu laczy je razem.. np w judaizmie jest jeden Bog a nie w Trzech osobach jak w chrzescijanstwie.. a z samego chrzescijanstwa jest uznanie Jezusa jako jednego z prorokow, ktory byl wyslannikiem Boga.. co do kwestii kobiety w islamie to tutaj sie zgodzic nie moge.. prawda jest taka ze kobieta w islamie powinna byc bardzo szanowana.. tutaj role kobiet i mezczyzn sa bardzo jasno ustalone.. przykry jest tylko fakt ze w niektorych krajach kobiety sa nazwane czyms gorszym.. ale wydaje mi sie ze jest to tylko i wylacznie wymog narodu i kultury.. oczywiscie jest odlam islamu gdzie kobiety traktowane sa ostrzej ale prawda jest ze w wielu muzulmanskich rodzinach to kobieta ma do powiedzenia wiecej niz mezczyzna.. chociazby sam fakt tego ze to kobieta muzulmanka decyduje po smierci o tym czy jej maz byl dobry i czy pozwoli mu byc z nia razem w raju..

hmm czytam Koran.. wiec nie rozumiem w czym problem.. czytalam tez Biblie.. i wiele wiele ksiazek na temat obu religii.. jak juz napisalam wczesniej ten czlowiek.. rozbawilo mnie to.. nie ma zadnego wplywu na moja postawe.. islamem zaczelam interesowac sie o wiele wczesniej..

Gość Widze na codzien
jak zyja wyznawcy islamu. Obojetnie jak go interpretuja. Jedna zaleta : kobiety sa grube ukryte pod plachta, nie dbaja o siebie, nie douczone, jedyne zajecie to rodzic dzieci. A mezczyzni kroluja. Moze sa malutkie wyjatki, ale nie widzialam, choc moslemow mam pelno.

wiem ze islam jest wszedzie inny.. ale wydaje mi sie ze to zalezy od ludzi ktorzy go wyznaja.. to tak samo jak katolicy.. inni sa ci w pl a inni np tutaj w De mimo ze wierza w to samo..

Gość Dodam ze ci mezczyzni
to wykozystuja. Pozwalaja sie obsugiwac, kobieta nie ma prawa do zadnej decyzji, oni ja chyba maja za bezmozgowca, do seksu i rodzenia dzieci, a jak choruje to tez nie problem , moga miec nowa zone, albo cztery jednoczesnie.

generalnie mam to gdzieś,ale boli mnie fakt,że w ten sposób w pewnym sensie straciłam już dwie bliskie osoby. z jedną już nie mam kontaktu.mąż skutecznie odciął ją od dawnego życia i ludzi

hmm ja tez mam kontakt z muzulmankami.. nie sa grube i nie chodza w burkach.. zadko tez zakladaja hijab.. wiekszosc z nich pracuje, uczy sie sa wyksztalcone ale sa i tez takie ktore czuja sie dobrze w roli matki i kobiety dbajacej o dom i rodzine..

do ile jeszcze zaslepionych szczerze wspolczuje.. przykro mi ze Twoj maz ma takie podejscie a nie inne.. ale powiedz mi jedno czy te osoby nie sa szczesliwsze bedac muzulmanami i wyznajac islam..

Gość Tak tak cie beda przekonywac
bo to w ich interesie. Moslem nie bedzie nigdy chrzescijanem (bo jest inaczej wychowany). W zadnej religi nie sa tak kobiety traktowane jak w islamie. Zalozenia niby sa dobre, ale to nie dziala. Proponuje troche popodrozowac i troche poznac swiata. W Polsce cie broni prawo, a w krajach muzulmanow, moz moze cie bic i nie masz nic do powiedzenia, nie masz zadnych praw. Nawet nie wolno samej kobiecie mieszkac.Islam w Polsce to nie islam, bo kobiete panstwowe prawo chroni. Tego nie mozna porownywac. W islami , nawet dzieci naleza do mezczyzny!!! Jach chlop nie pozwli to nawet ich widywac nie moze.

maz moze miec 4 zony tak to prawda ale tylko w wypadku jesli kobieta pierwsza malzonka sie na to zgodzi.. jesli nie facet moze zapomniec.. po za tym zadko to jest juz stosowane bo zabronione.. jesli facet muzulmanin zle traktuje kobiete znaczy ze jest zlym muzulmaninem.. niestety tutaj czesto jest tak ze ludzie myla kulture i ludzkie zachowania z religia..

Gość Wydaje mi sie ze
jaaaa24 oczarowal, jakis muzulmanin i mu wierzy. Oni zdobywaja kobiety, co im dobrze wychodzi, a potem je sobie podporzadkowuja. Duzo widzialam, pracowalam i pracuje z nimi, ciezko znosza kobiete za przelozona.

a z tym ze dzieci naleza do ojca to sie nie zgodze.. jest zapisane ze do lat 7 matka musi wychowywac dziecko!! potem jesli matka nie jest muzulmanka ojciec ma prawo by wychowac je w wierze.. tyle.. co do islamu tutaj i w Turcji czy innach krajach.. bylam w Turcji widzialam jak kobiety ubrane w miniowki szly z chustami na glowach.. przeciez to absurd bo malo to ma wspolnego z religia i nakazami Allaha.. widzialam tez na wsiach jak kobiety ciezko pracuja.. czy ma to cos wspolnego z religia.. nie wydaje mi sie.. to ze kobieta jest traktowana jak przymiot w Turcji jest tylko i wylacznie wina kultury czy braku wiedzy..

pisalam wyzej ze islamam interesowalam si eprzed poznaniem mojego muzulmanina.. wiec nie rozumiem czemu coagle sie upieracie przy swoim..

Gość Nie nie tak mowia
Oficjalnie zona nie ma nic do powiedzenia. Naczytalas sie ksiazek, zycie wyglada inaczej . I przepisy w tych krajach nie respektuja kobiety!! Ona sama nawet nie moze opuszczac domu, ani podrozowac. Wiem jak zyja. Sa kobiety co im to pasuje.

nie mój mąż tylko jej! nie są szczęśliwsze.jak dla mnie są zagubione jeszcze bardziej niż kiedyś tylko że teraz już o tym nie mówią,bo nie powinny