Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona1234

ucze sie do egzaminu FCE ale listeningu to raczej nie zdam

Polecane posty

Gość zrozpaczona1234

jakas masakra te nagrania sa tak belkotliwe i tak szybko mowia ze szok.

Gość ooooooooooolka
jejku i ja mam taki problem :(

Gość zrozpaczona1234
a uczycie sie do fce albo jakiegos innego egzaminu? czuje ze wywale 500 zl w bloto ale jest mi ten swistek potrzebny i musze kiedys sprobowac go zdac

Gość zrozpaczona1234
i czasowniki frazowe to kolejna moja zmora. kto to wymysli i po co??? jakby zwykle czasowniki nie wystarczyly to powymyslali jakies razowe i to w takiej ilosci

ja zdałam Fce i listening poszedł mi najlepiej, będzię dobrze, proponuje żebyś codziennie słuchała sobie radio BBC, nawet jak na początku przerazisz się wymową to z czasem się zaznajomisz i bedzie coraz lepiej:)

Gość pappi
listening moze byc trudny rzeczywiscie jesli na codzien nie masz kontaktu z jezykiem i nie "osłuchasz" się go w odpowiedniej ilosci. Proponuję ogladac duzo angielskich filmow bez lekrota, a jeszcze lepiej wiadomosci. Na poczatku niewiele zrozumiesz ale im wiecej tym lepiej. podswiadomie bedziesz "wylapywac" słówka a nawet całe zwroty.

Gość fce fce
Zdawalem kiedys juz ten egzam. Pamietam, ze tez sie dygalem listening-u. Sluchaj duzo radia po agiesku.sluchaj i sluchaj. Przewijaj kasety i przewijaj - musisz rozumiec wszystko a nie tylko lapac pojedyncze slowa. Odpowiedzi zwykle sa dawane nie wprost, a to jedno slowko, ktoe myslisz ze jest wlasciwe jest w inym kontekscie. Phrasal verbs to inna sprawa :). Zawsze je lubilem :). Po prostu musisz je zamapietac. Zapisz je sobie w zdaniach, tak zebys mogla je potem uzyc w mowie. Inaczej pozostana biernym slownictwem. powodzenia.

Gość zrozpaczona1234
u mnie nie ma szansy ze pojdzie mi najlepiej ale marze o tym zebym chociaz jakies punkty z tego dostala bo potem to rzutuje na calosc egzaminu.

Gość zrozpaczona1234
no wlasnie mam ten problem ze wylapuje slowka a nie moge tego zlozyc w calosc

Gość pappi
aha jeszcze jedno, moze Cie to uspokoi:) przewaznie na egzaminie listeningi są duzo wyrazniejsze niz na kasetach przygotowujących.

Gość zrozpaczona1234
papi-- to mnie pocieszylas bo te ktore dzis sluchalam to jakis koszmar.

Gość pappi
na powtorke materiału proponuje ci książke "Destination B2". Skondensowana gramatyka, słownictwo blokowe i do kazdego unitu ćwiczenia. Ktos mi mowil, ze mozna ją znaleźć juz w necie

Gość pappi
odnosnie poziomu listeningu na egzaminie to nie jest reguła, ale ja tak mialam na kazdym jednym:) wielu moich znajomych tez.. wiec glowa do góry:)

Gość fce fce
kup ksiazke z testam z listeningu z poprzednich paru lat i cwicz. Ja tak robilem. Pamietam, ze na egzamie listening byl mega trudny - truniejszy niz te wszystkie testy. Ale to zalezy od roku w ktorym zdajesz i jak trafisz. Radio BBC- potwierdzam :) - sluchaj go codziennie :)

Gość zrozpaczona1234
dzieki za rady :-) nie kupuje juz ksiazek bo w necie jest masa materialow. aktualnie ucze sie z grammar and vocabulary for first certificate autor luke jakos tam nie pamietam nazwiska a nie mam okladki :-) mam tez test your vocabulary for fce i kilka innych

Gość fce fce
Nie wiem na ile sie znasz na egzaminach jezykowych, ale: IELTS - jest trudniejszy od FCE - to cos pomiedzy FCE i CAE. Jest egzaminem akademickim i jest w nim pisanie na duzo wyzszym poziomie. Dodatkowo IELTS jest wzny tylko przez 2 lata, FCE do konca zycia, choc pewnie wiedza sie zdewaluuje :/

Gość zrozpaczona1234
IELTS czytalam o tym egzaminie i w przypadku kwalifikacji dla nauczycieli jest wazny bezterminowo. natomiast jesli chodzi o osoby wyjezdzajace za granice na studia wtedy jest ten okres 2 lat waznosci. ten egzamin jst w dwoch wersjach general i academic. ta druga wersja trudniejsza i dla tych co chca studiowac za granica. slownictwo naukowe opisy wykresow itp. general latwiejszy. no i nie ma tu okreslonego poziomu. zasze dostajesz dyplom na ktorym pisze na jakim poziomie osiagnelas jezyk. skala od 1do 9. miwystarczyloby 5 bo tyle to mniej wiecej fce

Gość fce fce
to juz lepsze to FCE niz IELTS z ocena 5. FCE wbrew pozorom nie jest taki latwy. Ale tez strasznie duzo ludzi go ma. Listining i speaking sa chyba najtrudnieszymi czesciami. Wazne jest zeby mowic z sensem i uzywac dobrego slownictwa a nie tylko bablac i bablac :) Temat srodowiska i oieplenia klimatu na speakingu jest chyba dosc popularny :) Nie wiem jak u Ciebie z pisaniem. Wazne, zeby ktos sprawdzal Twoje prace i poprawial bledy.

Gość zrozpaczona1234
ale ocena 5 jest porownywana z FCE. w kazdym badz razie tak mowi rozporzadzenie o kwalifikacjach nauczycieli. z wynikiem minimum 5 do klas 1-3 i przedszkoli a z ocena minimum 6.5 do wyzszych klas. plus oczywiscie przygotowanie metodyczne i pedagogiczne

Gość zrozpaczona1234
a co sadzicie o stronce www.elllo.org ?

Gość anna.majan
to po prostu radze się zapisać na nauke do dobrej szkoly kora przygotowuje do fce, w wawie jest ich pare, chocby tfls

Gość Sweetberry
Zdaaaasz! To jest chyba najprostsza część egzaminu xD FCE wcale nie jest taki trudny,uwierz mi :) Jestem po CAE-to jest dopiero jazda :)

Gość rabinzbuszzu
zdasz zdasz, a jak sie nie uda to radze pójść do jakieś dobrej szkoły językowej jak TFLS