Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jmnjnj

Bajka iskierki

Polecane posty

Gość jmnjnj

Znacie długą wersje tej piosenki? Ja zawsze znałam tylko tyle Z popielnika na Wojtusia iskiereczka mruga: Chodź, opowiem ci bajeczkę, bajka będzie długa. Była sobie raz królewna, pokochała grajka, Król wyprawił im wesele i skończona bajka. Była sobie Baba Jaga miała chatkę z masła, a w tej chatce same dziwy! Psst... Iskierka zgasła. Z popielnika na Wojtusia iskiereczka mruga: Chodź, opowiem ci bajeczkę, bajka będzie długa. Już ci Wojtuś nie uwierzy, iskiereczko mała. Chwilkę błyśniesz, potem zgaśniesz. Ot i bajka cała. A ostatnio usłyszałam dłuższą wersję ( coś o tej królewnie bardziej rozbudowane) ale nie pamiętam tekstu, zna ktoś?

A może chodzi ci o "Królewnę złotowłosą"? Z "Iskierki" znalazłam tylko taką wersję: Na Wojtusia z popielnika Iskiereczka mruga Choć opowiem CI bajeczkę bajka będzie długa. Była sobie Baba-Jaga Miała chatkę z masła A w tej chatce same dziwy Cyt iskierka zgasła. Była sobie raz królewna pokochała grajka Król wyprawił im wesele I skończona bajka. Patrzy Wojtuś, patrzy, duma, łzą zaszły oczęta, czemu żeś mnie oszukała? Wojtuś zapamięta. Już ci nigdy nie uwierzę iskiereczko mała. Najpierw błyśniesz, potem zgaśniesz, ot i bajka cała.

no to może zajrzyjcie do źródła "W Wojtusiowej izbie". autorka wie przecież najlepiej jaka jest pełna i oryginalna wersja

Gość jmnjnj
Ta co podałam jest chyba oryginalna ale później jak każda piosenka została modyfikowana i właśnie myślałam ze ktoś zna inną wersję... tak jak kosi kosi ma różne wersje i kombinacje rymowanek