Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

drumdrum

witamina d3-pytanie

Polecane posty

jak to wyglada z witamina d3 trzeba ja zabrac ze soba do szpitala i jak ja podawac?ostatnio czytalam,ze tylko karmiac piersia powinno sie podawac witamine d3,bo mleko modyfikowane juz zawiera wszelkie niezbedne witaminy.jak to jest?

Gość witaminy d3 nie podaje
się od urodzenia tylko od 3 tygodnia. Pójdziesz z dzieckiem do waszego pediatry i ci przepisze i wyjaśni jak podawać.

witaminę d od 2 tygodnia i wszystkie dzieci a k tylko jak karmisz piersią

a to nie wiedzialam...:(czytalam rozne lektury,a tam nie bylo napisane od kiedy:/wiec pomyslalam,ze od razu.slyszalam oczywiscie "rozne zloyte rady",aby podawac...

Gość witaminę d3 podaje się
Lekarz pediatra wszystko Ci wyjaśni i ustali dawkę bo dawka zalezy od dziecka, od tego jakie ma ciemiączko. W okresie ząbkowania lekarz może zwiększyć dawkę D3. W lecie może ją zmniejszyć, na jesień znów zwiększyć dawkę. Jeśli ciemiączko zarośnie się ładnie nie trzeba podawać do 2 roku życia. Mnie już po pół roku kazano odstawić bo zaczęło się lato, a potem ciemiączko się ładnie zarastało i nie było oznak niedoboru. Nadmiar witaminy d3 też nie jest korzystny dlatego nie powinno się robić nic na własną rękę. W mleku modyfikowanym są witaminy, ale nie koniecznie w takiej ilości żeby pokryć zapotrzebowanie dziecka. To zależy od dziecka. Witaminę K podaje się podczas karmienia piersią, ale wprowadzono tą witaminę od niedawna i są różne na jej temat opinie. Dawniej matki karmiły piersią, witaminy K nie było a dzieci były zdrowe wiec część lekarzy twierdzi że to kolejna moda mająca na celu zrobienie wielkich pieniędzy.

Gość moj pediatra uznal ze
wit d3 "mam" brac tylko do skonczenia 3m

Gość moj pediatra uznal ze
tzn podawac :P ps.karmie piersia

ja dawałam od 3 tygodnia a mojej koleżance pediatra powiedział że wcale nie trzeba podawać chyba że coś sie dzieje.

Gość witaminy
WitD3 podaje się od 3 tygodnia życia noworodka, chyba że matka w ciąży nie przyjmowała preparatow z wit.D wtedy od 1 dnia życia.. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 400j czyli 1 kropla vigantolu. Jeżeli karmisz piersią podajesz 400j/dobę, a jeżeli mlekiem modyfikowanym to trzeba sprawdzić ile ono zawiera witD + ile dziecko wypija mleka dziennie i obliczyć ile jednostek brakuje i tyle uzupełniać. WitK podaje się 0d 8 doby życia do końca 3 miesiąca życia, podawanie jej jest bardzo ważne ponieważ stanowi profilaktykę choroby krwotocznej noworodów, dodatkowo w 1 dobie życia każdy noworodek otrzymuje w szpitalu 1 dawkę witK domięśniowo. Nie musisz brać ze sobą witD do szpitala, na pierwszej wizycie pediatra wypisze Ci receptę.