Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalinkaa1984

KINDERGELD na dzieci w Polsce??

Polecane posty

Sie nie goraczkuje, bo mam :-)

Gość nie dostanie
jesli facet nie ma stalego pobytu tutaj a pozatym zatrudnia go polska firma z Polski a nie niemiecka wiec wogole moze zapomniec!A jesli ma w kontrakcie ograniczony czas pracy to juz calkiem przechlapane. Beda sie rowniez pytac czy do Polski chce wrocic no i bedzie mial przechlapane!Niemcy maja bardzo ciasne prawa,nie da sie tak okantowac:D

Gość do debila - od 20 lat zyje
prostaczko, nie odzywaj sie jak nie masz pojecia. Chcesz wyzyc sie na dziewczynie ukrywajac swoje zasciankowe wychowanie? skoro jestes takim porzednym podatnikiem w niemczech to widac malo wiesz tepa krowo. do autorki- masz duze szanse, gdyz sama nie wiesz jakie podatki placi twoj maz. powiedz mu, zeby wzial formularz (antrag) z familienkasse w tym miescie gdzie on w niemczech mieszka lub przebywa. sprobowac mozesz zawsze. wiadomo,ze jak nie bedzie wam przyslugiwac to wam odmowia. ale sprobowac mozna. moj znajomy byl zwyklym podwykonawcca na zlecenie w niemczech- bez stalego zameldowania. podatki placil w niemczech. zona i dziecko w polsce. i dostali kindergeld.

Gość do autorki kalinka
w kazdym miescie urzedy do kindergel sa zazwyczaj w urzedach pracy- arbeitsamt. niech maz stamtad wezmie antrag i wypelni. wymagane dokumenty zawsze mozesz doslac pozniej. kindergeld liczy sie od dnia zlozenia antragu, a nie od zlozenia wymaganych dokumentow. czyli im szybciej tym lepiej.

Gość wstydze sie przynac
ze jestem z Polski jak patrze na te wasze wszystkie wypowiedzi. jedna druga utopilaby w lyzce wody

Gość do autorki kalinka
zalujecie autorce tych pieniedzy jakbyscie przynajmniej z wlasnej kieszeni mialy to placic.

Gość zebraczka niesamowita

Gość baaaaaaaaaaaaaasia
Wstyd ze tak dyskutujecie i nie na temat.Kindergeld nalezy sie dzieciom a nie rodzicom.Dziecko nie musi mieszkac w Niemczech,rodzic musi byc zameldowany i miec prace-najczesciej ojciec,matka jezeli nie pobiera zasilku rodzinnego w kraju to dziecko otrzyma Kindergeld;TO TAK OGOLNIE:sa pewne wymogi-o tym duzo sie pisze w internecie.Zalatwiania jest sporo ale warto.pozdrawiam i prosze nie kloccie sie rodacy bo niemcy beda sie z nas smiac nawet ci farbowani

Gość fakt jest taki, ze
normalne rodziny przeznaczaja te kase na rozwoj, edukacje, czas wolny.. a patologiczne przepijaja i przepalaja.. dlatego osobiscie jestem za skresleniem tego i zapewnieniem kazdemu dziecku edukacji na wysokim poziomie,dozywiania, dodatkowej pomocy w nauce, rozwijania talentow..

Gość gość
wszystko fajnie ale sprawiedliwe tez to nie jest. Kindergeld dostaje sie tez miedzy innymi na utrzymanie dziecka. I niestety zycie i utrzymanie dziecka w niemczech jest mimo wszystko drozsze jak w Polsce. Niesprawiedliwe jest to, ze sa to jednakowe pieniadze.

Gość gość
hej, a załatwiacie kindergeld samodzielnie czy z pomocą jakiejś firmy? ja skorzystałam z pomocy - http://www.ecpodatkowe.pl/ i wszystko póki co idzie sprawnie. bardzo mi się te pieniądze przydadzą...

Gość gość
Ja korzystałam z firmy, również bardzo byłam zadowolona. Oto namiar: http://www.euro-punkt.pl/, być może komuś się przyda. Biura mają w całej PL.

Gość gość
od pazdziernika 2015 mieszkamy w niemczech, tzn ja moja partnerka i nasze dzieci, z tym że jedno dzieco jest moje drugie z poprzedniego związku mojej partnerki. Od rozwodu mineły prawie 2 lata, rodziną natomiast jesteśmy od 2009r i tu zaczynają sie schody. Bedąc w miejscowym ops powiedzieli mi że nie ma znaczenia kto złoży wniosek, mimo iż partmerka z córką nosi inne nazwisko niż ja, w urzedzie marszałkowskim dostaliśmy decyzje odmowną i to ja złożyłem wniosek o kindergeld. Naturalnie cały czas czegoś brakuje :) ale to detale :) teraz dostałem, odmowe zasiłku kindergeld bo nie jesteśmy małżenstwem i to moja partnerka powinna złożyć wniosek a nie ja. Co innego w polsce co innego w niemczech, mówią... Co teraz mam zrobić?

Gość gość
jestem uzalezniona co ty gadzasz za głuputy :):):):):):) jezeli jeden rodzic pracuje w niemczech to z automatu ma prawo do zasiłku na dziecko mieszkające w polsce.

Gość Gothic
Dziecko masz, pracy nie masz, i jesteś z facetem w nieformalnym związku... krucho to widzę.

Kindergeld przysługuje każdemu, kto mieszka lub/i pracuje (płaci podatki) w Niemczech. Zasiłek należy się rownież na dzieci, które mieszkają/uczą się w Polsce. Pomogę we wszelkich formalnościach związanych z Kindergeld, zapraszam: www.kindergeld-pomoc.pl