Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinkkkka

Co lepsze- zootechnika czy geografia??

Polecane posty

Gość malinkkkka

Po zootechnice zwykle trzeba pomyśleć o własnym biznesie. Mimo to wydaje mi się, że to lepszy kierunek.

Gość malinkkkka
widziałam droge mleczną przez koński teleskop :classic_cool:

Gość malinkkkka
głupi podszyw... Właśnie, ale na czym miałby polegac ten własny biznes?? A czy po zootechnice mozna pracowac w lecznicy??

Założenie jakiejś hodowli zwierząt. Koleżanka ma hodowlę żab i całkiem nieźle na tym wychodzi. A z tą lecznicą nie mam pojęcia. Chyba nie - raczej dla weterynarzy.

Gość malinkkkka
lubie seks ze zwierzętami więc chyba sie lepiej odnajde w zootechnice, jak myślicie?

Gość zootechnika mozesz zostac
Moniką Olejnik

Gość Znowu te głupie reklamy
Powiem tak: Nie wiem co jest gorsze :classic_cool:

Gość malinkkkka
kurcze, szkoda. Bardzo chciałabym pomagać zwierzętom, pracować np w lecznicy lub schronisku itp. Ale nie mam szans na weterynarię:(

Gość revana
owszem, można, pod warunkiem, że w trakcie studiów będziesz łapała każdą możliwość odbycia praktyk w innym wypadku może być ciężko, bo na staż szybciej przyjmą lekarza niż zootechnika ciekawa jestem na jakie zarobki liczysz? bo jako zootechnik w lecznicy nie dostaniesz więcej niż 1500 zł (tutaj tylko faceci mogą więcej zarabiać, pod warunkiem, że wybiorą zwierzęta gospodarskie)

Gość malinkkkka
lubie obciągać psom ze schroniska :classic_cool:

ja mogę sie uwazac zootechnikiem , bo skonczyłem technikum hodowlane . I zootechnik to praca przy zwierzetach , ale w rolnictwie , fermy , własne gospodarstwo ... itd ... jak obora , czy chlewnia to też rózne nieciekawe zapachy , np, zima kiszonki ,ze musisz ubranie zmieniać ...

Gość prawnikkkkkk
lubisz zwierzątka co? :D

Gość malinkkkka
szkoda:( to moze chociaz zaczne sie udzielac jako wolotariuszka w schronisku. dzięki za wszystkie rady:) a ty podszywaczu zamknij sie

Gość revana
ale czego szkoda? jest dużo przychodni zatrudniających zootechników (w praktyce wygląda to tak, że lepiej zatrudnić kogoś kto ma przed nazwiskiem mgr niż technik - powiedzmy większy prestiż przychodni) Po geografii też wielkich pieniędzy raczej nie ma

Gość malinkkkka
szkoda tych wszystkich psich szmin które bym z chęcią obsamczyła :)

Gość no i co z tego ooo
ja zootechnik :) i powiem ze w lecznicy to zootechnik nie ma czego szukac, chyba ze jako pomoc do sprztania czy mycia, bo w lecznicy jak sama nazwa wskazuje glowni i najwazniejsi pracownicy to weterynarze jak lubisz zwierzeta zootechnike odradzam :)

Gość revana
zootechniczko, a ty czym się zajmujesz :)? jakieś paszaki czy własna hodowla :)?

Gość no i co z tego ooo
niestety po tym za wiele pracy nie ma :( pracowalam z sklepie zoo, ale kasa gorzej niz marna no i nie dla mnie ta praca, obecnie szukam pracy od lutego, najchetniej w paszowce czy branzy zoologicznej hodowla wbrew stereotypom nie daje kasy, jesli robisz dla kasy- krzywdzisz zwierzeta, jesli zapewniasz zwierzetom dobrostan- nie masz kasy :)

Gość no i co z tego ooo
no chyba ze masz chow ekstensywny np trzody czy bydla, wtedy mozesz zarobic a i zwierzeta maja warunki najbardziej zblizone do naturalnych, w PL nie jest to za popularne, mieso z takiego chowu jest drogie wiec to tylko dla okreslonej grupy klientow ale ja z kolei, nie potrafilabym poslac do rzezni moich zwierzat ktorych codziennie bym dogladala... :(

Gość revana
najłatwiej w Polsce mają ci, którzy mają tzw. "zawód w rękach", chociaż i tutaj praca jest sezonowa. W formach paszowych też ciężko się przebić, chyba że ktoś jest bardzo przebojowy. Cały dzień w aucie itd, próbuj aplikować w Cargilu :)

Gość revana
Jeśli chodzi o hodowle, to masz rację i nie masz :) Jest kilka dobrych hodowli w Polsce gdzie zwierzęta są wypieszczone a ludzie tylko z tego żyją. Tylko różnica jest taka, że psa danej rasy można kupić za 800 zł lub 3 tys.

Gość no i co z tego ooo
revana, ja kocham jezdzic i praca caly dzien w aucie to moje marzenie (chcialam byc kierowca ale kasa za mala :) ) widzialam na stronie cargila ich wymagania, powiem tylko OMG :) ale cv wysle, pewnie ze tak, :) w ogole planuje wyslac i do innych mimo ze na moj rejon nie maja obecnie ogloszen, ale nie mam nic do stracenia :) np do sano :) revana, ty tez zootechnik? czy wet moze, bo widze zes zorietowana w paszowej tematyce?

Gość no i co z tego ooo
nie zaprzeczam, tylko ze ja nie psy a koty zdecydowanie :) klopot w tym, ze jak np sa komplikacje przy porodzie, to koszty weta, wykarmienia potem miotu jesli matka nie ma mleka, to ci potem te 3 tys nawet nie wystarcza, :) a za 800 zl to nawet nie ma co mowic, to juz pseudohodowla jest :O

Gość revana
jam wet :) ale niedługo będę też zootechnikiem :) cargila akurat podziwiam za ich działania i możliwości jakie dają pracownikom ooo może do grene złóż aplikację :) z wykształceniem zootechnicznym po pracy w sklepie lub jako przedstawiciel handlowy można zostać kierownikiem terenu (w młodym wieku i z żadnym prawie doświadczeniem)

Gość revana
hodowcy mają niepisane umowy z weterynarzami poza tym jeśli jesteś w związku to royalowskie karmy masz dużo taniej niż śni się to wielu ludziom w każdym mieście znajdzie się jakiś tańszy i dobry weterynarz poza tym hurtowe szczepienia też są dużo tańsze

Gość no i co z tego ooo
o to gratuluje, sama kiedys sie zastanawialam nad wetem ale wybralam zootechnike, czy dobrze? czasem mam watpliwosci, ale dlatego ze po wecie moglabym pracowac z lakarzami wet jako przedstawiciel firmy farmaceutycznej, choc zywienie zawsze bylo moje ulubione :) kurcze, mowisz ze nawet bez dosw biora? mam tylko te w sklepie, niestety nie jako przedstawiciel, a szkoda bo bez tego jest ciezej

Gość no i co z tego ooo
wiesz, royal akurat nie jest najlepsza karma, nie jest zly, o nie! ale sa lepsze ja akurat moje koty karmie orijenem i acana :) co do lekow- wierze ci, ja mam taka sytuacje ze zajmuje troszke bezdomnymi kotami, mialam ich juz sporo jako dom tymczasowy, mniej lub bardzej chore i kilku lek wet, leczylo mi je po nizszych cenach, dzieki czemu nie poszlam z torbami :) tylko ze na szczepionki hurtowe trza miec dojscie...

Gość revana
słuchaj, osobiście znam pewną panią kierownik terenu :) została nią bez żadnych umiejętności :) zawsze mogą wynająć cię jako przedstawiciela, tam jest ważne w zasadzie żeby materiały reklamowe rozwieść, tylko odpowiednio się zareklamuj, pokaż, że chcesz konsekwentnie dążyć do celu w weterynarii nie jest łatwo być przedstawicielem handlowym, dobre firmy biorą tylko najlepszych jestem pewna, że ci się powiedzie, musisz znaleźć tylko swoje miejsce w tym biznesie :) zdobyć trochę doświadczenia, obycia i umiejętności

Gość revana
hmmm....proszę, przekonaj mnie, że royal jest średnią karmą Na prawdę, proszę :) Acana...tutaj jest pewien problem, za granicą można ją kupić za połowę polskiej ceny :) co do szczepionek trzeba znaleźć odpowiedniego weta...na wsi najlepiej :) w mieście szczepienie kota 40-60 zł, na wsi 25 :)