Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rafix1995

Czy mieliście kiedyś deja vu ?

Polecane posty

Gość ja powiem tak........
no zdarzyło mi się parę razy mieć takie wrażenie że już tutaj byłam ...widziałam itd....mając świadomość że jestem w tym miejscu po raz pierwszy w życiu

Gość kajanalos
Ja mam bardzo często deja vu. Czasem zastanawiam się skąd to się bierze? Czy są ludzie, którzy przeżywają często to zjawisko.?

no za wiki Déjà vu w neurologii i neuropsychologii Badacze są zgodni, że déjà vu występuje często wraz z zaburzeniami neurologicznymi. Bardzo wcześnie zauważono występowanie déjà vu krótko przed rozpoczęciem się ataku padaczki. Wówczas zjawisko to wchodzi w skład aury poprzedzającej napad padaczkowy. Déjà vu, w powiązaniu z innymi zjawiskami psychicznymi towarzyszy stanom napadowym w przebiegu małego napadu padaczkowego (petit mal) a także w skład objawów napadów psychosensorycznych padaczki skroniowej. Wiele badań wskazuje na związek déjà vu z płatem skroniowym. W 1963 r. Malwin Cole i Oliver Zangwill znaleźli istotną korelację między występowaniem zjawiska déjà vu a występowaniem ogniska padaczkowego w półkuli podległej. W 1959 roku Sean Mullan i Wilder Penfield w trakcie operacji dokonywali stymulacji tylnej części zakrętu skroniowego górnego prądem elektrycznym i kilku pacjentów przyznało, że miało déjà vu. Robert Efron w 1963 roku prowadził badania nad zdolnością określania następstwa czasowego zdarzeń. Ustalił, że kluczowym obszarem mózgu dla rozróżniania następstwa wydarzeń jest płat skroniowy półkuli dominującej. Uważa on, że w sytuacji uszkodzeń pewnych okolic mózgu, informacje odbierane przez jedną półkulę dostarczane są do drugiej z opóźnieniem, jednakże na tyle małym, że poprzednia percepcja nie została włączona do pamięci i osoba nie jest w stanie odnieść się do niej aby stwierdzić kiedy było wydarzenie odbierane przez nią po raz drugi. Déjà vu w psychiatrii i psychologii W psychiatrii zjawisko déjà vu zalicza się do szerszej grupy złudzeń pamięciowych utożsamiających, te zaś wchodzą w skład jeszcze szerszej grupy paramnezji. Psychologia poznawcza twierdzi, że déjà vu jest skutkiem wystąpienia procesu rozpoznania bez przypomnienia. Freud twierdził, że déjà vu pojawia się gdy aktualna sytuacja budzi pewną nieświadomą fantazję; doświadczana aktualnie sytuacja budzi pewne wcześniejsze nieświadome życzenie, które jednakże nie jest rozpoznawane, gdyż nigdy przedtem nie stało się świadome. Uczucie znajomości przenosi się natomiast na otoczenie. Podobne wytłumaczenie przynosi psychologia postaci, wskazując na związki déjà vu z derealizacją i depersonalizacją. Derealizacja pojawia się wówczas gdy pewna figura związana z aktualnym doświadczeniem zostaje pozbawiona ważnej części w postaci afektu. Percepcja ta, staje się wówczas obca i dziwna. Déjà vu natomiast wiąże się z przyłączeniem do aktualnej percepcji afektu związanego z innym wydarzeniem. Obecnie postuluje się utworzenie kontinuum zjawisk nieprawidłowego rozpoznania, w którym na jednym końcu będzie znajdowało się déjà vu jako forma najlżejsza i paramnezja powielająca jako najcięższa. déjà vu lekkie déjà vu ciężkie paramnezja powielająca reduplicative paramnesia Wskazuje się na pewne podobieństwa déjà vu do takich objawów chorobowych jak chronofrenia, syndrom Capgrasów. W dotychczasowych badaniach nie znaleziono istotnych związków pomiędzy występowaniem déjà vu w swojej klasycznej formie a chorobami psychicznymi. Wskazuje się jednak, że jako objaw chorobowy może być traktowny w sytuacji gdy osoba traci krytyczny stosunek do swojego doświadczenia lub gdy jest zjawiskiem uporczywym. Wówczas wchodzi w skład urojeniowych błędnych utożsamień (delusional misidentification) i może wskazywać na wystąpienie psychozy. :classic_cool:

ja mam codziennie wydaje mi sie ze siedze na kafe i pisze....;) ale tak powaznie to deja vu to fajne uczucie

zali zdarzylo mi sie :) ale malo kiedy na szczescie :P gdzie masz tu leje?

podobno jak spada sie z łózka to nastepuje zatrzymanie na ułamek sekundy akcji serca... tak czytałam w jakims doktorskim poradniku

Mi się wydaje, że coś na mnie spada :-( Chodzi o takie uczucie, kiedy już prawie zasypiasz i nagle ci się wydaje, że coś na cienie spada/ty spadasz i automatycznie się rozbudzasz?

Żeli papą86 - całkiem często. Kiedyś czytałam, że to znak, że się rośnie, ale ja raczej skończyłam już rosnąć :)

ja czasem tak sie rzuce w nocy jakbym sie przebudzała a nadal spie ale to jest okropne uczucie i serducho mi wali jak po amfie

aha poszedl poszalec albo na sanki :D a macie czasmi takie tiki w nocy?np ze cos kopiecie i tak to jest realne ze sie budzicie?

zeli tylko kogo?chyba jego jak sie pojawi :P nie no z tym rosnieciem to malo prawdopodobne

Żeli papą86 ja wiem ze kafeteria troche zaniza nasza inteligencje ale owszem prawnicze tez, biologiczne mały chemik maaase ksiązek kulinarne które uwielbiam i 1000 pytań Dlaczego chce byc wszechwiedzaca tak sama dla siebie ;)

zeli pomarzyc i owszem :) dobrze ze za to nie karaja ;) abraja tez bym z checia cos poczytala ale mam za daleko do biblioteki :P ostatnio przeczytalam 1001 rad dla zdrowia :D

spróbuj w necie poszukac w pdf troche to dziwnie sie czyta w kompie nie to co ksiązka ale zawsze ja czasem w akcie desperacji czytam 100 najczestszych plam jak je wywabic domowym sposobem albo jak heklowac na szydełku ;) i robic berety hehe

moze i poszukam jak bede wene miala.narazie poczekam az szwagiero wpadnie w odwiedziny to mu dam ksiazki do oddania i rozklad do wypozyczenia :D a co :)