Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trala_lala111

Koniec umowy a poród? Prosze o informację

Polecane posty

Gość trala_lala111

Z ońcem wrzesinia kończy mi się umowa o pracę. Poród mam na 10 października. Jak to bedzie rozwiazane przez zaklad? Co z macierzyńskim? Obecnie jestem na zwolnieniu. Mam niewykorzystane jeszcze 2 tygodnie urlopu. Proszę o informację jeśli ktoś miał podobna sytuację.

Gość umowa przedluzy ci sie
do dnia porodu, a macierzynski bedzie placic zus, za urlop dostaniesz ekwiwalent

Gość trala_lala111
Czy zakład powiadomi zus czy ja musze to zrobić? Co z ubezpieczeniem jak tylko umowa do dnia porodu zostanie przedłużona

Gość kasddasdsf
Ja mam identyczną. Do dnia porodu dostałam już umowę, a jak urodzę to muszę dostarczyć zaświadczenie ze szpitala do zakładu pracy, żeby wiedzieli ile dokładnie mi wypłacić za luty. W lutym czyli teraz mam rodzić. Poza tym za niewykorzystany urlop wypoczynkowy zakład mi wypłaci ekwiwalent. Po porodzie idę do Zusu i załatwiam zasiłek macierzyński. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie u Zusie babka powiedziała, żebym dostarczyła świadectwo pracy i wypełniony wniosek, który mi dała, ażeby zakład pracy go wypełnił. Na podstawie tego wniosku Zus obliczy mi ile będę miała płacone na zasiłku. No i jeszcze odpis aktu urodzenia dziecka. Zapewne będziesz miała tak samo jak ja :-) Najlepiej to będzie jak w Zusie się wszystkiego dowiesz, bo wszędzie procedury mogą się nieco różnić.

Gość kasddasdsf
Po porodzie nie będziesz już pracownikiem tego zakładu, więc sama musisz iść do Zusu załatwiać zasiłek.

Gość trala_lala111
Dzięki za info. A co z wypłata z tytułu urodzenia dziecka?

Gość kasddasdsf
Becikowe płaci MOPS. Ale wiadomo, że pierwszą rzecz jaką załatwiasz po porodzie jest PESEL i akt urodzenia dziecka. MOPS może ci też wypłacić drugi 1000 zł, ale tylko wtedy, gdy nabędziesz prawa do zasiłku rodzinnego, co wiąże się z tym, że dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć 500 coś złotych, nie pamiętam ile dokładnie. Poprostu jak urodzisz wszystkiego się dowiedz u siebie jak to wszystko będziesz załatwiała :-)

Gość ale mi chodiz
nie o becikowe tylko z ubezpieczenia grupowego z pracy

Gość upppupupup