Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedna studentkaa

Studenci dzienni - skad macie kasę?

Polecane posty

Gość biedna studentkaa

Mnie juz bieda dobija

Gość ja tak samo pracuję
trochę mam z uczelni.

Gość biedna studentkaa
Stypendium naukowe? Kurde nie ucze sie az tak wybitnie, a pracowac nie mam jak bo mi studia + dojazdy zajmują cay dzien. Same dojazdy minimum 3 h dziennie

A nie mozesz przeprowadzic sie na stancje w miescie, w ktorym studiujesz? I tam poszukac pracy na weekend?

Gość KSIADZ FRANEK
od rodzicow staNCJA 350 +WYDATKI NA UTRZYMANIE 450=800

Gość fsdfds
rodzice mają . Mamy od nich

Gość ja tak samo pracuję
można też wziąć kredyt studencki - kilka moich koleżanek korzysta z takiego kredytu. Na początku studiów też mi pomagali rodzice - potem jakoś udało się jakoś zorganizować pracę i studia samemu.

Gość biedna studentkaa
Teoretycznie moge, ale nie wiem czy w same weekendy bym zarobila na stancję. Hm... No i o prace na same weekendy tez jest ciezko. Ciesze sie luzem, ale wiesz jak jest jak kasy brak :D Smutek :D

Gość chyba zrezygnuje
ze studiow dziennych:( akademik 500zl, stancje wcale nie sa tansze :( bilet miesieczny - 70zl mam stypendium socjalne , mieszkaniowe i na wyzywienie - W SUMIE 180 zl , jak dostalam decyzje to myslalam ze ze smiechu padne :O rodzicow nie stac aby utrzymywali mnie na dziennych, zaporzyczaja sie abym jakos sobie radzila ale nie wiem jak dlugo jeszcze dadza rade, za akademik mam dlugi :( probowalam prace dorywcza znalezc ale tez jest trudno , nie wiem co mam juz robic , jak tak dalej pojdzie to zrzygnuje :(

Gość biedna studentkaa
Widze ze nie jestem sama. Kurcze a jak patrze na ludzi na uczelni to jakos mi sie wydaje ze wszyscy srają kasą :D Dziewczyny modnie poubierane, imprezy minimum raz w tygodniu i to nie takie "jedno piwo i do domu" i ogolnie... ne wiem, moze źle widze :D

Gość chyba zrezygnuje
kredytu nie dostalam , nie mial mi kto podżyrować . mam wyrzuty sumienia ,że wykorzystuje rodzicow to niesprawiedliwe ze jeseli ktos chce studiowac to niemoze bo poprostu nie ma za co a te stypendia to smiech na sali , co ja kupie za te 180zl? nawet akademika nie oplace :(

Gość biedna studentkaa
Ja mieszkam z rodzicami ale przeciez glupio od nich ciągnąć kase bez przerwy

Gość o ile rozumiem to
dojeżdzasz te 3 h z domu, gdzie mieszkasz z rodzicami, tak? To na co Ci ta kasa? Studia dzienne są bezpłatne, tak jak i szkoła podstawowa, ale nie wikt i opierunek - bo to chyba by było coś nie tak.

Gość chyba zrezygnuje
biedna studentka - tez mam takie wrażenie nie moja wina ze nie urodzilam sie w bogatej rodzinie ktora stac na utrzymanie mnie na studniach , rodzice staraja sie jak moga ale juz nie moge patrzec na to jak sobie flaki wyprowaja zeby jako tako ciagnac te studia

Gość chyba zrezygnuje
biedna studentka masz o tyle lepiej ze za mieszkanie przynajmniej placic nie musisz , jedzenie masz w domu itd tyle co na dojazdy musisz miec kase wiec nie jest zle , choc dojazdy 3 godzinne to tez nie jest za wesolo ale ja chetnie bym sie z Toba zamienila .Obliczylam sobie koszt miesieczny utrzymania na studiach , akademik , dojazdy, jedzenie itd to koszt 900-1000zl i skad ja mam na to wsztsko brac?

ja mam kase od rodzicow.no ale faktem jest,ze biedni nie sa

Gość ja nie mieszkam z rodzicami
i kosztuje mnie utrzymanie okolo 800zl i to na granicy biedy. Mieszkanie a raczej pokoj (akademika nie dostalam) kosztuje mnie 390zl plus oplaty, doliczyc kserowki, dojazdy i drone wydatki to wyjdzie 800zl. a i to mowie o najtanszych artykulach. Az w koncu nie dalam rady, postawilam studia najwyzej i znalazlam sobie sponsora. No i historia konczy sie dobrze:P

Gość do studentki
chcesz dorobic :)

Gość biedna studentkaa
Na co kasa? Chociazby na bilety, xero - studiuje humanistyczny kierunek, kseruje setki stron, ksiązki, od czasu do czasu chcialabym sobie kupić jakis normalny ciuch, nie w lumpie, o takiś rozrywkach dla wybrańców jak kino już nawet nie wspominam, a kwestie rozwalonego komputera to juz w ogole przemilcze. Jasne, mozna zyc o chlebie i wodzie, tylko chyba logiczne ze jest ciezko jak sie widzi wszedzie zadowolone pyski a samemu ma sie ciężko

Gość chyba zrezygnuje
no wlasnie te 900zl-1000zl to jest na granicy biedy chcialabym dorobic , isc do dorywczej roboty ale nie ma gdzie w tym zakichanym miescie :O

Gość biedna studentkaa
Eeh, ide pod prysznic i biore sie za nauke bo nie dość że bida to kolos zaległy... ;/ Nie ma lekko

Gość te same zadowolone pyski
to na pewno też nie jest zawsze tak różowo, tylko każdy ma swoje problemy i jakoś też musi opłacić ten akademik, przejazd czy markowy ciuch, tylko może nie chcą się tak publicznie żalić. W naszym kapitalistycznym świecie tak już jest (na ogół), że pieniądze otrzymuje się za pracę. Więc poszukaj dorywczo, korepetycje, sprzątanie raz czy dwa w tygodniu, opieka nad dzieckiem, psem, starszą osobą, tłumaczenia, odśnieżanie (to na czasie :) ) - na ile Ci czas pozwoli, a zawsze jakiś grosz wpadnie.

Gość biedna studentkaa
No ale jak mam sie opiekowac dzieckiem czy psem jak cały dzien jestem na uczelni, albo w autobusie/pociągu :D A w nocy mało kto potrzebuje wyprowadzacza psów, tak samo w weekendy. Korepetycje to raczej ludzie ze ścisłych kierunków mogą dawać. Tłumaczyć też nie mogę, bo nie znam dobrze żadnego jezyka. Myślałam żeby pisac prace maturalne za pieniądze. Wiem że to nie w porządku ale cóż... O sprzątaniu nawet dawałąm ogłoszenia ale nikt mnie nie chciał :D

a co studiujesz, może zacznijmy od tego - coś na pewno potrafisz robić. A opieka nad dzieckiem nie musi być całodobowa, tylko np. raz w tygodniu wieczorem rodzice muszą wyjść i szukają doraźnej niani, bo stałej nie zatrudniają - i tu zjawiasz się Ty i oferujesz im usługę za te 20 zł za godzinę np. Tak samo ze sprzątaniem - nie możesz pracować na stałe, ale od czasu do czasu możesz wpaść i postprzątać.

Gość biedna studentkaa
no tak, tylko jak znaleźć takich ludzi? Jestem zapisana na niania.pl i innych podobnych ale jak ktos szuka to raczej na cały dzien. Szczescie ze w wakacje mi sie zawsze udaje podłapac jakąś robote na te 3 miesiace, w jakims sklepie albo jako wychowawca na koloniach itp, to przynajmniej z tego mam kase. Korki bym mogła dawac z polskiego, z wosu (zdawalam na maturze, wprawdzie 2 lata temu ale pamietam i mam materialy) ale to sa przedmioty z ktorymi raczej kazdy radzi sobie sam :D Studiuje zajebiście przyszłościowy kierunek - kulturoznawstwo, ale chyba rzuce te studia i pójde do roboty.

Ok, na kulturoznawstwie się nie znam, ale może możesz udzielać korepetycji z języka polskiego, historii? Jak znaleźć ludzi - no nic tylko szukać, szukać, ogłoszenia, portale. gazeta lokalna. A może przenieś się na studia zaoczne? Oszczędzisz sobie codziennych dojazdów i pracę znajdziesz w tygodniu. 3 h dojazdu to straszne, lepiej już poszukać tej stancji, ale rozumiem, że przynajmniej na początek trzeba mieć jakieś fundusze, zanim nie znajdziesz pracy na miejscu, więc może w wakacje sobie odłożysz?

od rodzicow i w wolnych chwilach sobie dorabiam.