Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaczynam gotować

zaczynam gotować co radzicie na początek

Polecane posty

Gość zaczynam gotować

Witam dopiero ucze sie gotować a zatem prosilabym o rady od czego moge zaczać:) co robic na obiad zeby nie bylo monotonnie? co na sniadanie, kolacje? bo zazwyczaj byly to kanapki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Yoasi
Napisz ile masz czasu na "siedzenie przy garach" i jakies preferencje smakowe,czego stanowczo nie lubisz a za czym przepadasz?Bo co innego mozna poradzic mlodej zonie siedzacej w domu a co innego np.studentce mieszkajacej w akademiku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
śniadania: kanapki z serami - żółtymi, topionymi, kanapkowymi, białymi i warzywami, z miodem, marmoladą twarożek na ostro (warzywa, pieprz) lub słodko (owoce, miód, cukier) płatki z mlekiem/jogurtem Obiady: gulasz mięsny z warzywami (marchewka, pieczarki, cebula), mięso w sosie własnym, mielone, panierowane piersi kurczaka w panierce tradycyjnej, z wiórkami kokosowynmi, z sezamem, z płatkami śniadaniowymi słonymi, ryba panierowana, gulasz rybno-pieczarkowy (z cebulą) - z duszoną rybą, makaron z sosem pomidorowym ze słoika, ryż z warzywami na patelnię, naleśniki z białym serem, placki ziemniaczane; pierogi różne. zupy: rosół, pomidorowa, jarzynowa, ryżowa, krupnik, pieczarkowa, ogórkowa. Kolacja: sałatki z majonezem (tuńczykowa, jarzynowa tradycyjna, pieczarkowa), parówki gotowane lub zapiekane z serem, zapiekanka ziemniaczana (można dodać boczek lub szynkę), zapiekanki makaronowe, warzywa faszerowane mięsem (pomidory, papryka, cukinie, bakłażany, ogórki - w zależności od pory roku). Wszystko zależy od gustów kulinarnych i tego, czy danie ma być lekkie czy cięższe, bardziej pożywne (np. warzywa faszerowane).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na śniadanie, kiedy mam czas (w weekend) mam w sumie tylko kilka dań, ale za to smacznych: parówki z róznymi dodatkami (wiem, że niezdowe), wędzona makrela, jajecznica w różnych wersjach, jajka na miękko no i ew. sałatki z sobotniej imprezy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
warzywa i kurczak z piekarnika :) w miarę szybkie i proste warzywa: seler, marchew, pietruszka, pomidory, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek kroję na kawałki (oprócz pomidorów i czosnku) miziam w oliwie, ziołach - solę później, piersi z kurczaka (to solę) w całość albo w kostkach przyprawiam i wszystko na blaszce do piekarnika na grill z termoobiegiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zdobądź książkę kucharską (Polska kuchnia ) rok wydania 1989r. wydanie XXIX . Nie ma nic lepszego, dla uczących się gotować i nie tylko:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zaczynam gotować
bardzo dziekuje za odpowiedzi:) jestesmy prawie 2 lata po slubie i mamy male dziecko z racji tej ze konczylam studia( pisanie pracy magisterskiej i obrona) zazwyczaj jezdzilismy na obiadki do mamy a teraz sama chce zaczac gotowac:) tyko za bardzo nie mam pomyslu praktycznie wszystko lubie i maz tez:) chcialam zrobic dzis wlasnie cos ala gulasz z kaszą, czy jakies warzywa dodawac czy tylko samo mieso?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mż i rd
mięso podsmaż z cebulą, możesz dorzucić opcjonalnie: pieczarki, paprykę, marchew, dolewasz wody, przyprawiasz do smaku, póxneij na koniec zagęszczasz sos mąką i już ja lubie też inną wersję do sosu daję suszone grzyby i suszone śliwki - fajny smaczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O tym gulaszu dobrze napisane powyżej. A do kanapek można jeszcze pasty zrobić - polecam makrela wędzona, biały ser w równych proporcjach, ew. cebula, łyżka konc. pomid., ew. natka pietruszki, oliwa, pieprz (bez soli) - pycha:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mż i rd
ta makrela :) przypomniała mi ,że często robię rybę na obiad - danie doskonałe w swej prostocie :) Ryba - najlepiej świeża - może być pstrąg, łosoś, lub co tam maja w rybnym, byle było świeże i apetycznie wyglądające:) Rybę myję, skrapiam sokiem cytrynowym, dodaję sól, pieprz (ja lubie biały), zioła prowansalskie - zostawiam tak przyprawione kawałki ryby w lodówce na conajmniej pół godizny, może być i na całą noc później taką rybę wkładam do piekarnika, lekko skrapiam oliwą pieke 30-40 minut w tym samym czasie pieka sie ziemniaczki ziemniaki robi sie tak: gotuję umyte, w mundurkach (musża być lekko niedogotowane - dojda w piekarniku) kroję na ósemki , kłade na blaszce, posypuje przyprawami, też lekko skrapiam oliwą Do tego sos czosnkowo ziołowy z jogurtu naturalnego pyszne, apetyczne i zdrowe :) a roboty niewiele

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Świetna jest ryba pieczona w piekarniku w folii aluminiowej. Filety przyprawić, na każdym położyć gałązkę świeżeku koperku i wiórki masła, owinąć folią i do piekarnika na 20 minut. Zdrowe i smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gandolfinji
pasty jajeczne, rybne, serowe zapiekanka makaronowa, ziemniaczana eintopfy- czyli mięso i warzywa w jednym garze zapiekane warzywa (np cebula z nadzieniem, albo papryka, albo co Ci do głowy przyjdzie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Yoasi
Kiedys tez mailam problem z wymyslaniem menu co na obiad sniadanie kolacje.Od jakiegos czasu robie sobie liste na 2 tygodnie czasem na tydzien a zdarza sie i na caly miesiac.Np pn.jajko sadzone ziemniaki mizeria wt.bitki wieprzowe kasza ogórki konserwowe sr.zupa jarzynowa +pierogi cz.pulpety w sosie pomidorowym ziemniaki kap.kiszona pt.kotlety mielone(bo zostaje mi mieso z pulpetow gdyz zamiast bulki daje ugotowana torebke ryzu)ziemniaki buraczki so.kurszak pieczony ziemniaki sorowka z pora nd rosol + kotlety schabowe sorowka z kapusty Dodatkowo robie liste na kolacje np.salatka jarzynowa troche roboty ale mam na 3 dni.tak jak pisza dziewczyny rozne pasty do chlebka albo jak mam ochote cos na cieplo to parowki np. Na sniadanka urozmaiceniem moze byc cos takiego;ciasto francuskie (w biedronce lub lidlu paczka ok 3 zl kroje na rowne prostokaty 6lub9 nakladam na to prazone jablko ja kupuje takie w sloiku ale mozna zrobic samemu z cunamonem lub inny owoc np truskawki albo brzoskwinie z puszki jak kto lubi zamykam to uprzednio nacinajac jedna polowe ciasta w takie paseczki na wierzch smaruje bialkiem posypuje cukrem i pieke 15 min naprawde pyszne i wcale nie ma przy tym roboty a sama mam rocznego synka wiec wiem ze za dlugo w kuchni nie posiedzisz.takie ciasto nadziewam takze czasem tunczykiem lub podsmazona cebulka mozna grzybki lub kapuste swietne na sniadanko do pracy dla meza.A tak poza tym zapraszam na http://www.wielkiezarcie.com/ znajdziesz tam wiele pomyslow i porad kulinarnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobrym mięsem na początek jest pierś z kurczaka- mdła, ale przyjmie dzięki temu każdą przyprawę i każdy dodatek- bardzo dobre, jeśli człowiek szuka "swojego" zestawu przypraw. Dobrze jest też kupić jakis lepszy tłuszcz do smażenia (nie margarynę!) bo ma duży wpływ na smak potraw- ja smaże na maśle i oliwie (ale to sprawa indywidualna) W mojej kuchni nie może zabraknść czosnku, cebuli lub pora (nawet lepiej to drugie), w/w oliwy i masła, ziół prowansalskich, sosu sojowego, oliwek- do tego co by nie dorzucic wyjdzie dobre Dzis mam prościutka i tania zupa jarzynowa (2 porcje) kilka ziemniaków pokroić w kawałki, podsmażyć na maśle (surowe!) dosc silnie, dodać por i zioła, smażyć aż zmięknie, dolać wody i pokrojoną drobno marchewkę, gotować do miękkości ziemniaków. Zabielić i przyprawić (tu można dowolnie- nawet kostkę rosołową, choć lepiej jest nie zabijać smaku tej skromnej zupki). Dodatek do drobiu- pory zapiekane (z francuska :) ) Kilka por (w przepisie jest 12 małych, wiosennych, ale ja sie tym nie przejmuję i kroję wzdłuż te wielkie- całość jest bardziej ciapciata, ale też smaczna) oczyścić, wrzucic do wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić. Zrobić sos beszamelowy- masło, mąkę podsmażyć w rondelku, zalać mlekiem i mieszać do zagotowania (i zgęstnienia). Całosć nie powinna być zbyt lejąca, powinno jej być na tyle dużo, by przykryła warzywa. Sos przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatułową i/lub łyżką musztardy, dodajemy starty żółty ser. Naczynie zaroodporne smarujemy masłem, nalewamy trochę sosu, na to pory, sos (może być warstwowo- wtedy między porami też sos) posypać bułką tartą i do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok 20 minut (bułka ma się zrumienić) Tak samo mozna przygotować brokuły Kurczak w sosie śmietanowym- nasz ulubiony Kurczaka przygotwać osobne wg upodobań- moze to być pierś przyprawiona pieprzem i sola. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać pieczarki (nie za dużo), przyrumienić, dodać ząbek czosnku, smażyc chwilę, dolać 1/2-1/3 szkl białego wytrawnego wina, zabielic kremówką, dodać kurczaka by sie ogrzał i przeszedł aromatami. Podawać z makaronem rurki lub ziemniakami puree Makaron pietruszkowy :) To raczej baza do dań- makaron dowolny ugotować, na oliwie zeszklić czosnek, dodać makaron i przesmażyć go (można też dać papryczkę chili), do tego pietruszka, słonecznik prazony na suchej patelni i żółty ser. Całość jest dobra, jeśli mamy dobrej jakości makaron, jesli nie to można uzupełnić warzywami (cukina, brokuły, pieczarki.....) zamienić pietruszkę na zioła, zamiast słonecznika dać kurczaka, płatki migdałowe. oliwki, pomidory suszone- co fantazja podpowie Eintopf Nigelli Podsmażyć boczek w cienkich plastrach aż stanie sie chrupki, dodać kurczaka, puszkę pomidorów, cebulkę dymkę (można razem ze szczypiorkiem- dobre i kolorowe), doprawić ziołami, pieprzem itp. Opcjonalnie fasolka z puszki. Podawać z chlebem, bagietką itp Wegetariańsko Przygotować kasze kuskus (jak ktoś bardzo lubi to dać do wrzatku kostkę rosołową, ja daje nieco oliwy i soli lub nic), przygotować sos pomidorowy (cebula, pomidory, nieco cukru, przyprawy...). Podsmażyć w plastrach na oliwie (najlepiej ze skórką, ale zimą będzie cieżko) przyprawiona cukinię> Zajadać Oszukane schabowe Boczniaki potraktować jak schabowe (z wyjątkiem rozbijania :) ) podawać z surówką i ziemniakami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A i jeszcze gulasz do ryżu Wieprzowina (łopatka itp) podsmażyć, dodać parykę i ugotowane i namoczone uprzednio suszone grzyby, przyprawić chili, solą, pieprzem i co tam pod reką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×