Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weroniśka.w

niedozywiam go czy co? 5 m-cyw

Polecane posty

Gość weroniśka.w

skończył 5 m-cy właśnie. Rano o 8.00 mleko lub kleik 180 ml. potem ok 10.00 drugie sniadanie i daje sinlack na wodzie tez 180 ml. Ciagle jest marudny i podajemu np słoiczek jabłuszek. Zalezy mi aby na tym sinlacku czy słoiku jabłek wytrzymał do obiadku na 14.00. niestety niegdy nie wytrzymuje i jak mu daję mleko o 13.30 to sie na nie rzuca. podaję mu króliczka ze słoika ale kiepsko idzie... potem czekam na 17.00 na deser i jest to tez mleko ale oszukuje go i zamiast 6 łyzeczek na 180 ml to dajęmu 5 łyzeczek. czy moze on byc niedojedzony? potem na noc o 18.30 zajada się kaszką lub kleikiem 180 ml a potem dobicie 90 ml mlekiem i spi do 4 lub 5 .00 nie wiem dlaczego od sniadania do drugiego sniadania tak cięzko mu wytrzymac i ciagle by podjadał słoik, mleko, wode z rumiankiem. A moze wcalenie jest tak głodny tylko znudzony?

Gość A CO TY TAK Z TYM ZEGARKIEM

Gość A CO TY TAK Z TYM ZEGARKIEM
dziecko jest głodne to trzeba mu dac i tu musisz sie zdac na własna intuicję

Gość saleminka8
a dlazego robisz mu tzw "oszukanie" jak ma być 6miarek na 180ml wody to musi być-moim zdaniem,to nei jest tyle samo odżywczego mleka co powinno być mój ma prawie 4 miesiące i narazie samo mleczko nie dostaje tyle mleka co jest podane na opakowaniu,tylko wiecej bo taka jest jego potrzeba,jest duży bo 8kg więc moim zdaniem dziecko powinno sie armic indywidualnie,ale nigdy mniej niż jest to podane na opakowaniu mleka,a wydaje mi sie że Twój maluch za mało dostaje mój jest narazie na samym mleku i dostaje je keidy chce (na żądanie) potem będę wprowadzać kleik i jabłko i wtedy będę podawać mleko tak jak na opakowaniu,bo narazie jest to za mało dla niego. Jak Twój przybiera dobrze na wadze to nie martw sie tym ż enie dojada :)

Gość saleminka8
zaraz siee przewróce-by na jabłku wytrzymał do obiadku-BOŻE! jabłko to dodatek a nie posiłek,moze ty zjedz jabłko zamiast pełnowartościowego posiłku ! berak słów jestem młodą mamą,bo mam 23 lata ale ja bym dzieku jabłka zamiastposiłku nie wcisła,przecież jabłko działa na kupke

Gość weroniśka.w
chciałam dawac co 3 h i nieudaje mi się. o 10.30 jak zje mleko inieco jabłuszka to do 13.30 chciałabymaby wytrzymał anie udaje mu sie to. Pozatymjest napisane aby jeden posiłek mleczny zastapićsłoikiem. próbowałam więcnaobiad dawac słoik zamiast mleka. owszem zjadał ale 3 h nie wytrzymywał i dawałam mleko. i jaki to sens skoro napisane jest ze jedno mleko zastapicsłoikiem?

Gość weroniśka.w
nie latamz z egarkiem aczkolwiek on ma swoje rytuały zawsze o 7.30 sięjuz wybudza i sie bawi i o 8.00 dostaje mleko. czasami po 8.00. potem ma zjesc o 10.30 ale róznie to bywa bo nie wytrzymuje. sama widzisz ze 3 h nie wytrzymuje.

Gość NajedzonaDzidzia
A moja mała ma 13 miesięcy i od poczatku była żarta i tak ma do tej pory że jak w ciązy pól godz... nic nie zje to "chora" chodzi... Zupe potrafi zjeśc z 3 miseczek i je i je i je ..... a waży tylko 9,5kg... widocznie organizm tyle potrzebuje...

A ile waży? Jesli w normie to nie zmuszaj go do tych 3 godzin przerwy tylko daj mleko albo owoc wtedy kiedy chce.

Gość weroniśka.w
nie wiem ile z 8 kg napewno, oboje jestesmy z męzem niscy szczupli. nie chcego karmic mlekiem co 2 h tylko co 3. no i chce jedno mleko na słoik zastapić,. czy dając mu na 2 sniadanie sam słoik owocu to zle? powinnam dodac do tego mleko?

To jest w 90 centylu... troche za duzo ale jeszcze w normie. Dalej uwazam ze jesli masz watpliwosci to poradz sie pediatry. Ale nie przejmowalabym sie zbytnio, moja Gabi od urodzenia byla duza i "gruba" ale do 6 mies niewiele sie ruszała a teraz ma 7 miesiecy i pełza i od razu z wagą dużo spadła bo wszystko szybciutko spala...

Gość weroniśka.w
nie wiem juz jak karmić, nie wiem co robie żle. chciałam tak: 8.00 sniadanie mleko lub kaszka lub kleik 10.30 drugie sniadanko mleko + jabłuszko 13.30 obiad sam słoik warzywka lub króliczek 16.30 resztka słoika z drugiego sniadanka i mleko 18.30 kaszka lub kleik i na 19.00 spi zawsze. jak widac 3 h nie mijają między posiłkami on poprostu na słoiku obiadowym od 13.30 do 16.30 nie wytrzymuje. Muszew między czasie dawac owocek, picie rumianku.

a moze powinnas zmienic mu mleko? nie mozna podawac mniejszej ilosci miarek mleka ! rozepchasz mu zoladek a on i tak bedzie dlodny :O jakie mleko mu dajesz 1 czy 2 ? moj po nan byl caly czas glodny, teraz daje mu milupe i jest ok. a podajesz mu napoje miedzy posilkami?

Gość weroniśka.w
ojej rumianek raz sok marchwiowy podam to jednym susem 150 moze wypic soku. zaczełam rozcieńczac go juz wodą i tak samo 150-160 potrafi wypic. nutramigen nr 1 narazie. jest alergikiem i w sumie tez ma kaszki same bezmleczne ryzowe musze je na nutramigenie przygotowywac.

ja nie mam alergika, ale i tak od poczatku jak go dokarmialam z butli to musialam mu dac od razu 2 bo dopiero sie najadal i spokojnie wytrzymuje 3 godzinki, a nawet czasami przesypia pore karmienia :) radze zmienic mieszanke na nr. 2 i zobaczyc skutki :)

Gość weroniśka.w
jeden nie wszedł temat i dałam drugi. a teraz weszły dwa:) dam nr 2 jak skończy 6 m-c. Tak pediatra zaleciła. Myslisz ze po nr 2 bedzie najedzony i te 3 h wytrzyma? ale najbardziej chce by na obiad jadł tylko słoik- bez mlekajuz. Nie wiem czy to się mi uda. 6karmień to juz dużo

Gość mamussskaaa
A CO NA TO LEKARZ?? MOIM ZDANIEM za malo mleka mu dajesz: dziecko 5 miesiecy powinno jesc 4*210 ml co daje 840 ml mleka na dzien proponuje odstawic sloiczki na miesie i sinlac ( po co mu toi dajzesz ma problemy z trawieniem?? i dawac wiecej mleka, to jeszce male dziecko! na sniadanie podaj mu mleko, potem na obiad wazrzywa, na podwieczorek owoce, l;ub deserek ze sloiczka i na kolacje ew kaszke na mleku albo samo mleko postaraj sie tez uregulowac mu rytm dnia i posilkow, jak sie domaga jedzenia pomiedzy to daj 60 ml mleka

mi tez pielegniarka nie kazala dawac 2 ale i tak dalam bo maly byl caly czas glodny. pozniej okazalo sie ze drugi lekarz przyznal mi racje :) moj jak zjadl sloiczek i chcial jeszcze to podawalam mu od razu herbatke albo soczek zeby sobie dopil do sytosci :) mysle, ze po 2 bedzie ok :)

Gość weroniśka.w
taktez robię sniadanie mleko lub kaszka potem drugie sniadanie mleko i naobiad słoiczek ale jaknie zje całego to musze dobic mlekiem kurcze na deser daję owoca ale i mleko tez bo domaga sie. nie jest łatwo.

powoli staraj sie zastapic jedno mleko obiadkiem,ale nie odmawiaj mu mleka jesli chce. U nas wprowadzalismy rozne smaki owocow, warzyw odrobine. Potem dostawal mleko i troche obiadku dla urozmaicenia zaraz potem i jakis czas tak jadl,stopniowo coraz wiekszy obiad i mleko odstawilam. Pozniej to samo z mlekiem popoludniowym - wtedy dostawal owoce. Ale to wszystko jest procesem. Powoli go trzeba przyzwyczajac. Moj mial od zawsze dobry apetyt wiec akceptowal to dobrze :)

najpierw moze gotowana marchewka, ziemniak, pietruszka (pojedynczo) zamiast od razu krolika

A jestes pewna ze problem jest w tym ze głodny...? Bo glodne dziecko to raczej zje jedzonko ze słoiczka jesli mama daje... A moze on potrzebuje wiecej uwagi, zabawy? Albo moze cos go boli dlatego kwęka? Po czym poznajesz ze to jest głód?