Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BedeMamą

Kiedy wcześniak..

Polecane posty

Gość BedeMamą

Mam pytanie.. do którego miesiąca jest wcześniak?? Mam 34 tydzień ciąży i boje sie że dzidziuś urodzi sie wcześniej i bedzie musiał leżeć w inkubatorze.. W którym tygodniu już może sie urodzić i nie bedzie wcześniakiem leżącym w inkubatorze..????????

Gość ja urodzilam w 36
bliznieta. Jedno od razu moglo isc do domu,drugie przelezalo miesiac w inkubatorze. Duzo zalezy od wagi i tego, czy dziecko samo oddycha i ogolnie jak sobie radzi...

Gość saleminka8
znajoma urodziła bliźniakiigdybynie to,ze jeden miał 1900mogłaby iść do domu,musiała czekać aż będzie miał ponad 2kg :)

Gość saleminka8
sorki zapomniałam-urodziła w 35tc

Gość hmmmmmm mmmm mhmmm
Nie da sie tego jednoznacznie okreslic. wczesniak jest wtedy gdy rodzi sie z oznakami wczesniactwa. Zdarza sie, ze kobieta rodzi w 35 tc a dziecko jest w pelni gotowe do zycia poza jej lonem i po kilku dniach wychodza obojedo domu a bywa, ze rodzi sie dziecko w 38 tc z oznakami wczesniactwa i trafia do inkubatora. Za taka granice ksiazkowa uznaje sie przelom 36 i 37 tc. Tj porod do 36 tc staraja sie powstrzymac, po ukonczonym 36 - juz nie.

jednoznacznie tego nie określisz. mój brat urodził się w 36 tygodniu z wagą 2190 i w inkubatorze leżał 3 godziny! był zdrowy, silny, samodzielnie oddychał, pięknie ssał pierś, tylko był malutki i chudziutki. do domu wyszedł po tygodniu.

ja urodzilam w 1 dniu 35tc i maly byl w inkubatorze 12 godzin po 2 dniach wyszlibysmy do domu gdyby nie to ze dostal zoltaczki :) za to lezalam z kobieta co urodzila po terminie i dziecko lezalo kilka dni w inkubatorze wiec nei ma reguly