Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jhjhdjhf668688

pity 2009 a ulga na dzieci

Polecane posty

Gość jhjhdjhf668688

Mam pytanie moje dziecko urodzilo się 17 lutego 2009 roku to czy ulgę z tytułu wychowywania dzieci mam odliczyć od lutego czy od marca jako pełnego miesiąca sprawowania opieki rodzicielskiej???

Gość ktos cie wprowadza w blad bo
musisz policzyc to tak: od 17 lutego do 28lutego za kazdy dzien liczysz 3,09zl plus od marca do grudnia za kazdy miesiac 92,67zl.

Gość maniaczka wishhyy
Nie ma tak.Moja corka urodzila sie 19 marca 2009 i licze od marca do grudnia.Pelne 10 miesiecy.Moja ciotka pracuje w us i zna sie na tym.

nikt nikogo nie wprowadza w bład. Na pewno jest tak jak pisałam wyżej, bo jestem urzędnikiem skarbowym i pewne rzeczy muszę wiedziec :)

A ja właśnie "robię" PIT i pytałam w urzędzie skarbowym. Powiedziano, że za pełny miesiąc licząc od miesiąca, w którym urodziło się dziecko. Jak widać ile urzędników tyle odpowiedzi:) Najlepiej poszukać informacji na stronie mf i w ustawie, co zaraz uczynię:)

Gość a czy z dodatku
do zasiłku wychowawczego ( czyli te 400 zl mc ) tez trzeba sie rozliczac ?

Gość mamama malinkjiiaiaai
Do paniz us- ile sie czeka na zwrot podatku.

urzad skarbowy ma ustawowy termin 3 m-ce od daty złożenia zeznania. Rzeczywisty czas jest z pewnością krótszy.

Gość pytanie do pracownicy us
Mój jedyny dochód w zeszłym roku to renta rodzinna przyznana na dzieci, po ojcu. Dzieci są małoletnie, więc rentę otrzymuję ja, jako prawny opiekun i na mnie ZUS wystawił PIT. Czy mogę rozliczyć się i skorzystać z ulgi prorodzinnej? Wiem, że w tej sytuacji powinnam rozliczyć sie na formularzu PIT-30 z załącznikiem PIT-M. Tylko co z ta ulgą?

Gość pytanie do pracownicy us
upupupup

Gość jsdkjskadja
Czyli jak moje dziecko urodziło się 15 marca to cały marzec wlicza się do ulgi???

Gość a ja uwielbiam taniec
a ja dalam pity znajomemu ksiegowemu i juz mam z glowy. mam do zwrotu prawie 1500zl :D

Gość ---wiolaaammmmm
JEJU CZEMU JA NIC NIE WIEM O TYM? urodziłam w czerwcu 2009. Z ojcem dziecka nie jestesmy malzenstwem, ja nie pracuje -siedze z dzieckiem w domu a on pracuje dorywczo -takze w swietle prawa oboje nie pracujemy. Nasz dochód za tamten rok był zerowy, czy nalezy nam sie taka ulga? mozemy dostac te 90coz zlotych za kazdy miesiac?

Jak macie zerowy dochód to i zerowy podatek zapłaciliście. Od tego zera możecie sobie odliczyć ulgę i wyjdzie..... niech pomyśle..... zero :-O

Gość mmaammaaa kalinkiii
do wiolii- nie macie zadnego dochodu za 2009 rok.TO zadna ulgi nie dostaniecie.

Gość jhjhdjhf668688
tyle odpowiedzi a ja nadal nie wiem jak to liczyć.... jedna mówi tak druga tak może jeszcze ktoś coś wie na ten temat

Gość jhjhdjhf668688
dobra już wiem za wszelką pomoc dziekuje i cytuje(może komuś będzie to pomocne :Odliczenie przysługuje za każdy miesiąc, w którym status prawny dziecka spełnia podstawowe wymogi - małoletniość, pozostawanie pod opieką itp. Nawet gdy trwa to jeden dzień (dziecko urodziło się 31-ego albo 2-ego osiągnęło pełnoletność, to ulga przysługuje w pełnej kwocie miesięcznej.

Gość ggrggr
takie jedno pytanie,czyli jak dziecko kończy 18 lat w połowie września to liczy się cały miesiąc czy tylko połowa września??

Gość bershkaa
tez sie wlasnie glowilam nad tym czy jak dziecko urodzilo sie w polowie m-ca zeszlego roku to czy liczy sie ten miesiac do pitu ale wyraznie jest napisane,ze ulga nalezy sie za CAŁY miesiac sprawowania rodzicielstwa nad dzieckiem wiec jesli dajmy na to dziecko jest z 24 maja to liczymy sobie ulge dopiero od czerwca...

Gość ggrggr
mi się rozchodzi o to jak dziecko kończy 18lat w połowie września to odlicza się cały wrzesień czy tylko te pół miesiąca ??

u mnie w urzedzie powiedzili bo najpierw rozliczylam tez miesiac na dni a 3 grudzien sie urodzil maly i ze caly miesiac nie wazne ktorego dnia!! pit zlozony wszystko jest ok pytalam tez o siostre moja ma 20 lat ale studiuje dziennie i tez mozna ja odliczyc tak mi pani powedziala wiec juz w koncu nie wiem czy do 18 roku zycia czy jak pani mnie poinformowala ze jak nie pracuje i studiuje dziennie to mozna...

Gość ponawiam pytanie do pracownicy
urzędu skarbowego Mój jedyny dochód w zeszłym roku to renta rodzinna przyznana na dzieci, po ojcu. Dzieci są małoletnie, więc rentę otrzymuję ja, jako prawny opiekun i na mnie ZUS wystawił PIT. Czy mogę rozliczyć się i skorzystać z ulgi prorodzinnej? Wiem, że w tej sytuacji powinnam rozliczyć sie na formularzu PIT-30 z załącznikiem PIT-M. Tylko co z ta ulgą?