Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcie duphaston

Duphaston, luteina a ciaza - przestac brac?

Polecane posty

Gość pomozcie duphaston

Biore duphaston albo luteine - zalezy od cyklu... mam dobrego lekarza- po dlugich probach w koncu zaszlam w ciaze ale poronilam... lekarz ten ma troche dziwna metode... kaze brac progesteron czyli luteine czy duphaston do 25 dc a potem nawet jak bedzie ciaza to przestac.... i mowi ze co ma byc to bedzie... jak nie ma plamien to ok. ale przeciez nawet na ulotkach jest napisane ze kontynuowac...???!!! teraz mam 25 dc , test chyba pozytywny i nie wiem czy przestac czy kontynuowac? nie chce stracic drugiej ciazy...

Gość pomozcie duphaston
nikt sie nie wypowie? :(

Gość 192834038230
"i mowi ze co ma byc to bedzie" - jakiś pogibany ten lekarz... Zmień lekarza. Ja brałam luteinę we wczesnej ciąży...

bierz- nagły spadek progesteronu ( a tak wlasnie bedzie jak odstawisz) moze spowodowac poronienie. swoja droga to dziwne podejscie lekarza, zwłaszcza ze juz raz poroniłas.

Gość taaaaaanapewno
jakis wariat ja 4 razy poroniłam i zawsze dostawalam dufaston na podtrzymanie. u mnie dziecko zawsze sie nie rozwija i mam lyzeczkoawanie.ja bym brala na twoim miejscu. moze on uwaza ze lepiej poronic samoistnie niz pozniej lyzeczkowac? nie wiem

Gość pomozcie duphaston
to jest najlepszy lekarz w moim miescie... wszystko jest ok tylko to jego podejscie do progesteronu... mialam taki plan ze drugi raz zajde w ciaze i zmienie lekarza... bo ten jest dobry przy problemach w zajsciu w ciaze i po poronieniu kazal czekaz 3 miesiace i sie dalej starac... inni doradzali 6 miesiecy - wiec jak wiecie dluzej niz 3 nie chcialam czekac... teraz minelo 4 i gdybym byla w ciazy to zmienie lekarza bo sie boje przestac lykac leki. ale z drugiej strony boje sie isc do innego i tlumaczyc sie czemu juz zaczelam starania i ze to na wspomagaczach (na lekach)..

Gość pomozcie duphaston
w poprzednim cyklu mialam taki problem.. w 25 dniu dwie kreski, w 26 jedna i nalezalo wedlug lekarza przestac lykac leki.. wiec dzwonie do niego czy mam dalej lykac a on ze przestac... eh... potem zrobilam betahcg ale juz nic nie wykazala wiec moze to byl blad testu... ale sie boje przestac lykac....

Gość taaaaaanapewno
ja bym brala do 25 dia a potem dopiero po pozytywnym tescie. on pewnie uwaza ze wiele ciaz jest na samym poczatku zanim jeszcze moze to wykazac test usuwanych samoistnie przez organizm . i to jest dobre bo organizm usuwa chore osobniki.a po co podtrzymywac genetycznie nie prawidlowa ciaze?

taaaaaanapewno- teoretycznie masz racje- duza czesc poronien spowodowana jest wada genetyczna zarodka, a przynajmniej tak twierdza lekarze bo przeciez tylko nieliczne przypadki sa badane pod tym kątem. ale równie duza czesc poronien to niestety wynik zbyt niskiego progesteronu, wiec w tej sytuacji nie podtrzymujesz sztucznie chorego zarodka, ale pomagasz zdrowemu. a jesli jednak zarodek ma wade uniemozliwiajaca mu rozwój to zaden progesteron mu nie pomoze, tak czy inaczej dojdzie do poronienia. i dlatego ja bym brała luteine do dnia w którym powinien wystapic okres, wtedy dopiero test ( robienie go w 25 dc nie zawsze ma sens, ja np. miałam owu zawsze w okoloicach 19-20 dc wiec zaden test by mi ciazy nie pokazał w 25 dc). jak pozytywny to brac dalej, jak nie to odstawic.